Marius Oprea: De la economia din piaţă, la dictatura supermarketului

Decizia autorităților de a închide piețele acoperite pe motiv de COVID-19 este subiectul unei analize făcută de istoricul Marius Oprea pe mediafax.ro.

După ce remarcă neclaritatea motivelor, istoricul opinează că „Prin această măsură, guvernul lui Iohannis n-a mai fost liberal deloc. «Prin noi înşine», esenţa dezvoltării României în cadrul liberalismului istoric autohton, s-a transformat în cu totul altceva, «prin ei înşişi»: singurele care au de cîştigat sînt marile lanţuri de magazine deţinute de «multinaţionale»“.

Iată articolul integral, așa cum a apărut el în mediafax.ro.

Cea mai curajoasă dar și cea mai nesăbuită măsură a autorităților a fost închiderea piețelor-e drept a „piețelor acoperite“. Ca și a teraselor acoperite ale restaurantelor. Covid-ul se plimbă, vezi Doamne, în voie, prin piețe care (și acesta a fost argumentul suprem) sunt locuri în care oamenii nu respectă regulile.

Criteriile sînt neclare. Adică, doi pereţi şi un acoperiş înseamnă ”spaţiu închis”, ne-a explicat Raed Arafat. Deşi nu e chiar aşa – printr-un asemenea spaţiu bate vîntul în voie, deci e cît se
poate de aerisit şi de deschis. Cu toate acestea, s-a trecut deci la scoaterea din halele acoperite ale pieţelor a micilor comercianţi, fie ei intermediari sau producători direcţi, ţărani veniţi cu
produsele lor la oraş. Au fost mutaţi cîteva zeci de metri mai încolo, în corturi sau în căsuţe de lemn, pregătite în alţi ani pentru Crăciun, prin parcările pieţelor sau de-a dreptul pe acoperiş –
dar tot în ”spaţii acoperite”, cumva. E drept, cu scîndurele sau pînză, în loc de ziduri. Ori, de-a dreptul sub cerul liber. Fără toalete, fără acces la electricitate sau vitrine frigorifice,
pentru cei care vînd brînză, ori produse din carne.

E un fel de cîrpeală generală. După ce s-a decis la ”centru”, au fost lăsate primăriile să se descurce cum pot cu nemulţumirea oamenilor, şi să ”găsească soluţii” pentru a-i lăsa totuşi pe micii
producători să-şi vîndă produsele. E o harababură generală, specifică atunci cînd aroganţa îşi dă mîna cu prostia. Revoltele mocnite vor izbucni, probabil, în cabinele de vot.

Micul producător rural a fost mai lovit prin închiderea pieţelor, decît de secetă sau inundaţii. Au fost între timp aruncate în neant şi programele lui Daea, cu ”tomata” şi usturoiul. Ţăranii au
rămas singuri, să se descurce cum pot, cu vremea şi vremurile. Prin această măsură, guvernul lui Iohannis n-a mai fost liberal deloc. ”Prin noi înşine”, esenţa dezvoltării României în cadrul
liberalismului istoric autohton, s-a transformat în cu totul altceva, ”prin ei înşişi”: singurele care au de cîştigat sînt marile lanţuri de magazine deţinute de ”multinaţionale”, neafectate decît
de prevederea generală privind închiderea unităţilor comerciale la ora 21. Deci, doar că închid cu o oră mai devreme. Densitatea cumpărătorilor în aceste magazine va creşte, fără îndoială, odată cu
măsura decisă: românii trebuie, totuşi, să-şi facă piaţa undeva. Dar nu la piaţă, au decis autorităţile. Numai la supermarket.

Cu ce sînt diferite acestea de pieţele acoperite, nu ştiu. La piaţă, spaţiile dintre tarabe sînt de două ori mai mari decît cele dintre rafturile magazinelor. E oricum şi mult mai ”aerisit” şi
”liberal”: acolo te mai şi poţi tîrgui, puţin. Ai opţiuni. E plăcut, relaţia cu produsul e intermediată de producătorul său direct, care-i laudă calităţile şi provenienţa. La supermarket, ai de-a
face doar cu etichete şi preţuri, apoi cu casa de marcat. Şi cu produse care nu-ţi dau de ales, decît între roşia din Spania şi cea din Olanda.

Una dintre marile plăceri ale românilor a fost parţial anulată – aceea de a-şi da măcar iluzia că ”s-a descurcat”, că a găsit ”mai ieftin”. Că a găsit azi roşii româneşti, mai bune, mai gustoase ca
ieri, la altă tarabă. Nu pieţele au fost închise, ci posibilitatea de a alege liber. S-a instaurat dictatura supermarketului. Fără să ştie, printr-o măsură disproporţionată, care favorizează în mod evident şi direct marile lanţuri de magazine, măsura închiderii pieţelor, tocmai a celor ”modernizate”, cu instalaţii şi acoperişuri, cu vitrine şi corpuri sanitare, a trezit în mintea românilor o revoltă mocnită, împotriva ”multinaţionalelor”, care ”ne fură ţara”, cu sprijinul celor de la putere. Siliţi să se mute din zona liberă a pieţei în ”circul foamei” al supermarketului, românii se simt trădaţi,. Economia de piaţă a bătut, printr-un arbitraj incorect, economia din piaţă. În mod inconştient, guvernul lui Iohannis îşi sabotează alegerile pe care face atîtea eforturi să le ţină
la timp şi să le cîştige. Încă o măsură-două de acelaşi calibru, şi aruncă din nou România în braţele PSD-ului, care nici nu va şti cum şi de ce se află din nou la putere.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

15 Comentarii

  1. Analiza logica si corecta. Multinationalele in multe alte tari sunt mult mai tari si cu tupeu decat guvernele mai ales in cele corupte. Ar fi bine de stiut ce au dat guvernului ca promisiuni si alte avantaje actualului guvern.

