Libertatea presei, în pericol

Marile ziare din Occident – invadate de o armată de agenţi de influenţă

Un fenomen îngrijorător se înregistrează în presa din întreaga lume: înlocuirea jurnaliştilor profesionişti cu o adevărată reţea de agenţi de influenţă! Acceptarea unei astfel de situaţii chiar de către marile publicaţii îşi are o motivare economică, în sensul că aceşti agenţi de influenţă sînt plătiţi din alte fonduri decît ale ziarelor repective, deci costă mai puţin decît dacă ar avea trimişi speciali în toate ţările. În general, agenţii de influenţă sînt simpli reporteri acreditaţi la mai multe publicaţii, activitatea lor desfăşurîndu-se de multe ori în strînsă legătură cu ONG-uri care au o finanţare discretă.

Am putea spune că noi sîntem primii care au demascat o astfel de reţea încă din anul 2012, cînd „Cotidianul” a publicat un adevărat serial despre activitatea acestei noi categorii de „jurnalişti”, finalizat în cartea noastră „Condicuţa cu agenţi”. Semnalam atunci că „jurnalişti” total necunoscuţi, clienţi ai ICR-ului condus de HR Patapievici, scriau pe blogul unor publicaţii celebre articole denigratoare la adresa României, susţinînd inexplicabil, în acelaşi timp, atît pe liderii unor partide politice, cît şi abuzurile unor personalităţi din fruntea unor instituţii de forţă. Evident, aceste articole nu aveau nimic în comun cu principiile jurnalismului adevărat.

Era vorba despre românii Mirel Bran (Le Monde), Liliana Ciobanu („The Economist”), Carmen Păun („EuObserver”), Laura Balomiri („Der Standard”), Vlad Odobescu („USA Today”), Andra Timu („Bloomberg”), Manuela Preoteasa („EURACTIV”), dar şi despre străinii Alexander Levy („Le Figaro), Raul Sanchez Costa („El País”), Keno Verseck („Der Spiegel” şi „Deutsche Welle”), Karl-Peter Schwarz („Frankfurter Allgemeine Zeitung”). Profitînd de naivitatea publicaţiilor din România, care le preluau articolele sub formula „Presa străină scrie că…”, toţi aceştia şi-au permis să încalce toate regulile deontologiei, preferînd să devină propagandişti, adică agenţi de influenţă.

Se pare că atunci am călcat serios pe muşuroi, căci absolut toţi cei nominalizaţi în „Condicuţa cu agenţi” au semnat împreună articolul „Journalists under fire”, apărut în prestigioasa publicaţie engleză „The Economist”, încercîndu-se astfel intimidarea noastră! Nu ştiau însă, sărmanii, că ziarul „Cotidianul”, sub conducerea lui Cornel Nistorescu, era, la rîndul său, una dintre cele mai importante publicaţii, care nu putea să accepte astfel de presiuni penibile, aşa încît, văzînd eşecul acestei ameninţări, stăpînii „reţelei” au încercat să-şi schimbe strategia!

O NOUĂ ETAPĂ ÎN DENIGRAREA ROMÂNIEI ÎN PRESA STRĂINĂ

Drept urmare, în anii ce au urmat, alături de articolele semnate de aceiaşi „agenţi de influenţă”, am înregistrat o nouă strategie: articolele erau semnate de jurnalişti din redacţie, consemnîndu-se la sfîrşit că documentaţia a fost făcută de unii dintre „jurnaliştii” români menţionaţi mai sus! Despre astfel de articole scrise la două mîini în „presa străină” am scris recent în „Cotidianul”.

În ultima vreme, însă, s-a trecut la un alt nivel. Exemplul cel mai bun este ceea ce s-a întîmplat recent cu două publicaţii cunoscute din Franţa: „Le Figaro” şi „Le Monde”. Este deja binecunoscut aşa-zisul interviu cu Ion Iliescu, publicat de „Le Figaro”, apărut sub semnăturile Paul Cozîghian (cunoscut ca activist #Rezist) şi Thierry Portes, dovedit apoi ca fiind o manipulare ordinară, autorii punînd în gura fostului preşedinte al României propriile lor observaţii!

Dar, cea mai clară demonstraţie a acestei practici non-jurnalistice o reprezintă două articole semnate de Jean-Baptiste Chastand, amîndouă apărute în ultima zi a anului 2018 în ziarul „Le Monde”:

– „En Roumanie, les procureurs s’inquiètent de la « pression autocratique »”

– „La Roumanie sur la voie de la Hongrie et de la Pologne”.

Primul articol, „En Roumanie, les procureurs s’inquiètent de la «pression autocratique»” („În România, procurorii se tem de „presiunea autocratică”), a fost preluat de toate publicaţiile din România ca fiind „UN INTERVIU” al lui Augustin Lazăr, deşi autorul nu precizează acest lucru în articolul din „Le Monde”! Şi, cum veţi vedea mai jos, nici nu este un interviu. Cu toate acestea, iată cîteva titluri din presa românească:

Digi 24: „Interviu în „Le Monde” cu Augustin Lazăr: „Nu eram pregătiți de o asemenea presiune autocratică

HotNews: „Interviu în „Le Monde” cu procurorul general Augustin Lazăr: Nu eram pregătiți pentru o asemenea presiune autocratică”

Libertatea: „Procurorul general Augustin Lazăr, pentru Le Monde: „Vor să disciplineze justiția pentru a reveni la anii 90, când nu era decât o justiție de fațadă pentru persoanele de rang înalt”, care începe astfel: „Procurorul general Augustin Lazăr a acordat un interviu ziarului Le Monde

Ştiripesurse.ro: „Augustin Lazăr, interviu în Le Monde: atacuri INCENDIARE la adresa lui Liviu Dragnea și a Guvernului

ProTV: „Augustin Lazăr, pentru Le Monde: „Procurorii, îngrijorați de presiunea autocratică”, care începe cu propoziţia „Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, într-un interviu acordat publicației franceze Le Monde, că magistrații români

Realitatea TV: „Augustin Lazăr, mesaj devastator în presa din Franța”, articol care începe astfel: „Într-un interviu pentru Le Monde, Augustin Lazăr nu se sfieşte…

Ziare.com: “Procurorul general Augustin Lazar, interviu deschis pentru „Le Monde”: „Vor sa disciplineze justitia pentru a reveni la anii 90, cand nu era decat o justitie de fatada pentru persoanele de rang inalt”.

De fapt, nu este nici un interviu cu Augustin Lazăr, procurorul general al României, ci de un articol scris de Jean-Baptiste Chastand, ilustrat în chip ciudat cu o poză a Laurei Codruţa Kovesi pe scările DNA! Iată:

În realitate, autorul Jean-Baptiste Chastand, reporter şcolarizat în Germania, care publică în „Le Monde” şi „The Guardian”, foloseşte o tehnică tipică manipulării! Pentru a sugera că a venit în România în vederea realizării unui interviu, îşi începe articolul cu o descriere naivă: „Son bureau donne directement sur le gigantesque Palais du parlement construit par Nicolae Ceausescu, renversé en 1989, et depuis lequel le président de la Chambre des députés mène l’offensive contre lui” („Biroul său are direct vedere spre imensul Palat al Parlamentului construit de Nicolae Ceausescu, răsturnat în 1989, din care președintele Camerei Deputaților conduce ofensiva împotriva lui”)! Pe bune? Aşa ceva într-un articol din „Le Monde”?

Urmează apoi propriile observaţii ale autorului: „Personne ne doute que cette procédure est en réalité téléguidée par Liviu Dragnea, le chef du Parti social-démocrate, qui depuis deux ans contrôle l’exécutif roumain depuis la présidence de la Chambre basse, en multipliant les attaques contre le système judiciaire” („Nimeni nu se îndoiește că această procedură este, de fapt, orchestrată de Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat, care controlează în cei doi ani de când este președintele Camerei Inferioare înmulțirea atacurilor împotriva justiției”).

