Mesajul emoționant al Principesei Margareta, la ceas de Centenar

Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, a vorbit, miercuri, la şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri, despre o pagină înălţătoare, dar şi tragică, din istoria noastră modernă.

”Aducem omagiu astăzi unei pagini înălţătoare, dar şi tragice, din istoria noastră modernă. Străbunica mea, Regina Maria, spunea la sfârşitul Primului Război Mondial că, după atâtea clipe negre, îi era teamă să privească lumina zilei. Poporul nostru a pornit la război cu cântecul pe buze, pentru că se ducea să lupte pentru visul lui de secole. Dar visul a fost împlinit cu un sacrificiu uman fără precedent. Despre tragedia românească din acei ani, suverana României Mari spunea: «câte sacrificii, ce măcel, câtă moarte». Astăzi, după o sută de ani, cugetul nostru se bucură, în timp ce sufletul nostru lăcrimează”, a declarat Custodele Coroanei.

Aceasta a îndemnat la recunoştinţă pentru pagina glorioasă scrisă de Armata română și să-i admirăm pe oamenii politici de atunci.

”Să fim mândri pentru Marea Unire din 1918 şi recunoscători pentru pagina glorioasă scrisă de Armata noastră. Dar, să nu uităm niciodată că fiecare familie de români a fost în doliu, la acea vreme. Să admirăm pe oamenii politici de atunci, care, indiferent de doctrina lor, au consolidat procesul unirii. Să păstrăm în minte şi în suflet întoarcerea triumfală a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Bucureşti, la 1 decembrie 1918. Trecerea lor pe sub Arcul de Triumf, alături de Parlament, Armată, Guvern şi sute de mii de români, a fost un gest al renaşterii naţionale. A fost, de asemenea, un moment de comuniune şi de reflecţie, de fericire şi de jale, un legământ pentru viitor. După un secol de la Marea Unire, Coroana română continuă să susţină aspiraţiile de democraţie şi libertate ale naţiunii. Familia Regală este implicată, profund şi durabil, în consolidarea locului României în familia europeană a naţiunilor”, şi-a încheiat mesajul aceasta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Da lasă-ne cucoană! Rumegă-ți averea pe care ți-a făcut-o cadou tov. Iliescu și taci.

    • Adevarul, adevarat, au o avere in toalitate NE-MUNICITA !!! dar, cum se face ca Ziarul Cotidianul ti-au publicat copmentariul, pentruca, interzic, cenzureaza asemenea comentarii !!!.

  2. Domnule Visan,noteaza eticheta:
    „In intalniri
    La sosirea (într-o cladire sau într-un spatiu exterior) si la plecarea membrilor Familiei Regale este obisnuit ca persoanele prezente sa salute astfel: barbatii cu un gest scurt de inclinare a capului (fara inclinarea corpului), iar femeile cu o reverenta. Acest lucru este valabil in fata Custodelui Coroanei, a Principelui Consort si a Principeselor. Aceeasi regula este respectata si de membrii Familiei Regale fata de rudele aflate intr-o pozitie superioara de titlu sau varsta (inclusiv daca e vorba de sotie, frate, sora, mama sau tata).

    Nu este indicat sa se intinda mana din proprie initiativa, ci numai daca unul dintre membrii Familiei Regale o ofera.

    In cadrul intalnirilor cu membrii Familie Regale, formulele directe de adresare sunt urmatoarele:

    Pentru Custodele Coroanei: « Majestatea Voastra ».
    Pentru Principele Radu, Principesa Elena, Principesele Sofia si Maria, «Alteta Voastra Regala».
    Daca Majestatea Sa se afla impreuna cu Altetele Lor Regale, se poate folosi la inceputul unui discurs sau luare de cuvant formula generala: „Majestatea Voastra, Altetele Voastre Regale „.Nu cumva sa incalci eticheta,ca iti taie gadele capul!
    Remarc ca Pelicanul ALDE era dresat bine cu eticheta!Republica monarhiceasca,vorba lui Corcodel!

    • Inaltimea sa Duda? Inaltimea sa Elena, etc., etc.? Ma rog tie, prin ce s-au inaltat aceste ‘marii’? Cumva prin cariere obscure sau lupte de cocosi? Ce e maiestos si inalt in a juca un rol bulevardier si a sta cu mina intinsa?

  3. Duduie Margareta, adevarul istoric este ca dintre toti din familia voastra, Regina Maria si-a adus un apprt serios la Unire, restul …. Voi o familie venita din Germania, ati primit o afere la care romanii „doar ar visa”, romanii., un popor care traieste in saracie, concluzia, duduie Margareta, lasa-ne sa ne ingrijim saracia si necazurile noastre in liniste, ati primit averea pe care ati cerut-o, lasati-ne in PACE !!!!!!!!!!.

  4. Romania este Republica! De aceea, Parlamentul nu are temei legal sa-i atribuie unui cetatean roman apelativul de „majestate” sau „alteta” ori vreun titlu regal ori nobiliar.Asta- una la mana… In al doilea rand, doamna Margareta nu e recunoscuta ca pretendenta la defunctul tron al Romaniei de nicio casa regala europeana. Un exemplu recent: la aniversarea matusii sale Sofia a Spaniei si la cea a varului sau Charles de Wales au fost invitatii toti printii pretendenti din Europa, dar Margareta nu a fost invitata, a fost lasata pe dinafara. …In al treilea rand, se pune intrebarea : ce semnifica titlul pe care si-l aroga, acela de „Custodele Coroanei Romaniei”? Vrea sa i se retrocedeze cumva fostele proprietati ale Coroanei Romaniei de dinainte de anul 1948 sau exista un al motiv ?!

  5. cei mai saraci din UE idolatrizeaza niste oase dintr-o gropa – cultul personalitatii unor lenesi si asistati social de saracime, denota mentalul sarac rupt de realitate. Pai statuia, cultul personalitatii nu erau o chestie comunista ? dom’le da pe vremea regilor prostimea nu umbla desculta si manca mamaliga ? copii din prostime cata scoala faceau si de la ce varste munceau pe camp pentru imbuibatii astia. Dom’le da de fapt romania, daca mai exista ce e ? monarhie sau republica, ce tot ni-i bagati pe gat pe astia ? ei unde muncesc, cu ce se ocupa, de unde au bani pentru factura la gaz si la curent ? bine stim ca prin constitutie munca nu e obligatorie, e doar pentru unii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.