Marș de protest al sindicaliștilor din Educație

Sindicaliștii din educație iau în calcul declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai 2023, motiv pentru care au în desfășurare un referendum în acest sens. Până atunci, mâine, 10 mai, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ vor organiza începând cu ora 11.00, un marş de protest, care va porni din Piaţa Victoriei şi se va încheia în faţa Palatului Parlamentului.

Peste 15.000 de membri de sindicat din întreaga ţară au anunţat că vor participa la acest marş de protest.

Acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Revendicările protestatarilor

Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ reprezintă drepturile și interesele a 350.000 de salariați din învățământ.

sursa foto: Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Așa vă trebuie să deveniți niște cerșetori. Avangarda societății intelectualii din învățământ votează de 30 de ani cu PSD și PNL. Va puteți califica în metroul parizian să întindeti mâinile… Este nevoie de voi la cules de sparanghel în vest.

  2. Mars mă care aveți 10.000 lei net/luna și scoateți numai filozofi! Trăiască și înflorească meditațiile!

  3. Cerșetorii României!… vreți numai bani,bani dar performanță ioc!…pauzele lungi și dese cheia marilor succese!…pe centură…

  4. La norma didactica de 18 ore/saptamana si 3 luni vacanta pe an eu zic sa le facem 10 mii salariu. Cred ca e adevarata vorba aia ca cea mai grea si mai neomenoasa munca ete sa te bati de musca toata ziua.
    Tot aud ca inainte profesorii erau respectati. Erau respectati pentru ca umpleau amfiteatrele,se statea si in picioare la cursurile lor.

  5. Si profesorul Johannis si-a tras 6 case ca Năstase din meditații. Cei mai slabi profesori au ajuns cerșetori la guvern când majoritatea copiilor sunt de bani gata și au mertane! La munca sau la pușcărie sa vă faceți ofițeri cu sporuri la greu, specialistilor în educația drogaților!

  6. Salariile profesorilor sunt mici peste tot in lume, fiindca si responsabilitatile sunt mici: cunostintele pe care le predau sunt de nivelul copiilor si tinerilor; pt adulti, sa le predea , nu e nevoie de prea mult efort, fiind si dintr-un singur domeniu. Unii predau din amintiri sau exista tineri sau copii mai bine pregatiti decat ei.La fel ca alte categorii, sunt sociocentristi, exagereaza importanta activitatii pe care o desfasoara, ca sa primeasca salarii din ce in ce mai mari. Apoi, ce ar justifica indexarea cu rata inflatiei? ar insemna ca nefericitii care fac munca productiva la particulari sa munceasca mai mult ca sa suporte singuri atat inflatia, cat si indexarile si maririle periodice de salarii ale celorlalti(ale bugetarilor).Importanta educatiei este exagerata si fiindca fara resurse nu se poate face nimic:este nevoie de utilaje, materie prima,energie, tehnologie de ultima ora, piete de desfacere, si, bineinteles, decizii rationale.Competitia mondiala este acerba, presiunile exercitate de grupurile de presiune care vor nejustificat fonduri mai mari nu rezolva problemele economice.

  7. Atata vreme cat nu iesiti la protest pentru statutul dascalilor, dispretuiti de elevi si de parinti, ci doar pentru salarii, nu meritati niciun sprijin din partea guvernului. De fomisti suntem satui!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.