După care, autorul parafrazează declaraţii anterioare ale lui Augustin Lazăr, pe care le pune în ghilimele drept citate! Cel puţin în textul publicat pe site-ul ziarului, autorul nu spune nici măcar o dată că a stat de vorbă cu Augustin Lazăr, că a realizat măcar telefonic un interviu sau i-a luat o declaraţie!

Această tehnică manipulatoare a mai fost folosită în octombrie 2016 şi de Andra Timu (din colecţia „Condicuţa cu agenţi”), cînd a publicat pe „Bloomberg” tot un interviu fals cu şefa DNA, care era, de fapt, preluarea unor declaraţii anterioare ale Codruţei Kovesi, pe care aceasta le dăduse pentru HotNews (vezi https://www.cotidianul.ro/codruta-kovesi-a-cerut-protectie-americana-de-la-agenta-de-influenta-andra-timu/)!

DAN LUNGU, CLIENT VECHI AL ICR, CITAT ÎN ATACURILE CONTRA ROMÂNIEI

Al doilea articol, publicat tot în „Le Monde”, în aceeaşi zi de 31 decembrie 2018, al cărui autor este tot Jean-Baptiste Chastand, cel care a realizat acel „interviu imaginar” cu Augustin Lazăr, are titlul „La Roumanie sur la voie de la Hongrie et de la Pologne” (România pe drumul spre Ungaria și Polonia”). Acest text a trecut neobservat în presa din România, deşi a fost publicat în aceeaşi zi cu cel despre care am scris mai sus.

Urmărind acelaşi scop, adică denigrarea României, Jean-Baptiste Chastand avansează ideea halucinantă că ţara noastră preia preşedinţia rotativă a UE „într-un climat de sfidare fără precedent cu Bruxelles”, deşi se ştie bine din toate sondajele că România înregistrează cele mai mari cote de încredere ale populaţiei în Uniunea Europeană! Cu toate acestea, Jean-Baptiste Chastand scrie cu neruşinare: „A partir du 1er janvier, la Roumanie va assurer sa première présidence tournante semestrielle de l’UE depuis son adhésion en 2007, dans un climat de défiance inédit avec Bruxelles” („De la 1 ianuarie România va asigura pentru prima oară de la aderarea în 2007 șase luni președinția rotativă a UE într-un climat de sfidare fără precedent cu Bruxelles”)!

Aberaţia aceasta este explicată de Jean-Baptiste Chastand într-un mod la fel de penibil: „En cause : les assauts répétés du Parti social-démocrate (PSD), et particulièrement de son leader, Liviu Dragnea, contre le système judiciaire local. Héritier de l’ancien parti communiste, le PSD domine la vie politique roumaine de façon quasi continue depuis la chute de Ceausescu en 1989. Officiellement de gauche, la Roumanie a vécu un récent virage national-conservateur qui fait désormais craindre que cet Etat, longtemps parmi les plus proeuropéens du continent, rejoigne le camp de ses voisins souverainistes hongrois ou polonais” („Motivul: atacurile repetate ale Partidului Social Democrat (PSD), în special ale liderului său, Liviu Dragnea, împotriva sistemului judiciar local. Moștenitor al fostului Partid Comunist, PSD a dominat politica românească aproape continuu de la căderea lui Ceaușescu în 1989. În mod oficial de stânga, România a cunoscut o schimbare recentă, conservatoare națională, care crează acum teama că acest stat, de mult timp dintre cele mai pro-europene de pe continent, se alătură taberei vecinilor maghiari sau polonezi”)

Aceste ipoteze puerile sînt susţinute prin citarea lui Dan Lungu, senator USR, partid pe care autorul îl numeşte un „jeune parti anticorruption”, formulă care, în România, ar face să rîdă chiar şi găinile. De ce găinile? Pentru că Dan Lungu este autorul romanului „Raiul găinilor”, promovat deşănţat de ICR-ul lui Patapievici! De altfel, Dan Lungu a fost purtat pe tot mapamondul de către ICR, organizîndu-i-se lecturi în Polonia, Austria, Italia, Germania, Spania, ţări în care i s-au tradus cîteva romane stupide pe banii ICR! Investiţia lui Patapievici în Dan Lungu a dat roade, astfel că acesta a devenit senator USR în 2016, avînd acum ocazia să declare pentru „Le Monde” despre Liviu Dragnea: „Este singurul său scop acum și, pentru a ajunge acolo, este gata să arunce România în haos. Inclusiv cultivarea retoricii anti-europene și naționaliste, deoarece nu dorește să aplice recomandările UE”.

După cum se vede, această campanie împotriva României exploatează aceeaşi temă pe care o afişează #Rezist, punînd modificările legilor penale strict pe seama intereselor personale ale lui Liviu Dragnea, deşi există decizii ale Curţii Constituţionale care cer aceste modificări prin care s-ar putea pune capăt abuzurilor uriaşe ale DNA condusă de Laura Codruţa Kovesi, sub oblăduirea lui Augustin Lazăr!

Dar despre aceste abuzuri sau despre efectele protocoalele secrete dintre SRI şi DNA jurnalistul de la „Le Monde” nu scoate o vorbuliţă. El ştie doar cîteva clişee #Rezist, pe care croşetează aceste articole denigratoare la adresa României: Codruţa Kovesi este „zeiţa dreptăţii”, Augustin Lazăr este abuzat de ministrul Justiţiei, Liviu Dragnea dirijează modificările legilor penale pentru că vrea să scape de puşcărie, PSD pune în pericol preşedinţia Uniunii Europene!

AMBASADORUL UNGARIEI A REACŢIONAT FAŢĂ DE ABERAŢIILE LUI JEAN-BAPTISTE CHASTAND. AL ROMÂNIEI TACE MÎLC

Acelaşi agent de influenţă care este Jean-Baptiste Chastand a scris tot felul de alegaţii şi despre Ungaria, în special după ultimele alegeri parlamentare. Numai că, în aprilie anul trecut Jean-Baptiste Chastand a primit o replică dură din partea ambasadorului Ungariei la Paris, Georges Károlyi (vezi reacţia sa pe http://resistancerepublicaine.eu/2018/04/09/lambassadeur-de-hongrie-dit-ses-4-verites-au-journaleux-du-monde-jean-baptiste-chastand/)!

Pe un ton vizibil ironic, ambasadorul Ungariei scria: „Sur une page entière, nous avons droit à des révélations stupéfiantes sur la situation en Suède, dont on cherche en vain le lien avec les élections législatives hongroises. Nos amis Suédois apprécieront l’instrumentalisation. Jean-Baptiste Chastand, qui manie le dénigrement et le discrédit avec une aisance qui force l’admiration, prend la peine d’administrer une leçon de déontologie à ses collègues du service public hongrois. Grâce au Monde, ces derniers sauront désormais comment il convient de présenter un journal télévisé. Cette sollicitude nous touche, elle un bel exemple de coopération européenne entre professionnels”.

Din păcate, deşi România are un ambasador la Paris, pe Luca Niculescu, nu am înregistrat nici cea mai mică reacţie faţă de aceste articole denigratoarea la adresa României! Nici măcar faţă de acele referiri idioate la pericolul pe care l-ar reprezenta preluarea preşedinţiei rotative de către România!

Că acest reporter Jean-Baptiste Chastand este un agent de influenţă al unor cercuri politice din UE nu mai trebuie demonstrat căci articolele sale dovedesc acest lucru peste măsură. Surprinde doar lipsa de reacţie atît din partea oficialilor din România faţă de astfel de texte apărute în presa străină, deşi acestea influenţează şi opiniile politicienilor din Parlamentul European.

Susţinute şi de europarlamentari români precum Monica Macovei, Cristian Preda sau Siegfried Mureșan, astfel de articole creează această imagine falsă a României de ţara cea mai coruptă din lume, incapabilă să ducă la capăt preşedinţia UE.

