Micuțul Ingenuity își încheie misiunea pe Marte

NASA a anunţat joi că micul său robot-elicopter Ingenuity, care a devenit în 2021 primul dispozitiv ce a realizat un zbor pe o altă planetă, nu mai poate zbura, informează Reuters.

Ingenuity, care seamănă cu o cutie cu patru picioare, și-a încheiat  misiunea pe Marte, ea a durat mult mai mult decât era prevăzut iniţial. 

”Cu un sentiment dulce-amar trebuie să anunţ că Ingenuity, ‘micul elicopter care poate’ – şi care continua să spună ‘cred că pot, cred că pot’ – ei bine, acum a realizat ultimul său zbor pe Marte”, a anunţat administratorul NASA, Bill Nelson, într-o înregistrare video publicată pe reţelele de socializare.

Agenţia spaţială americană a spus că Ingenuity a realizat ”o asolizare de urgenţă” în timpul penultimului său zbor.

În timpul ultimului zbor, pe 18 ianuarie, dispozitivul a pierdut contactul cu Perseverance, roverul de care Ingenuity s-a detaşat în 2021.

S-a întâmplat în timp ce zbura la o altitudine de circa 1 metru deasupra solului şi se pregătea să asolizeze, a adăugat NASA.

Inginerii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA au restabilit contactul cu Ingenuity în ziua următoare.

În imaginile publicate câteva zile mai târziu, se puteau vedea urme de deteriorare apărute pe rotoarele din fibră de carbon.

O fotografie realizată cu aparatul foto de la bordul Ingenuity şi care înfăţişează umbra elicopterului pe suprafaţa planetei Marte, pare că arate că unul dintre rotoare s-a spart.

”Investigăm posibilitatea ca elicea să fi lovit solul”, a spus Bill Nelson.

Perseverance, care a asigurat transportul lui Ingenuity, a asolizat pe Marte în februarie 2021.

Misiunea, cu o durată iniţială de 30 de zile în timpul căreia erau planificate doar cinci zboruri scurte pe Marte, s-a transformat într-un demers ştiinţific de trei ani.

A inclus 72 de zboruri și a parcurs o distanţă totală de 14 mai mare decât estimările iniţiale ale NASA.

După zborul iniţial al lui Ingenuity din aprilie 2021 – când elicopterul a survolat solul planetei Marte pentru 39 de secunde -, oficialii NASA au aclamat această realizare.

E vorba de un dispozitiv  alimentat cu energie solară şi care cântăreşte 1,8 kilograme.

E un deschizător de drumuri pentru un nou model de explorare aeriană a „Planetei Roşii”, precum şi a altor destinaţii din Sistemul Solar, cum ar fi Venus sau un satelit natural al lui Saturn, Titan.

Ingenuity,  seamănă cu o cutie cu patru picioare dotată cu o umbrelă formată din două rotoare.

A fost proiectat pentru a zbura în atmosfera rarefiată a planetei Marte, pentru care este nevoie de o putere mai mare decât în cazul unui dispozitiv similar de pe Terra.

În timpul zborului iniţial, elicoperul s-a înălţat, aşa cum era planificat, până la o altitudine de 3 metri deasupra scoarţei marţiene.

A planat apoi pe loc şi a pivotat la 96 de grade, apoi a realizat o asolizare în siguranţă.

NASA a comparat acest zbor cu zborul istoric al fraţilor Wright din 1903 efectuat cu aparatul lor de zbor motorizat în apropiere de Kitty Hawk, Carolina de Nord.

În urma succesului primelor sale demonstraţii de zbor, elicopterul a câştigat un rol mai productiv pe Marte, unde a contribuit la identificarea unor destinaţii pentru Perseverance cu ajutorul micuţei sale camere de luat vederi de la bord.

Dispozitivul a supravieţuit aproape 1.000 de zile pe Marte, a precizat NASA, inclusiv iernilor glaciale de pe această planetă.

Inginerii îl vor supune pe Ingenuity unor teste finale şi vor descărca imaginile stocate pe computerul de la bordul elicoperului, a precizat NASA.

Perseverance se află în prezent la o distanţă prea mare pentru a putea fotografia locul final de odihnă al lui Ingenuity, a mai precizat agenţia spaţială americană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. nu e ptr ca a lovit neaparat solul : la rafale mici de vant sunt purtate particule de nisip.
    pe Terra actiunea apei pune in miscare particule de nisip si accentueaza coroziunea stancilor dure!
    pe Marte nefiind atmosfera ipoteza mea e ca mcile furtuni ,repetate,pun in miscare particule de stanci erodate in milioane de ani si chiar in zile „senine” ,pe Marte,au actiune mai letala decat ar avea pe Terra,in conditii de atmosfera asupra fibrei de sticla ,materialul elicei!

