Mesaj uriaș, proiectat pe clădirea Parlamentului

sursa foto: Comunitatea Declic

Comunitatea Declic a proiectat, marți, 30 mai, pe clădirea Parlamentului, mesajul: Nu vă e rușine? Ați uitat ce ați promis. Tăiați pensiile speciale PE BUNE !”. Mesajul a fost adresat deputaților care urmează să voteze un proiect care reformează doar superficial pensiile speciale.

Aveți șansa la o reformă reală a sistemului de pensii, care să înlăture privilegiile și să asigure o distribuție echitabilă a fondurilor. Nu o ratați! Veți rămâne în istorie ca politicienii care au putut să elimine inechitățile și au refuzat!”, a completat mesajul Roxana Pencea Brădățan, coordonatoare a campaniilor Declic.

Comunitatea Declic atrage atenția că proiectul de reformă propus, proiect care se dezbate zilele acestea în Camera Deputaților, are în continuare minusuri majore:

  • Nu va aplica nici de acum înainte principiul contributivității. Pensiile speciale vor continua să aibă alte criterii de calcul (vechime în muncă, vârstă de pensionare), decât pensiile din sistemul public:
    • – Vechime în muncă: 35 de ani în sistemul public vs. 25 de ani în sistemul pensiilor speciale;
    • – Vârsta de pensionare se majorează la 63/65 ani, dar se aplică o perioadă tranzitorie de 12 ani;
  • Nu elimină pensiile ÎN PLATĂ pentru cei care încă nu au îndeplinit vârsta de pensionare propusă în proiect (63/65 de ani). Așadar, actualii pensionari în vârstă de 40 de ani vor continua să încaseze nestingheriți pensia specială.
  • Nu interzice cumulul pensiei speciale cu salariul. Astfel, spre exemplu, premierul Ciucă va încasa în continuare ambele venituri.

 

  • În privința impozitării cu 30% a pensiilor care depășesc salariul mediu brut pe economie (6.789 lei în 2023), procentul propus este insuficient, doar cu 10% mai mare decât în cazul acelorași pensii din sistemul public.

 

  • Nu există un calcul pentru impactul bugetar sau pentru economiile făcute la buget în condițiile în care, potrivit:
    • – MApN: sunt 8.000 de pensionari care s-ar încadra pentru impozitarea cu 30% a pensiilor;
      – MAI: sunt 30.000 de pensionari care s-ar încadra pentru impozitarea cu 30% a pensiilor;

 

  • Pensiile speciale ale primarilor și parlamentarilor rămân neschimbate. Primarii nu au fost incluși în proiect, iar parlamentarii au nevoie de o lege separată.

Drept urmare, Comunitatea Declic cere o reformă reală a sistemului de pensii, care să elimine privilegiile nejustificate. În acest moment, finanțarea celor aproximativ 190.000 de pensionari speciali costă statul român aproximativ 0.85% din PIB, o sumă ce reprezintă aproape jumătate din bugetul Educației.

Acțiunea Declic de marți, de la Parlament, a avut loc în cadrul campaniei ,,Tăiați pensiile speciale’’, în care peste 170.000 de români au semnat deja o petiție pentru eliminarea pensiilor speciale.

Petiția poate fi citită și semnată aici: https://go.declic.ro/pensii-speciale-05

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Da, dar din pacate imbecilii care sint inauntru si care lucreaza pina noaptea tirziu (sanchi !) nu au cum sa vada mesajul proiectat afara !

  2. v-a numit PARLAMENTUL RUSINII NATIONALE!
    Va vom schimba pana la ultimul, tara nu are nevoie de voi! Huoooo!

  3. vaaaaai… si cum? Militia, Porcusorii si SECU nu s-au sesizat din oficiu sa afle cine a facut proiectia asta ilegala?

  4. Au bifat și acțiunea asta. Mai încasează niște donații. Niște ipocriți. Nici un ONG nu deschide un proces pentru înșelătorie lui Rareș Bogdan de ex. A promis rezolvarea problemei pensiilor speciale în 30 de zile. A obținut un folos material, fiind votat. Ah! Dar nu băieții lui băieții. Dăm cu lasere, mai lansăm baloane. Dar nu exagerăm că se supără partenerul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.