Nu afectează, oare, aceste lucruri siguranţa României? Ce ziceţi, domnule Klaus Iohannis, preşedinte al României? Sau domnule Gabriel Vlase, şeful SIE? NU credeţi că apărarea României în faţa unor astfel de atacuri intră în caietul dvs. de sarcini?

P.S. Recentul scandal despre jurnalistul Claas Relotius de la „Der Spiegel” (coleg cu mai vechiul nostru client Keno Verseck), care a publicat zeci de fake-news-uri, arată la ce se pretează chiar şi unii jurnalişti de la marile publicaţii. Întrucît unele articole ale acestuia sînt şi despre România, vom reveni pe marginea acestui subiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 36
Ion Spânu 1818 Articole
Author

79 de Comentarii

 1. noul an incepe cu demascarea dusmanului. este o conspiratie mondiala impotriva buricului terrei, care este rominia.

  • Nu baietel, e numai demascarea nevinovata a cozilor de topor ale acestei natiuni, care au ajutat marii talhari profesionisti -„tehnocrati internationali” -la defrisarea padurilor, furtul bogatiilor si aducerea in stare de iobagie a Romaniei.

  • Demascarea dusmanului? Mai sunt 10 nivele pana acolo. Astea-s doar maimutele dresate

  • Domnul Spanu exagereaza, ca intotdeauna. Mai mult echilibru, domnule! Despre articolul din El Mundo al carui link il postez imediat si care prezinta Romania exact asa cum este (fara exagerari) ce ziceti? https://www.elmundo.es/internacional/2019/01/02/5c2bacf721efa017708b468b.html Deja aceasta gogoasa cu ”statul paralel” a inceput sa sune a gol. Cum este limitat abuzul, furtul si coruptia pesedeilor condusi de Dragnea cum apare statul paralel in prim plan ca fiind vinovat de insuccesul liderului iubit. Chiar asa: nu mai poate intreaga lume de glorioasa tara numita Romania cea pura. De parca am fi buricul pamantului. Intreaga lume, DNA si serviciile secrete romanesti lupta impotriva PSD-ului comunist, iubitor de tara si popor. Hai ca e ridicol…

  • #Byby Marga – Tu cu ce nume semnezi in Le Figaro si Le Monde?

  • Smarandache, bhai, numai agentii KGB si GRU scriau România cu î din i !
   Fii bun si nu incerca sa o dai cotita acum, ca ar fi o eroare din greseala, pentru ca atunci ori esti idiot ca orice #rezist acultural , ori nu esti foarte sigur de acoperirea ta de FSB-ist! Reforma ortografica a Limbii romane ,executata la inceputul anilor ’50 de catre agentii lui Stalin din Romania , a fost gandita ca metoda de disusasiune si de persiflare a tendintelor nationaliste romanesti, prin asocierea numelui Latin al tarii noastre cu kshatra nomazilor s’Hindi,purtati cam peste tot de valul cuceririlor islamice, din indepartatele tinuturi ale Balucistanului si ale Pakistanului . Vedem bine ca voi , scoboratorii directi din agentii sovietici, continuati aceasta traditie glorioasa a bolshevismului marxist.Rusine sa va fir , sclavilor !

  • Smarandache, bhai, numai agentii KGB si GRU scriau România cu î din i !Fii bun si nu incerca sa o dai cotita cum ca ar fi o eroare din greseala, pentru ca esti idiot ca orice #rezist acultural care scrie România cu r mic, ori nu esti foarte sigur de acoperirea ta de FSB-ist !
   Reforma ortografica a Limbii romane , executata la inceputul anilor ’50 de catre agentii lui Stalin din Romania , a fost o metoda de disusasiune si de persiflare a tendintelor nationaliste romanesti prin asocierea numelui tarii noastre cu kshatra nomazilor s’hindi , ajunsi pe meleagurile crestine ale Europe , dar si ale lumiimusulmane tocmai din indepartatele tinuturi ale Balucistanului si ale Pakistanului , pe valul ascensiunii islamului.
   Vedem bine ca voi , scoboratorii directi din agentii sovietici, continuati aceasta traditie glorioasa a bolshevismului neo-marxist.Rusine sa va fie, sclavilor!

  • @ Patrapulea Stoleriu Mardare Smarandache Papara. Esti paranoic, amice. Tastatura este configurata in engleza-SUA international. Numai de astia ca tine gaseste Dracnea ca sa-i faca propaganda comunista praf?

  • Baby Marga,te-am lovit direct la oo! Tu esti si Smarandache si Stoleriu si Lili si Patrapulea si nu stiu care dom’ profesor cu ifose de specialist in piei de closca! Lucrarea de diploma ti-ai dat-o astazi ,bre,Patrapulea !Ia zi,de cand ai descoperit ca ai tastatura setata pe anglo-saxone USA international cu chirilice? Si stii ce poti sa faci acum? Te duci frumos in ‘Word’ la ‘Insert’ si cauti ‘Symbol’ apoi alegi grafemele de care ai nevoie si gata! Doar ca pentru asta trebuie sa ai si ceva neuroni,cam tot atatia cat avea si o dactilografa de intreprindere din Epoca de Aur, respectiv 7 clase mediu rural + cursul scurt dactilografie. Dar tu nu le ai nici pe alea septe ,mai sogore! Iar pentru ‘romania’ cu ‘r’ mic tot configurarea tastaturii este de vina, mai boulene ???? Numai rebuturi de astia ca tine gaseste Zecuritatea ca sa-i faca propaganda anti-comunista lu’ Csilos ori lu’ Joiannis ? Sa va ia mamaia dreaqu’ pe toti,ca mai nu mai scapam de alde astia ca tine , cum nu scapa capra de raie!

  • @ Patrapulea Stoleriu Mardare Smarandache Papara. Esti un postac platit de repetentul cu diploma de infractor recunoscuta in toata Uniunea Europeana, numit LDracnea. Si valabila pe deasupra. Masteratul in infractiuni ii va fi recunoscut printr-o diploma de aproape patru ani condamnare cu executare. In ciuda incercarilor de a duce in derizoriu o discutie serioasa despre adevar si minciuna, ramane valabil faptul ca mai mult mint reprezentantii infractorilor in parlament si guvern, numiti pesedisto-comunisti inapoiati, decat asazisii agenti de presa platiti chipurile prin ICR. Limbajul dumitale campenesc completat cu lipsa totala a educatiei elementare te face apt de a nu mai primi raspuns de acum inainte indiferent de cat de proaste iti sunt comentariile.

  • @Mardare Stoleriu Smarandache Patrapulea Papara

   Pai bai tenbelule, tu cu cine vorbesti, nu esti chiar tu Smarandache? Asa semnezi, asa esti!

 2. Bun articol, felicitări autorului, așteptăm și o continuare că e subiect vast ăsta, cu sclavii -jurnaliști plătiți ocult ai grupurilor rezist. Păi The Economist a ajuns azi doar o maculatură Soros, din care mai citează ziare de nișă precum Romînia liberă sau din presa Serviciilor Romîniei (ptrecum ziare…com, DIGI etc)

  • Cred ca ar trebui anchetat la ICR felul in care au fost platiti acestim mizerabili ca sa improaste cu noroi tara pe care Patapievici o vede „ca un cacat”.

