Medicii de familie ies în stradă

Societatea Națională pentru Medicina de Familie (SNMF) anunță că, în cursul zilei de miercuri, în fața Guvernului, va fi organizat un protest față de birocratizarea sistemului de sănătate, cadrele sanitare militând pentru un act medical curat, dar și pentru o asistență primară puternică.

Medicii de familie și pacienți din toate județele țării vor protesta, miercuri, în Piața Victoriei, față de situația actuală a sistemul de sănătate, în special față de problema birocratizării, dar și față de lipsa posibilității de a elibera anumite rețete, astfel încât bolnavii să nu mai fie nevoiți să alerge de la un medic specialist la altul.

Protestul din fața Guvernului va începe la ora 11.00, iar la ora 12.00, cadrele medicale își vor reînnoi jurământul de medici.

În urmă cu două săptămâni, sute de medici de familie au pichetat sediile Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, din toată țară, unde au și depus un memoriu prin care aduc la cunoștință propriile revendicări.

„Este o modalitate prin care noi încercăm să explicăm şi să atragem atenţia politicului că suntem o categorie de medici care asigurăm 70% din serviciile medicale şi în acest moment suntem trataţi cu o neglijenţă şi cu un dispreţ maxim. Nu avem un contract care să fie discutat şi acceptat bilateral, avem doar negocieri formale, avem o finanţare care acum zece, cincisprezece ani reprezenta 9%, iar acum este sub 5%”, a declarat, la protestul de pe 2 nooiembrie, Anca Deleanu, preşedintele Societăţii de Medici de Familie Iaşi.

Medicii de familie au format coaliția „Solidari pentru Sănătate”, împreună cu nouă organizații nonguvernamentale de pacienți, prin care vor să atragă atenția aupra problemelor cu care se confruntă această ramură a medicinii.

„Membrii coaliției noastre cer crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistența medicală primară, față de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituțiilor internaționale.

Dorim crearea mediului propice unei relații funcționale medic – familie – comunitate pentru îmbunătățirea sănătății cetățenilor României, prin debirocratizarea sistemului și neîngrădirea ariei de competențe ale medicului de familie în relația cu pacientul său și în acord cu pregătirea și realitatea medicală a secolului XXI și cerem recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților”, au explicat reprezentanții coaliției „Solidari pentru Sănătate”.

La nivel național, există, în acest moment, 11.000 de medici de familie și aproximativ 9.500 de cabinete de medicină de familie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Asa arata Romania la l nici un an de la marea victorie PSDista: Oamenii in strada protestand IMPOTRIVA Guvernului si a Partidului de guvernare, PSD si a liderilor lui penali!

    Milioanele de Romani votanti ai PSD vad acum cum Viata lor „mai buna” promisa de Dragnea si Olguta NU prea vine, cand SCUMPIRILE absolut INSUPORTABILE pentru Majoritatea Romanilor la TOATE Utilitatile(En. Electrica, Gaze) si la Produsele de maxima necesitate(alimente, carburanti!!) care se SCUMPESC zi de zi!
    Asa arata Romania „mai buna” Promisa de Dragnea, cu 2 Lei in PLUS in Buzunar de la 1 Ianuarie 2018 pentru norocosii care au Salariul mediu pe Economie!
    2 lei care NU ajung nici sa-ti cumperi servetele pentru stres nasul, acum ca vine frigul!

    In schimb, Salariul dlui Dragnea a CRESCUT Fix de la 1 Iulie 2017(cum scrie in Legea salarizarii si in Programul VOTAT de Romani!) la uriasa suma de 16.500 Lei, ca Presedinte la Camerei Deputatilor!
    E „bine”, nu-i asa?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.