Maximum 120 de zile!

Senatul a votat marţi, în calitate de prim for, propunerea de modificare a Codului de procedură penală în acord cu decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunţării.

Plenul şi-a însuşit raportul de admitere cu amendamente adoptat săptămâna trecută de Comisia juridică, astfel că, de la încheierea procesului, judecătorii au la dispoziţie, în cazuri excepţionale, maximum 120 de zile (faţă de 90 de zile cât prevedea propunerea legislativă în forma iniţiatorilor sau 30 de zile – forma în vigoare a Cpp) pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor.

„Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, prevede amendamentul Comisiei juridice însuşit de plen.

Propunerea legislativă este iniţiată de senatorii Anca Dragu (USR PLUS), Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL).

Au fost înregistrate 89 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 42 de „abţineri”.

Legea în vigoare prevede un prim termen de 15 zile cu prelungire de încă 15 zile, iar proiectul USR PLUS propunea un termen iniţial de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii în două etape, până la 90 de zile.

Prin propunerea legislativă au fost reglementate şi situaţiile în care judecători, membri ai completului, sunt împiedicaţi, de exemplu, prin pensionare, să semneze motivarea hotărârii.

„Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei”, stipulează propunerea legislativă.

Social-democratul Robert Cazanciuc a susţinut că prin adoptarea „în grabă” a proiectului, înainte de motivarea deciziei din 7 aprilie de către CCR, „Senatul este inutil”.

„Cine are interesul să facă acest text vulnerabil? (…) Acest text încalcă articolul 147 alineatul (1) din Constituţie care prevede că Parlamentul trebuie să pună în acord prevederile neconstituţionale. Or, noi nu ştim cum să le punem de acord pentru că decizia CCR nu a fost publicată. Alt motiv al vulnerabilităţii legii este dat de previzibila introducere la Camera Deputaţilor a unor modificări după publicarea motivării CCR. În felul acesta, vom da motive celor care se pricep la proceduri avocăţeşti să invoce bicameralismul ca temei de neconstituţionalitate. (…) Nu interesul comun este servit prin această grabă, ci un interes care, mai devreme sau mai târziu, va fi devoalat”, a afirmat, în plen, Cazanciuc, la dezbaterea propunerii legislative.

Senatorul USR PLUS Simona Spătaru a explicat că termenul maxim de 120 de zile pentru pronunţare şi motivare, votat în Comisia juridică şi propus plenului, „asigură respectarea dreptului la un proces echitabil oricărei părţi dintr-un proces penal”.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. „Propunerea legislativă este iniţiată de senatorii Anca Dragu (USR PLUS), Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL).” Ce capete luminate in ale dreptului! Unul si una….habarnista!

  2. In lege s-au propus si pedepse pentru judecatorii care sunt pensionati la cerere de catre Johannis fara sa faca curatenie in urma lor? Sistemul de justitie, singurul sistem public nereformat timp de 31 de ani! Succesuri pe centru-dreapta!

  3. Visul imbecil al maimutelor progresiste devine realitate!
    Au ajuns sa faca legi fara a avea motivari ci doar ca sa demonstreze ca batjocoresc actul de justitie.

  4. In tarlaua noastra,cand interesul Partidului Unic si pepeeist il cere,tot ce este caz exceptional devine obisnuit ca arestul preventiv pentru struti,caltabosi,inscenari cu „fragrant”,etc si la fel de banal precum fasolea cu carnati cat si ca incalcarea legilor si a Constitutiei oricand la nevoie,,de catre Palton-voda si gasca lui de marionete.Mariea la 120 de zile trebuie sa arate poporului cat de mult s-a dezbatut,mai ales intr-un caz care poate sa mai fie ca cel al lui Dragnea,care toata lumea stia ce i se pregatise inca de la condamnarea pe vrajeli la referendumul anti-Bass cand umblau unii cu biblia pe capota,ca era cazul prea subtire si de tot rahatul a ramas,si apoi cu angajarile fictive,de parca ala a angajat fictiv pe cineva,plus in paralel,pentru ca treaba era tot prea subtire,il cauta si p’ala de oua prin Brazilia ca sa mai pluseze paraditorii lui Geaca Rosie cu ceva coruptie ca nu demonstasera mafioti ca ala nu a furat niciun leu,valuta sau petro-dolari si treaba a ramas tot de rahat ca au bagat pentru nimic la puscarie liderul celui mai mare partid politic,si care este un act bolsevico-nazist care face de ras Romania,dar extremistilor nu le conteaza si cred ei ca nu le vine randul,asa cum nu le-a venit nici lui Basescu si nici basistilor lui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.