  • Dle Spanu, atacurile platite impotriva Romaniei si nu numai, in presa straina, sunt vechi de 30 de ani, imediat dupa LOVITURA DE STAT KGB intrand in scena „disidentii” Securitatii, acei indivizi care inainte de 1989 prin „disidenta” lor sub control au avut rolul atragerii nemultumitilor, pentru a fi contabilizati si nimiciti!!!
   Doar kgb-istii Caramitrul si Dinescul au tradat Securitatea ceausista,fiind in subsidiar agenti sovietici! Despre cele
   doua publicatii bolsevice din Franta am mai scris,acolo actionand de la infiintare ILEGALI bolsevici extrem de avizati in tehnicile manipularilor( va poate confirma Pedro Romanovici-Mercader al carui tatic agent INU a colaborat intens, atat inainte, cat si dupa Razboiul civil din Spania, cot la cot cu tovarasa de front si de viata conspirativa „Pasionaria”,la cele doua publicatii,chiar a fondat cateva din capturile de razboi-dintii de aur ai franchistilor!!!).
   Oficina de spionaj securisto-bolsevic in strainatate(acoperirea culturala fiind alaturi de cealalta, de „oameni de afaceri” preferatele NKVD/KGB ), IcR, se foloseste de culturnici anterior clonati sau cloneaza din mers altii ca agenti sub acoperire, nu intamplator cativa sefi ai oficinei fiind fii/nepoti de nkvd-isti interbelici, ca si taticul lui Söros!!!
   Nu intamplator bolsevicul Söros face parte din „Orchestra rosie” alaturi de alti finantatori de aceeasi extractie…
   Dle Spanu, salut aceasta prestatie exceptionala, chiar daca indirect si fara sa vreti(?), il scoateti pe Tractoristul General de sub incidenta noului act nelegal/anticonstitutional ca „magistrat”!?!?
   La fel cum si Ilici Iliescu a fost scos de: extrem de imaculat, nu-mi aduc pe moment aminte daca tot de catre dvs…

 3. Pai si ce zice SIE? Nimic. Multi de-acolo s-au obisnuit sa taca si sa fie platiti. Bine ca sefii de-acolo. d Predoiu, dau interviuri in ziaru sorosist Adevarul sa se laude cum muncesc ei pina la miezu noptii. Ia. sa puna Parlamentu mina pe Servicii si sa le scuture putin:”Ma musiu va platim ca sa ne arati pericolele ptr tara explicit, nu sa dati interviuri de vedete”

  • Daca tot atingem acest subiect cu „agentii de influenta „iata premiantii Sputnik/Rusia pe anul 2018
   „Premianții Sputnik:
   Pentru „presă de investigație”, sunt premiați Răzvan Savaliuc și echipa site-ului Lumea Justiției
   Pentru „presă politică și de eveniment”, sunt premiați Victor Ciutacu (România TV) și Bogdan Chirieac (DC News)
   Pentru presă financiar-economică: Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) și Elena Cristian (DC News)
   Pentru „concept editorial și management de presă”: Evenimentul zilei, Capital (Dan Andronic)
   Pentru „agenții de presă”: DC News
   Pentru „Puterea presei”: Mihai Gâdea și Antena 3″(presa de astazi)”
   Sa ne traiti si sa ne infloriti,spionilor!

  • Ba Comentatorule
   Să vezi premiile scribilor lu Soroș, e o minune.Dacă îi pui unul lîngă altu, obții o perie de frecat creiere, de la paul radu la boul Chifu

 4. Ignorantii aia de la Stiripesurse ar trebui sa isi scrie compunerile cu masina de pompieri la scara. In afara de „incendiar” ei nu mai cunosc alt cuvint ptr titluri

  • Atomic ,nuclear ,zguduitor ,iese la rupere ,exploziv ,surprinzator – cuvinte care fac parte din limbajul cotidian la stiri pe surse ,otv ,a3 ,cancan ,click si altele asemenea .

  • Ba da! Scriu si ” halucinant „, ” bomba „, ” cutremurator „. E valabil si pentru televiziunile de pubela, care amesteca termenii astia cu horoscoape, numerologi, feciori si rune.

 5. @ colo-n vale la izvor
  „Pai si ce zice SIE? ”
  Ce sa zica , avind in vedere ca sint implicati diferiti „Georgesti” care cica ne reprezinta .
  [Conversatie in MAE pe vremea Anei Pauker :
  -Ai auzit ca pleaca Georgescu de la noi ?
  -Care Georgescu , ala fost Finkelkraut sau ala fost Finkelbaum ?]

 6. ..cineva mai sus punea o intrebare care ar cere un raspuns poblic ori cum spuneti voi..un drept la replica..din partea SIE<MAE etc..ia chiar puneti le oasemenea intrebare ..ca si d aia s platiti..de catre noi ..mnu vorbeam de banii dela ong uri..hai nene vaaaa rooog..

 7. Influenta prin presa este pentru oamenii slabi incapabil sa vada/inteleaga singuri realitatea, ca si filmele artistice a caror grad de intelegere este pt. copii de 12 ani. Unii ziaristi se adreseaza unui public modest intelectual, din acest punct putem intelege regresul IQ-ului din lumea civilizata, dar si mai grav ca romanii plecati in lume, pot fi cititorii unor jurnale si ca isi pried incet capacitatile cognitive. In CE si UE sunt europarlamentari care isi bazeaza discursul din informatii modeste, mai grav este ca lumea tinde sau doreste sa fie condusa de o natura neteda. Ei au inteles ca multi isi pierd capacitatea de percepere a ralitatii si cred ca omul este o veriga a evolutionismului deci capabil sa imite.

  • Nenorocirea este ca majoritatea sunt ‘oameni slabi, incapabili sa vada”…Ei au ales, ajutati pesemne si de unele institutii, si acum avem Guvern incomplet si legi amanate sine die, bocanci pe schiuri etc.

  • #infantilism – Curat infantilism. Si de unde zici ca ar trebui sa se informeze cetateanul obisnuit? Daca, in opinia ta, presa este menita „… pentru oamenii slabi incapabil sa vada/inteleaga singuri realitatea ….” atunci de unde sa aflam, noi, astia cu IQ-ul mai modest, ce se mai intampla in lumea larga? „Concluziile”tale finale: „… lumea tinde sau doreste sa fie condusa de o natura neteda …” (sa-nteleg ca actuala natura care conduce lumea are suprafata neregulata, accidentata chiar), „…. multi isi pierd capacitatea de percepere a ralitatii …” si „… cred ca omul este o veriga a evolutionismului deci capabil sa imite” sunt, pentru mine cel putin, bulversante prin logica fracturata care le guverneaza. Pe unde ai invatat matele carte, bre? Si oare ce carte ti-or fi predata aia de te-nvatara?

  • Omul care trece…exista site-uri, wiki, etc. Exemplu Bursa daca n-ai fi analizat graficele pe cativa ani, plus rezultatele financiare la 9 luni, dupa presa ai fi pierdut de doua ori, odata pt. ca a fost o cadere si apoi datorita comisionului la vanzare, presa te-ar fi ”ajutat” sa ai minus 10-15% din investitie. Am vazut tineri ”porniti” datorita unor informatii. Apoi viata i-a ajutat sa iasa din stereotipul ”surselor”. Pt. carnet conducere se poate face programare, la coada oamenii comenteaza ca nu mai la noi se sta, apoi raman socati cand unul de langa ei e chemat pt. ca s-a programat cu trei zile inainte. Nu toti folosesc net-ul. Nu totul este roz, dar daca incercam vom fi mai bine documentati decat lasandu-ne influentati. ROBOR, legi se poate gasi in asa fel incat sa nu fim manipulati. Rationati si cautati nu acceptati orice drept adevar suprem pt. ca nu exista decat la Dumnezeu restul e relativ.

 8. Ce zice autorul e corect, dar are in spate o atitudine defensiva. Doar dezvaluind ,,condicuta cu agenti” nu inseamna c-o si contracarezi, in sensul ca ineptiile difuzate de acesti agenti de influenta ajung la urechile ,,elitei” europene, care zice, uite ba, romani de-ai vostri va caracterizeaza in felul asta, nu noi.