  2. Mai cosmonaut amator, pe Marte e o atmosfera, rarefiata dar e. Altfel din ce faci furturi? Fibra aia e de carbon, nu de sticla.

  3. …un deznodamant asteptat…
    Cu multi ani in urma, am vazut un film in care prizonieri americani incercau sa evadeze dintr-un lagar-castel improvizand tot felul de solutii ridicole pentru a putea zbura peste ziduri.
    Odata, in timpul unei inspectii, o asemenea tentativa s-a prabusit chiar la picioarele comandantului german.
    Ridicand o spranceana, acesta remarca cu dispret in timp ce impingea resturile cu piciorul:
    „Tehnica americana! Phahhhh!”
    De-aia tot baga mare Trump cu MAGAlui, s-a dus gloria de alta data a acestei natiuni mareate candva!
    Se vor ruga de indieni sa le mai lanseze si lor cate un satelit, dupa ce ani de zile si-au lansat galetile in spatiu cu rachete chinezesti…

  4. Cine ar fi crezut vreodată ca un Robot poate sa ajungă pe Marte ? Si va rămâne pe Marte pentru totdeauna !

  5. Si nu era mai simplu sa-i ataseze un balon pe care sa-l umfle si dezumfle automat cu heliu si sa-l dirijeze in atmosfera martiana precum orice dirijabil? Consum mai mic de energie, vanturile martiene puteau sa-l vanture cat voiau ele, abia ca-l ajutau sa filmeze cat mai mult.
    Nici nu se mai deplasa la inaltime de 1 m, la indemna oricarui martian sa-l trazneasca cu bastonul……[Rumburak]

  6. Marte NU va fi NICIODATA o Rezerva pentru TERRIENII de NOi, Oamenii.
    NU are Protectie la Radiatii, Gen Centura Van Allen, NE avand Camp Magnetic
    NU are NICI Protectie la Radiatii UV, adica CeleDoua Straturi de OZON
    GRAVITATIA Redusa, va duce la niste Mutanti, presupunand ca se pot imPuia in Subterane, far’ de Soare), care OriCUM este anemic pana Acolo).
    SINGURUL Interes Practic, afara de cel de CERCETARE Pura
    ar fi MINERITUL acolo …

    DUPA CE se va realiza un Mijloc de Transport SIGUR si RAPID, NU inertial ca pana ACUM si care face Calatoriile fff luuuuuungi SI se va dispune de o Alta Forma de Energie ca sa POATA RIDICA pe Orbita si CARA RAPID Mari Cantitati de MINEREURI …
    In CE priveste VENUS, acum este AIUREA sa proiectezi ROBOTI care sa faca si sa dreaga ACOLO!
    ACOLO, ACUM este Infernul!
    Temperaturi MEDII de Sute de Grade Celsius Presiunea AtmoSFEREI Venusiene este ENORMA, cam … 400 de Atmosfere ..
    Si, in PLUS formta din NORI de Acid SULFURIC … 😊
    Dar, are DOUA MARI Calitati pentru a o face CATINDATA intru a fi ELIGIBILA la a fi TerraFORMATA intr-un Orizont de TIMP, de MAXIMUM 100 de Ani, judecand dupa DezVOLTAREA Exploziv_Exponentiala a STIINTEI in numai … 150 de Ani, de prin 1880 incoa’:
    MARIMEA Cvasi_IDENTICA cu a TERREI Noastre STRABUNE, deci Gravitatie IDENTICA

    APROPIEREA mult mai MICA decat de Nenea MARTE … 😊
    De FAPT, daca Stiinta va merge cel putin in Ritmul PeVAZUT de mine, SEpoate MUTA pe o Orbite Geamana cu a Terrei, ca este PreADestulDeAproape de SOARE si de Aia ACOLO se dezvolta INCA IADuu’,
    SEDIUU’ Central al lu’ DREACuu’ Sitemului NOSTRU Stelar si apropiat … 😊 ca mai sunt To’arashisi Alte SISTEME cu Alti Dumnezei si Alti Dreacs … 😊

  7. INCHEIERE PLINA DE SPERANTE DIN ADAAAAAANCUU’ SUFLETUUI UNUI ROMAN, CHINUIT DE UNII DINTRE ROMANI, IMBECILI, HOTI, CRIMINALI SI TRADATORI, DISTRUGATORI DE ROMANIE …
    Si UNDE mi-ar placea sa le VAZ pe TOATE LIFTEle Dreacuu’ INTERNE si EXTERNE, ImBarligate STAAAANS, ASHACUM s-au imbarligat GENs FLUID pe Terra … 😊
    CHIAR si IN CAZANELE cu Sulfuricuu’, din care sunt scosi periodic si “clatiti” in FOCuu’ Gheenii, ca PreaDestulDeMUUUULT si NeRushinat, SI Ticalos, si CRIMINASL si-au batut JOC de NOI, Romanii, invatati de DREACuu’, Tatanele LOR … 😊

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.