Jocul de-a retragerea din Siria

Mesajul diplomației SUA: Președintele este un mincinos

Finalul anului 2018 a stat sub semnul șocului provocat la Washington de anunțul președintelui Trump privind retragerea trupelor americane din Siria. Șeful Pentagonului, generalul James Mattis, a anunțat că se va retrage în luna februarie, însă decizia i-a fost grăbită de anunțul președintelui. #Rezistența de la Washington, adică statul profund american și portavocile din presă, a început să se îngrijoreze de soarta milițiilor kurde sprijinite până acum de SUA în Siria. În primul rând, retragerea a fost interpretată ca o capitulare în fața Rusiei, implicată militar în Siria începând din 2015.

Există însă și analiști care atrag atenția că Statele Unite nu au cum să ”piardă” Siria în urma acestei retrageri, câta vreme Siria nu a fost vreodată un aliat al Americii. A fost un stat client al URSS și apoi al Rusiei, al Iranului, începând din anii 1950. În plus, ”dacă este să fi învățat ceva din ultimii 15 ani, este că SUA nu pot controla orice țară din Orientul Mijlociu și nu trebuie să risipească bani și să verse sânge pentru a realiza imposibilul”, scrie Stephen M. Walt pentru Foreign Policy. Pentru Walt, decizia președintelui Trump de a retrage trupele din Siria este una corecta, însă aplicată în mod eronat, fără consultarea aliaților europeni și din Orientul Mijlociu, fără consultarea consilierilor de resort de la Washington și a militarilor profesioniști, fapt care a dus la cutremurul de la Pentagon de la acest început de an.

Lupta surdă dintre tabăra prezidențială și statul profund american, o luptă care a paralizat vreme de doi ani administrația în momentele decisive, ne obligă să privim mai mult la faptele concrele ale președintelui Trump decât la la declarațiile sale. Președintele SUA a anunțat retragerea a peste 2.000 de militari din Siria, însă ce întamplă în realitate? Niciun militar american american nu a părăsit statul levantin, iar, mai mult, senatorul Lindsey Graham, moștenitorul de drept al răposatului John McCain, vorbește despre cum Trump reduce ”într-un mod foarte inteligent” ritmul retragerii. În plus, consilierul pentru Securitate John Bolton a anunțat condiții suplimentare care vor trebui îndeplinite pentru retragerea americană, inclusiv îngrădirea ascensiunii Iranului în regiune și un acord între SUA și Turcia prin care regimul de la Ankara să se angajeze că nu va măcelări forțele kurde care au luptat până acum, cu sprijin american, cu islamiștii din Siria.

În aceste condiții, retragerea americană poate fi amânată sine die, căci președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a refuzat, marți, să se întâlnească cu Bolton, sosit în Turcia pentru a prezenta noile condiții ale retragerii. Mai mult, Erdogan a ales să țină un discurs în parlamentul turc în care a crtiticat propunerea americană ca milițiile kurde din Siria să joace un rol cheie în Siria după retragerea americană, scrie Bloomberg. ”Ne vom mobiliza pentru a elimina organizațiile teroriste din Siria. Dacă vor exista organizații teroriste care vor încercă să intervină în operațiunea noastra, este datoria noastră să le eliminăm și pe acestea din urmă”, a spus Erdogan, cu o aluzie clară la milițiile kurde, considerate organizații teroriste la Ankara, cu legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Iar poate cel mai limpede semnal că retragerea din Siria care a șocat statul profund american nu va avea loc curând a venit de la președintele Trump însuși. Duminică, Trump a declarat: ”Nu am spus că vom face asta atât de repede. Nu ne vom retrage până când Statul Islamic nu va fi înfrânt”, a spus Trump, cel care a spus inițial că retragerea americană va avea loc ”repede” sau chiar ”acum”.

Adevăratul sediu al politicii externe americane

Asta îl face pe fostul congresman Ron Paul să se întrebe dacă președintele Trump are vreo putere în politica externă americană. ”Mulți consideră că președintele SUA este doar deținătorul unei funcții simbolice, iar politica externă este condusă de statul profund. Razgandirea lui Trump de a retrage trupele din Siria alimentează cu siguranță asemenea teorii”.

”Când președintele Trump a anunțat că va retrage trupele din Siria și a vorbit despre posibilitatea de a reduce trupele din Afganistan, neoconservatorii, presa, complexul militaro-industrial și aripa stângă «never-Trump» au fost șocați. Tot ei au fost cei care au tăcut când președintele Obama a luat decizia de a îndepărta regimul Assad din Siria și a trimis arme jihadiștilor pentru a face asta. Nu au spus o vorba când au fost investite miliarde de dolari în această politica de ”schimbare de regim” imorală și periculoasă. Nu au fost interesați de statul de drept când președintele Obama a sfidat Congresul și a trimis trupe în Siria”, scrie Ron Paul. ”Însă când președintele Trump a anunțat ceva evident – că ISIS a fost înfrânt și că nu mai au ce căuta în Siria – aceste grupuri au declarat la unison că retragerea trupelor este un ”cadou pentru Rusia”. Au spus că aducerea acasă a trupelor va duce la instabilitate în regiune. Dar există vreo dovadă că prezența trupelor SUA a adus stabilitate?”.

Imediat după anunțul președintelui, consilierii săi neoconservatori au început să-i retragă cuvintele unul câte unul. Mai întâi, președintee a fost nevoit să îndure un prânz cu senatorul Lindsey Graham, care a spus apoi că Trump nu a decis un calendar al retragerii. Apoi John Bolton și secretarul de Stat Mike Pompeo au început să spună lumii că declarațiile lui Trump sunt doar vorbe goale, scrie Ron Paul. Bolton a lansat din nou vechiul avertisment că SUA vor interveni, dacă președintele Assad va folosi arme chimice împotriva populației. Apoi, Bolton a declarat că SUA vor transfera trupe din Irak pentru a lupta cu Statul Islamic și că Washingtonul susține total loviturile aeriene israeliene in Siria.

”Și mai rău, secretarul de Stat Pompeo va pleca într-un turneu in Orientul Mijlociu, unde le va spune liderilor regionali că președintele SUA este un mincinos. Potrivit unui oficial din diplomație citat în presa americană, mesajul lui Pompeo pentru Orientul Mijlociu va fi: «În ciuda falselor informații privind retragerea din Siria, nu vom pleca. Secetarul de Stat va reafirma angajamentul față de regiune și partenerii noștri»”.

Să spui că declarațiile președintelui SUA sunt ”false” nu este oare insubordonare? Oare președintele va sta și va primi această lovitură care se dă sub nasul lui? Își dă seama că are de suferit credibilitatea sa atunci când anunță retragerea trupelor, pentru ca apoi să se răzgândească? A văzut oare sondajele care arată că majoritatea americanilor sunt de acord cu el? De ce este atât de intimidat de neoconservatori?”, se întreabă Ron Paul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

1 Comentariu

  1. Trump a declarat: ”Nu am spus că vom face asta atât de repede. Nu ne vom retrage până când Statul Islamic nu va fi înfrânt”, Acum 2-3 saptamani sustinea ca Statul Islamic a fost infrant si ii certifica si Putin ca „da,asa e”!De fapt dorinta Israelului ca Rusia si SUA sa ii garanteze linistea in Levant a fost de la inceput pana la sfarsit,o reusita !Soldatii SUA mor in locul altora,armamentul rusesc de „ultima generatie”nu ia foc cand ataca avioane israeliene Siria,te intrebi cu ce le are la mana Israel pe cele doua supra-puteri care,sanchi,se confrunta de decenii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.