  Si in asta consta slabiciunea majora a PSD, care-n afara de faptul ca pomeneste ,,statul paralel”, n-a facut nimic ca sa-l contracareze, nici macar din punct de vedere discursiv. Care e comunicarea strategica a PSD, la nivelul UE, impotriva condicutei cu agenti, adica a statului paralel? Niciuna, din moment ce principalul comunicator al PSD e doamna Dancila. Care e anihilata sistematic de propria-i ignoranta, dar si de tovarasa Corina Cretu, ca sa nu mai zic de condicuta cu agenti. Ce inseamna asta? Ca singura strategie a lui Dragnea e blatul cu statul paralel.

  In alta ordine de idei, sa-l compari pe Luca Niculescu cu Georges Karolyi e absolut ridicol. Al doilea are referentialul Ungariei Mari, in vreme ce primul se gandeste cum sa mai prinda niste midii la reducere.

  • Da, asa e, ambasadorul nostru la Paris este Luca NICULESCU nu Marinescu care este o alta doamna prin MAE, Simona.Foarte corecte afirmațiile din articol dar din pacate guvernul român nu face nimic sa demaste si sa contracareze aceste atacuri.PS:Totul a început pe vremea, abjectului personaj fost presedinte, ale cărui metode, cu înregistrarea, dosarul si șantajul, au fost preluate de actualul.

  • #Old fart – Nu cumva „condicuta cu agenti” a fost infiintata chiar de „elita” europeana dornica sa auda, despre unii si altii, doar ce-i place ei sa auda? Pai, intr-o astfel de situatie, poa’sa zica PSD si mama lu’ bunica lu’ PSD orice o vrea. De auzit se aude doar ce „trebe”. Mai stau si ma intreb cat o sa mai dureze dementa asta cu Prim-ministrul este o proasta. Conduce un guvern care, de bine, de rau merge, are si niste realizari, prin urmare cea care-l conduce nu poate fi chiar proasta. Iar opinia asta idioata, vehiculata de o gramada de lume, inclusiv de mijloacele media autohtone produce mai mult rau si denigreaza Romania mai abitir decat o intreaga armata de „agenti de condicuta”. Finalul postarii insa este apoteotic de basinos. Stau si ma intreb de ce ar fi „absolut ridicola” comparatia dintre ambasadorii Romaniei si Ungariei la Paris? De ce „referentialul Ungariei Mari” este comparat nu cu un nivel de pregatire/specializare al ambasadorului roman, ci cu preocuparea de a gasi niste midii la pret redus (apropos, n-am inteles ce inseamna referential si nu stiu daca d-lui Niculescu chiar ii plac mediile; se pare ca tu stii mai multe, dar nu vrei sa ne zici). Oricum, toata „admiratia”. Unii „agenti de condicuta” sunt mici pe langa tine.

 9. Dupa unele surse (credibile) 65% dintre indivizii autori ai manipularilor ordinare la adresa Romaniei, sunt platiti din banii fundatiei soros. Restul revin serviciilor secrete gen CIA, BND, DGSE, BVT, MOSAD, CESIS, PST, AIVD, MI6, IH (fost AVO) si desigur nu in ultimul rand SVR. Oricum, trebuie sa recunoastem ca Romania actuala colcaie de agenti ai unor servicii de informatii straine. Iar agentii majoritatea sunt romani! Si nu este de mirare, deoarece SRI-ul face orice altceva decat sa apere Romania, iar SIE nu exista. Va mai amintiti de tradarea lui Talpes care a recunoscut la ora de mare audienta Tv, cum a predat CIA lista agentilor secreti romani de peste hotare? Cine mai este asa nebun ca sa mai serveasca un SIE care la un moment dat poate sa deconspire intreaga retea si sa o predea serviciilor secrete straine?

  • #Tarabostes – O opinie corecta, de bun simt. O postare cu miez si o intrebare extrem de pertinenta. Subscriu.

 10. N-au decat sa publice toate ineptiile rezistace. Sunt doar cativa spalati pe creier care-i iau in seama.

  • Din păcate, o minciună repetată la un moment dat „devine adevăr” (în capul multora!)

 11. Nu degeaba, Ungaria, Rusia si Germania au interzis activitatea ONG-urile marca Soros.

 12. „Look Who’s Talking Too „:)))Acum si pe Cotidianul cu Ion Spanu in rolul lui Mikey!

 13. Din pacate e o problema sistemica. Presa de larga circulatie e infiltrata atat de agenti de influenta ale unor grupuri de interese, cat si de agentii serviciilor de informatii ale marilor puteri. Din cand in cand au rabufnit scandaluri care au probat faptele, iar unii asa zisi ziaristi au recunoscut chiar si ca au publicat articole intregi (de ex in FAZ) scrise direct de servicii (de ex CIA).
  Intrebarea e: de ce accepta directorii si proprietarii ziarelor starea asta de fapt? Iar raspunsul care ne apare (dupa analiza informatiei si aplicarea logicii) este ca in unele cazuri proprietarii sunt chiar grupurile de interese si comanda linia ziarului; in altele legislatia nationala obliga ziarele sa colaboreze cu serviciile si sa planteze articolele; in altele serviciile au agenti sub acoperire…
  Ce se poate face? Starea de fapt odata popularizata, cititorii devin avizati si se vor indeparta singuri de ziarele cu pricina.

  • Bineinteles ,aceea cu presa independenta este pentru analfabeti . Normal ca toti aceia care isi spun jurnalisti sint inhamati la o caruta a intereselor , ALTFEL nici nu am auzi de ei .

  • #Orwell – Si daca NU este? Daca si-a expus doar o opinie proprie care nu are ecou in convingerile tale? Si daca tu esti agent de influenta (rezisto-usr-isto-pnl-isto, ca sa incerc sa fiu mai precis)?

  • Autorul este un fundamentalist PSD dovedit si validat in timp. Nici macar nu se mai ascunde, la fel ca si Cornel nistorescu. Altfel nu ar fi avut loc la jurnalul rosu numit Cotidianul.

 14. Numai la A3, RTV, IOnCristoiu si Cotidianul se cauta agenti de influenta din ,,agenturilii straine” care lupta in contra minunatei tarisoare condusa magitral de ingerii de la PSD+ALDE… Vai de voi, penibili pana la capat. Indrazneste sa (mai) crezi cu asa propagandisti ca voi…

  • #catzavencu – Esti un EDITAT. Si, apropos de penibilitate, ma uit la ce postezi tu si-mi creste inima. Ca inca cativa „patrioti” ca tine tarisoara se duce dracului.

  • Iar eu ma uit la ce posteaza „Omul care trece” si altii ca el si ma ia groaza. Sper ca sunt destui care folosesc ID-uri multiple, dar chiar si asa, un astfel de asalt frenetic inca din primele zile ale anului l-ar soca pana si pe voda Lapusneanu. Oare nu va „mai treceti” odata, poate poate mai ramane un pic de aer curat?

  • #Cristi – Te sfatuiesc sa exersezi. Vizioneaza mai multe filme horror si roaga-ti prietenii sa te sperie ori de cate ori se iveste ocazia. In felul asta o sa-ti cresti si o sa-ti intaresti muschii curajului. In ce priveste perspectiva aerului curat, te sfatuiesc sa te mai speli din cand in cand si sa-ti schimbi imbracamintea. In special lenjeria intima. Poate reusesti. Daca nu, schimba locul. Orasul. Judetul. Tara. Continentul. Planeta. Si ia-l si pe „catzavencu” cu tine. Loazelor!