  2. Întrebare: De ce in Romania piețele sunt închise și supermarketurile nu?
    Răspuns: Piețele nu au ambasade!

  3. Alegerile sunt deja măsluite, nu mai este nevoie de votul nimănui.

  4. Zilele trecute am fost la piata sa iau struguri. Erau cativa vanzatori care aveau ce cautam. Nu am luat struguri. Toti aveau masca sub barbie. Oamenii la piata sunt indisciplinati.

  5. Cu aceasta masura, Orban si clica si-au dat masura prostiei. Despre alegeri, este altceva. Au dovedit ca pot fura voturile la drumul mare asa ca singura lor grija este ca acestea sa se tina pe 6 Dec.

  6. Pentru „un patriot” Probabil vor primi pachete consistente de sarbatori. Ei se vor bucura de sarbatori dupa cum ne-au aratat iar poporul saracit si infricosat, va plange.

  7. „În mod inconştient, guvernul lui Iohannis îşi sabotează alegerile pe care face atîtea eforturi să le ţină
    la timp şi să le cîştige.”. Nici pomeneala ! Abia asteapta sa fuga de la „putoare” ca sa nu fie linsati. Securimea soros le pregateste plecarea de mult. Nu i-au schimbat pentru ca nu ii stransesera inca cu „sertarele ESCU” (SCHELETII!!) pe peeeseedeee, peemeeepeee, uuseeereee etc etc etc. Multumesc pentru articol!

  8. Ioane, puteai sa iei struguri si-i spalai acasa cum face orice om. Ioane, i-ai controlat pe cei care manipuleaza fructele si legumele de peste tot din lume daca poarta masca si cum o poarta?

  9. Nu stiu daca si tontul de Iohannis , dar eu cred ca PNL vrea sa piarda cu tot dinandinsul alegerile ! Si mai cred ceva : ca nimeni nu vrea sa le castige ! Ca n-or fi nebuni ! Dau doar din clanta ! Cat de prost poti sa fii sa crezi ca cineva va mai putea scoate tara asta din rahatul in care au bagat-o 30 de ani de hlizeala si ranjit fasolea la toti hotii care si-au zis oameni politici ?

  10. „Istoricul”Marius Oprea a trecut de la subiectul „copiii securitatii”la subiectul „masuri COVID”,nici nu e greu!Se vrea influencer, cu reclame la purtator?
    Poate isi scrie si pe spate „Crama Dragomiresti”!

  11. Radiografie perfecta a realitatii cotidiene. Marian, ai pus punctul pe i. Intr-adevar pietele NU au ambasade, doar administratori de la primarie. Astia fac ce le spun primarul si consiliile locale.

  12. @ion – daca disciplina in ochii tai e faptul de a purta masca, e regretabil! Masca ucide incetisor prin inhalarea dioxidului de carbon toxix expirat de noi si apoi inspirat la loc, permite virusilor de dimensiuni microscopice sa treaca prin ea, opreste doar praful si niscaiva bacterii mai mari decat virusii! In dictionarul guvernului globalist disciplinat inseamna sa fii prost si apoi mort rapus de boli, avand imunitatea scazuta de la purtatul mastii! Taranii care aveau masca sub barbie erau mai destepti ca tine, disciplinatule ignorant! Eu as fi luat struguri de la ei pt ca nu purtau masca pe bot!

  13. Aveai masca? Daca da de ce iti este frica? Nu ti s-a spus ca te protejaza de virusuri? Tu crezi in ceea ce ti s-a spus? Daca da atunci nu conteaza ce face altul, daca tu porti corect masca…cand se preleveaza/consulta un bolnav el nu are masca doar cadrul medical…
    Desi vorba cuiva, daca virusul este foarte mic si trece prin masca atunci cum te protejaza?
    Eu o port reglementar ca sa nu mi se faca observatie, nu pt ca m-ar apara, ma trec toate transpiratiile daca ma grabesc, este un iad, dar cum nu suport sa mi se faca observatie accept…
    Ca intre barbati tu la o bere/masa ai fost anul asta cu un amic? Tot cu masca ai baut? O masa are aprox. 80 cm cum ai stat la 1,5m de prieten?
    Faci pe fariseul…atata tot…

  14. Doar dictatura supermarketurilor? Poate ‘dictatura importurilor’ doar pentru consum obligatoriu! Toate sunt in forta: dictatura medicilor, a celor din DSP, a mincinosilor si manipulatorilor, a acaparatorilor, a luxosilor in functii inalte si tot ce inseamna „control, coordonare si mentinere in saracie” prin orice metode!

  15. As putea fi de acord sa plangem pe umarul pietarilor, daca s-ar dovedi ca marfa lor este sanatoasa. Altfel, anatemizarea marilor lanturi de magazine pare un atac al celor care vand in tara mizeriile pline de pesticide din spatiul extra UE. Cine a trecut pe la medici dupa o criza rezultata in urma consumului de rosii imbibate de mizerii va prefera marfa din marile magazine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.