 15. Ne inchinam la sfanta avere si la sfantul ban! Presa mondiala este concentrata , concertata ,aliata si aliniata.Este adevarat ca au fost si unii jurnalisti rebeli(dar cat timp si cu ce consecinte?).Numai daca nu vrei , nu vezi cum se executa foc incrucisat si concentrat asupra unei persoana , asupra unui grup de persoane , asupra unei tari… Le pot prezenta dupa cum le sunt utile :in roz daca asa le sunt utile ,in negru daca asa le sunt utile . Pot fi date numeroase exemple. Sa ne aducem aminte cat de apreciat , admirat , laudat , de catre presa din vest , a fost Ceausescu dupa anul 1968 . Aceasta pana a aparut un alt client, pe nume Gorbaceov. Dupa ce a aparut Gorbaciov , Ceausescu a devenit in ochii presei occidentale dictator , tiran…Naivii din Romania am crezut si in prima prezentare facuta lui Ceausescu si in a doua prezentare facuta de catre presa „independenta” din vest. Cred ca suntem si vom fi mereu imbroboditi de catre presa „libera” si „independenta”.

 16. De ce nu apara Romania satrapul Dragnea in echipa cu Dancila si Meleșcanu ?
  Cine i-a adus un tara pe austriecii care rad pădurile României? Informati-va! E cineva de la PSD!

  • #Oana – Pai, cum poate actiona Dragnea si Dancila in apararea Romaniei, cand o liota de romani nu mai ostenesc sa-i denigreze si sa-i acuze de toate relele pamantului. Austriecii care rad padurile Romaniei au fost adusi de cineva care a facut parte din PSD, respectiv Adrian Nastase, care a fost obligat sa ia aceasta decizie criminala in contextul negocierilor pentru sustinerea intrarii in UE, cand Romania avea nevoie de voturile favorabile a cat mai multor state deja membre. In acel moment Austria a hotarat sa acorde un „ajutor neprecupetit” Romaniei sustinandu-i cererea de aderare contra a doua „mici atentii” – petrolul si padurile, domenii pe care au spus ca vor doar sa le „administreze eficient”. Astia-s actualii „aliati” ai Romaniei. Cand formulezi o acuza, asa cum ai facut, „gingas” in postarea ta, reda si contextul integral al problemei. Daca esti onesta. Daca nu, da-i ‘nainte, dar trece-te in „condicuta cu agenti”.

 17. draga d-le Autor,

  ori de cate ori vorbiti despre Occident, va cade fesul pe ochi, va intra salvarii intre fese si va vine sa puneti mana pe hanger

  glasuiti asa: „Că acest reporter Jean-Baptiste Chastand este un agent de influenţă al unor cercuri politice din UE nu mai trebuie demonstrat căci articolele sale dovedesc acest lucru peste măsură. ”

  personal, nu cred ca mai trebuie sa demonstrati nimic, ati demonstrat tot ce era de inteles

  4 milioane de romani au abandonat ciubucul, bacsisul, beizadelele, mangafalele si au ales Occidentul

  alte sute de mii, masificati in #Rezist, plus Paul Cosighian, vorba d-voastra, „cunoscut ca activist #Rezist”, cat si milionul de simpatizanti, se susura pe fesul, salvarii, comanacul si teschereaua parintilor, simpatizand cu Occidentul in care unii vor se vor stramuta in lunile urmatoare

  d-voastra, d-le Autor?

  rezistati sui generis in Eurasia, cu Burebista, Dughin, Putin, cu tablitele legii de la Tartaria la care va inchinati, cu zeama de moaste pe care o inghititi si din care va faceti nesul dimineata, cu maxima devotiune si sinceritate

  la multi ani, d-le Autor si tineti-o tot asa

  poate, nu se stie, veti reveni in viitorul apropiat la grafia chirilica sau, de ce nu, o sa cereti la fel de sincer, alipirea bietei noastre Dacia Feiix, la spatiul politic, ideatic, comercial si cultural, eurasiatic

  • #coco – Chiar esti un netrebnic amarat. Oricum, nu te flata singur afirmand ca ati fi sute de mii de rezistenti. Sunteti o mana de lichele penibile, iar cei care va simpatizeaza sunt si ei mult, mult sub un milion. Dar va trebuie o justificare pentru ce faceti, pentru ca stiti bine ca faptele voastre sunt descalificante, si-atunci inventati „sprijin de masa”. Inventati-l, deci si bazati-va pe el. O sa va mearga bine. Cat priveste faptul ca te furnica placut ideea de a te pisha „…pe fesul, comanacul si teschereau parintilor ….” este o optiune proprie avand la baza, probabil, o disfunctie mintala (posibil chiar trauma sexuala in frageda pruncie) asa ca ar trebui sa manifestam compasiune in ce te priveste, dar avand in vedere ca esti irecuperabil, nu merita efortul. Du-te si Domnul Dumnezeu sa aiba mila de sufletul tau stramb si urat!

 18. Din cite bag seama acesti securisti+tradatori de tara sunt chipurile si intelectuali!
  Cred ca ei sunt acoperitii si altii scriu si traduc articole pentru ei!
  Pentru ca este lesne de observat ca toate institutiile din Romania sunt napadite de aceste secaturi si care se exprima greu de tot daramite sa scrie vre-un articol!

 19. Dar Spanu nu este el insusi agent de influenta in slujba PSD? Ca tot ziarul de altfel? Va suna rau cand sunteti contrati de altii!

 20. (I). Nimic nou sub soare, Spânule: dintotdeauna agentii de influenta au fost … „ziaristi”. O dadusem exemplu unei comentatoare a Cotidianului pe madam Hannah Arendt, si comentatoarea (românca) sare-n sus, îi distrugeam intox-ul (orchestrat, si-nca si din banul public, de manipulatori manipulati deveniti miliardari, vezi Catarama, GDS, madam Hossu Longin …). La ce spui, însa, în articol, despre autoritatile române actuale, atent selectionate pentru prostii de rând, pentru, adica, alegatori, de agenturi de tip E.L. – si ele anchilozate la vremea WW2 si Razboiului Rece -, întru repunerea-n discutie a achizitiilor din acordurile Marilor Puteri la timpul WW2, a redistribuirii, adica, a sferelor de influenta, citeste, „exploatarii la sânge a bogatiilor naturale ale tarilor respective, readuse în stadiul de tari – chiar si europene – de lumea a III a, cu dictaturi … „democratice” si „anticomuniste” -, la ce spui în articol despre autoritatile române, e bine de-adaugat ca ele au ajuns la vârf prin furtul votului popular (Constantinescu, ajutat de Coposu, care agita, în spiritul MI 6, spectrul „neocomunismului” si-al „falsificarii alegerilor -, Basescu, Johannis. Si ca ambasadorii români însisi (vezi Hurezeanu), la fel unor cetateni români din organisme internationale (NATO, cu madam scorpia Lungescu, Comisia Europeana cu Cretu Corina, Parlamentul European cu niste Macovei Monica sau Muresan Siegfried, Preda Cristian, toti, fosti înalti demnitari în organismele Puterii din … România), sunt profund, intim, anti-români.

 21. (II): La ce spui, asadar, despre autoritatile române dezosate (însa nu ca Valentin Dezosatul, celebrul dansator parizian de cabaret al anilor ’20), adauga faptul ca românii, ca societate, sunt ca, vorba lui de Gaulle despre francezi, „vitzeii”, neorganizati în asociatii, fundatii … , desi modele existasera, în secolele al XVIIIlea (Scoala Ardeleana) – XIX lea („Junimea”…). Institutiile cu care s-ar fi dotat statul pentru „imaginea externa”, si ambasadele, fiind fantose. ICR, desi finantat de banul public, e, regret, os de ros al unor chiar membri ai … Retelei, cu pretentii de „occidentalizati”, pentru ca, nu-i asa, Orientul, leaganul omenirii, ori vecinii cu care România ar fi trebuit sa pastreze relatii de buna-ntelegere, sunt de-aruncat la gunoi. Regret înca o data, însa o tara nu-si formeaza imaginea externa decât prin soliditatea economiei. Distruse, în România, de tradatori, asta fiind cuvântul, ajunsi la vârf, de la miliardarul Catarama, la Nastase Adrian si complicii „deputati” + Constantinescu Emil, Basescu Traian, Johannis-6 case + o vila superba, într-un parc arborat, în Germania, ca, de, „resedinta secundara”, la batrânete!, Ponta, Melescanu, Corlatean – care, din mare socialist, ca recompensa a intox-ului pe care-l împrastie, ajunge consilier prezidential al lui … Johannis. Al aceluiasi Johannis care organizeaza, în interes personal, #rezist, din bani publici (cine poate, oase roade, si nimeni nu-l trage la raspundere …ori pe Nastase Adrian, care „restituie” – cui, blestematul? -, monumentele istorice si restul patrimoniului arhitectural prestigios al tarii, asa ca Ministerul Culturii nu-l mai întretine si restaureaza.

  • De când este Corlăţean consilier prezidential al lui … Johannis.????? Ori aveţi probleme legate de punctuaţie…

 22. (III) : Cartea de vizita a României, construita sute de ani, distrusa. Dar ministerul îsi face bani de kitch-uri : „monumentul eroilor anticomunisti”, citeste, „legionari înarmati de Germania nazista si SUA”, de la Sighet, „catedrala … neamului” … – când România-i de sute de ani multietnica si multiconfesionala, asa a si stralucit, pâna la WW2, daca nu pân’la ’89). ps Tara noastra a preluat, totusi, presedintia turnanta a UE.

  • Ce buni au fost legionarii, care v-au pus la respect! Degeaba versi venin cominternisto, ca nu te mai crede nimeni.

  • @Rolansohn : vezi ca tu faci elogiul genocidului si ca eu nu-s evreica. Nu-i vina mea c-ai o buba-n cap.

  • @Smaranda : Corlatean este consilier prezidential, e la Cotroceni. Mai si documenteaza-te. Individul e, acuma, consilierul lui Johannis, ca rasplata la intoxul pe care l-a facut cu „agresiunea rusa” în Ucraina.

 23. @Omul care trece

  Chiar daca aceasta ,,condicuta cu agenti” a fost infiintata de ,,elita” europeana ca sa-i serveasca argumentele de care are nevoie ca aceasta sa execute anumite partide dintr-o tara/o tara, intrebarea e cum joci politic, ca guvern in situatia asta. Daca esti nitel pro-activ, iti promovezi propria naratiune. Contraataci, diseminezi propria-ti versiune. Daca esti doar reactiv, taci si inghiti, adica exact ce face PSD, care, fie vorba intre noi, nu stie nici macar sa se victimizeze.

  Ai dreptate cu dementa privind-o pe dna prim-ministru ca-i proasta. E o intoxicare evidenta aici, care vizeaza denigrarea ei, a PSD si-a Romaniei. Altceva punctam eu. VV Dancila n-are carisma necesara ca sa promoveze o naratiune diferita despre Romania decat aia difuzata de condicuta cu agenti. Pentru asta ai nevoie de un diplomat/diplomata pur-sange, cu scoala, cu expertiza. Si nu cred ca are PSD astfel de oameni, nu ca i-ar avea opozitia.

  Comparatia Niculescu-Karolyi e ridicola, raman la parerea mea. Nu e vorba de competente, ci de idealul caruia i le subordonezi. Crezi ca agentii din condicuta nu-s competenti? Din pacate pentru noi, sunt foarte competenti si foarte ticalosi. Da’ cand sugi la banu’ public ar trebui sa fii competent in raport cu cetateanul roman, nu in raport cu interesele tale sau ale ,,elitei” europene. La Bucuresti, din motive de vulnerabilitate strategica, nu mai exista viziunea contemporana a Budapestei.

  Altfel, ai dreptate. Agentii din condicuta sunt marunti pe langa mine. Diferenta e ca eu nu lucrez pentru oricine.

  • #Old fart [1]
   (1) Cand cei care iau decizii majore vor sa auda ceva, indiferent daca esti activ ori reactiv, ei aud doar ceea ce vor. Sa ne reamintim discursul „Veoricai” in P.E.Indiferent ce a spus ea acolo – si a spus bine si apasat ce a spus – sedinta a continuat, cu vreo doua exceptii, asa cum s-a stabilit in tren. (2) Diplomatia romana este a Romaniei, nu a PSD-ului si nici a altor partidulete, unul mai dracos decat altul. Prim-ministrii nu trebuie sa aiba carisma, ca au alte meniri si alta sarcini in fisele postului. Exista insa un plavan – din pacate nici ala nu are carisma si nici multa minte nu vadeste a avea – care are in fisa postului sarcina expresa de a reprezenta in plan international Romania. Si se ocupa direct si de politica externa. Acestui Malai Mare va trebui sa se puna la un moment dat in carca raspunderea pentru calitatea diplomatilor desemnati (si acreditati de el pe langa diverse guverne straine) sa ne reprezinte tara in fata altor tari. (3) Tot nu mi-ai spus care este natura ridicolului dintre Niculescu-Karolyi. Poate vrei sa zici ca doza de patriotism a ungurului si modul de manifestare al acestui patriotism este net superior patriotismului romanului. Daca e asa sunt de acord. Da’ parca nu l-am auzit nici pe seful sefului diplomatilor romani, anume Malai Mare, sa ia vreodata atitudine in legatura cu ceva referitor la Romania. Ah, ma scuzi! Cu exceptia cand, peste hotare aflandu-se, a afirmat ca in opinia lui Romania nu ar fi pregatita sa preia presedintia rotativa a CE. Si, fii atent, Malai Mare „suge de la banul public, nu?”.

  • #Old fart [2]
   (4) Faptul ca la Bucuresti nu gasim un similar al viziunii contemporane a Budapestei este o chestie de aparenta complementaritate. Doar aparenta. Modul de manifestare difera radical. Este diferenta de manifestare dintre doua popoare si mentalitati diametral opuse. Noi nu ne-am vaicarit pe la toate curtile despre cine am fost noi candva si pentru asta trebuie sa fim tratati tot asa si n-am plans in legatura cu cate am avut noi, care ne-au fost luate cu japca, si pe care le vrem inapoi, daca se poate si cu dobanda. Ei asta au facut de aproape 100 de ani incoace si se pare ca le-a mers. Unu la zero pentru ei! Dar ungurii sa nu uite ca ei au tras-o cu Ungaria Mare si cu rolul lor „civilizator” in Transilvania si nu numai, iar noi le-am raspuns cu opinca stramoseasca. E drept, atarnata pe port-drapelul ce se inalta pe cladirea Parlamentului din Budapesta. Atat. Ei o tin tot cu Ungaria Mare, noi am cam renuntat la opinca pentru ca am descoperit si alte modele de incaltari. Si, da, mi-as fi dorit ca ambasadorul roman la Paris sa fi avut reactia ambasadorului ungur din acelasi Paris, la orice afront adus de diversi tiriplici Romaniei. Dar, daca nu e, nu e, asta e! Apropos, tot nu mi-ai spus ce-i cu „referentialul” (era o curizitate strict personala, dar putem trece peste asta). (5) Chiar te cred cand spui ca tu nu lucrezi pentru oricine. Din pacate mi se pare ca, totusi, nu lucrezi pentru cine trebuie. In rest, stima, consideratie si un an 2019 mai bun pentru noi toti! Pot exista si diferende abordate civilizat.

 24. O mizerie de presa occidentală și asta pt că există fraieri care se lasă influențați !!!!

 25. Foarte bun articolul si bine documentat.Cine are cap sa inteleaga este foarte bine.Dar nu numai cei mentionati in articol sunt vanzatori de iluzii pentru unii creduli si altii care nu au fost dati in vileag.Dupa LOVITURA DE STAT din 1989,au aparut multi ANTICOMUNISTI,care pentru un dolar au vandut aceasta tara,vestului sau estului care nu se deosebesc de intentiile marsave pentru acest popor.Ce a facut acest PATAPIEVICI cat a fost director la ICR,pentru promovarea intereselor tarii???Nimic.Si-a promovat amicii,cum este acest DAN LUNGU din USR,care are o opera vasta.Din 1989 tot ne-am rugat de unii de altii sa ne primeasca in UE si in NATO,facand compromosuri prin politicienii nostri,incepand cu demolarea industriei si agriculturii romanesti,pana la vanzarea resurselor naturale.Acum vrem sa fim primiti in SCHENGEN si se opune OLANDA.Va rog sa-i dati portul CONSTANTA si imediat vom fi primiti in acest spatiu,unde curge numai lapte si miere.Dar nu numai in presa sunt agenti de influenta ci si in ramuri.Cine vorbeste mai de rau ROMANIA in CE???EUROPARLAMENTARI ROMANI trimisi acolo de PNL si care sunt platiti de noi romanii.Acest partid cu care am cochetat si eu a devenit partid ANTINATIONAL.In el s-au ascuns toate lichelele venite de la PDL.

 26. Problema este ca inca din vremea celor 2 state valahe, pana azi inclusiv, si obligat si in viitor, toata lumea fura si isi baga mainile pan’ la coate in banul public. Coruptia, intoleranta si prostia endemica este prezentata in presa straina ca fiind reprezentativa romanilor, la fel ca si lupta dusa intre clanurile economico-politico-mafiote pt resursele tarii. Tara asta stagneaza si regreseaza indiferent de cine se afla la putere. Toata planeta stie ca astia sunt romanii cu tara lor.

 27. Domnul Spanu in calitatea sa de fundamentalist PSD nu are nici o credibilitate, asa ca dragi cititori este inutil sa va obosit sa credeti toate bazaconiile insirate de dumnealui cu scopul protejarii marilor furturi ale PSD si ale membrilor acestei grupari de crima organizata.

  • #Smarandache – Tu esti cu acoperirea potlogarilor care scriu la comanda in „beneficiul” Romaniei? In calitatea ta de fundamentalist prost crezi ca va tine? Siktir, golanule de doi bani! Mars la ia de te platesc si raporteaza-le ca te-ai deconspirat, cretinule!

 28. @Omul care trece

  1. Aparent e cum zici tu. Cand vrei insa sa fii proactiv in comunicarea strategica iti transmiti mesajul politic nu numai la nivel de high politics. O faci si in media, si in zona academica, si in zona popular culture – filme, benzi desenate, spectacole teatru etc., si in campul high culture etc. E nevoie de un efort concertat. Daca Spanu ar face o cercetare mai ampla – nu stiu in ce masura are resurse pentru asta – o sa constate ca exista o condicuta cu agenti si-n domeniile schitate de mine mai sus. Evident, mesajele sunt negative. Contraponderea e asa-numitul positive content. Oare cum ar arata un film patriotic turnat in Romania anului 2019? Crezi ca se mai gandeste cineva la asa ceva astazi?

  2. Prim-ministrul tre’ sa aiba si carisma, dincolo de calitatile mentionate de tine. Un tovaras de pe la noi, Ion Gheorghe Maurer, ii impresiona in anii ’60 si pe LB Johnson, si pe Nixon, si pe Kosighin, si pe Mao. Ceausescu a-ncercat sa-l imite, da’ nu i-a mers. Mi-as fi dorit sa zica si Joseph Daul despre Iohannis ce-a zis despre Orban Viktor, si-anume ,,ca-i copilul teribil al politicii europene”.

 29. @Omul care trece

  3. E vorba de ce e-n spatele politicii externe. Budapesta are o viziune mesianica, civilizatoare, cum ai zis si tu, chiar daca n-a fost niciodata un imperiu in adevaratul sens al cuvantului. A fost, mai exact, un imperiu slab. Da’ ungurii chiar cred despre ei – la nivelul elitei exista aceasta perceptie – ca sunt creatori de istorie. Rusii considera c-au salvat umanitatea prin Marele Razboi de Aparare a Patriei. Si ca-n 2014, prin anexarea Crimeei, i-au salvat pe fratii rusi de fascistii de ucrainieni. Evident ca-i propaganda de doi lei si ca se poate desfiinta usor. Ce conteaza e ca elita lor e crescuta in acest ,,referential”, un alt nume pentru cultura strategica. Exceptionalismul american zice ca fara America democratia nu poate functiona. E adevarat, mai ales aia din Singapore, de exemplu. ,,Referentialul” in care e educata ,,elita” din Romania e evident si se concretizeaza in textele agentilor din condicuta. ,,Despre Romania, numai de rau!”.

  4. In stransa legatura cu ,,referentialul” elitei din Romania e usor de constatat ca nu exista un iredentism romanesc. Cum naiba se face ca discursul nationalist din Romania este orientat exclusiv spre dusmanii din interior, ultimii fiind ,,penalii”, dar niciodata – sau, oricum, extrem de rar si extrem de neconvingator – spre Basarabia? Nici ,,marele” CV Tudor n-a vorbit despre Basarabia. E cert ca tema nu intra in fisa postului. Fa si tu o comparatie cu iredentismul maghiar! In raport cu acesta, cel romanesc nu exista.

  5. ,,Despre Romania, numai de bine!”. Evident ca-i o exagerare. Dar o prefer exagerarii difuzate de agentii din condicuta, respectiv ,,Despre Romania, numai de rau!”.

 30. #omul care trece,

  stii ce i-a zis tatal lui Harp alb, lui Harap Alb?

  „fătul meu, numai ține minte sfatul ce-ți dau: în călătoria ta ai să ai trebuință și de răi, și de buni, dar să te ferești de omul roș, iară mai ales de cel spân, cât îi putea”

  io cred ca omul spân s-a intoxicat cu pilitură de moaște si a pupat prea vârtos poala popii

  • #coco – Cum spuneam: Chiar esti un netrebnic amarat! Sio vezi ca joci rolul care nu trebuie. In poveste tu esti doar …. coada calului.

 31. Cetățenii simpli francezi, germani şi alții când citesc în ziarele lor că în Românica procurorii sunt numiți magistrați şi sunt asupriți de politicienii cu mii de dosare făcute de tot aceşti procurori#magistrați, sigur aceşti francezi și germani din clasa muncitoare cei mai intelectuali vor mirosii a cacat în aceste articole scrise cică să prezinte realitățile politice dintr-o țărişoară din est. SIE şi SRI trebuie desființate imediat de nişte politicieni cu sânge în instalație, 2 instituții de forță inutile şi incompetente voit sau nevoit. Toții cei care apără aceste grupări mafiote, SRi+SiE, să fie expulzați în Fra, Ger, etc.

 32. Dle Spanu, pentru oameni care au si altceva decat tarate intre urechi, ceea ce scrieti e evident si nu de ieri. Pentru prosti si/sau ticalosi e doar o irosire de timp si neuroni.

 33. Pana si in filme incepe sa fie denigrata Romania. Habar nu am de ce. Filmul triller horror „Bird Box” de pe Netflix cu Sandra Bullock incepe cu o forta misterioasa care decimeaza populatia. „aparute initial in Romania” (min.4:35) cazurile de sinucidere se raspandesc in toata lumea. Deci si filmul asta spune ca suntem o natie in pragul sinuciderilor misterioase. Cine face atata propaganda impotriva unui popor pentru al decima ca pe Sirieni? Dar fara razboi.

 34. mafia jurnalistica antiromaneasca combinata cu mafia politica antiromaneasca a lui macovei de la UE combinata cu mafia jurnalistica politica internationala, franceza, germana.
  felicitari pt .articol, felicitari pt.@tarabostes ,@ Omul care trece s.a

 35. Cea ce se uita in mod repetat si nu stiu de ce lumea se face ca nu vede, este ca majoritatea acestor asa zise „mari ziare” din lume sunt deja detinute de catre China Rosie si comunista! ….daca nu stiati inca…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.