Turbulențe mortale: Finalul unui zbor de groază

Pasageri şi membri ai echipajului unui zbor cu decolare de la Londra afectat marţi de turbulenţe puternice, soldate cu moartea unei persoane şi o aterizare de urgenţă la Bangkok, au sosit miercuri dimineaţă la Singapore, transmite AFP.

Zborul SQ321 al Singapore Airlines a fost afectat de „turbulenţe extreme bruşte” la 11.000 de metri altitudine deasupra Myanmarului, la zece ore după decolarea de marţi, ridicându-se brusc şi plonjând în gol de mai multe ori.

Conform unui pasager, unii dintre cei aflaţi la bord au fost proiectaţi în cabină atât de violent încât au lovit plafonul, zeci de persoane suferind răni grave la cap.

În fotografiile surprinse în avion, o aeronavă a producătorului american Boeing, se poate observa cabina plină de mâncare, sticle de băutură şi bagaje, precum şi măştile de oxigen care atârnă din plafon.

Avionul, având la bord 211 pasageri şi 18 membri ai echipajului, a aterizat de urgenţă pe aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok, unde personalul medical i-a transportat pe răniţi pe targă la ambulanţele care aşteptau pe pistă.

Un britanic în vârstă de 73 de ani a murit şi, potrivit spitalului Samitivej Srinakarin din Bangkok, alte 71 de persoane, dintre care şase grav rănite, au fost preluate pentru îngrijiri medicale.

Potrivit aeroportului din capitală, 83 de persoane aflate la bord au fost rănite.

Miercuri, 131 de pasageri şi 12 membri ai echipajului, majoritatea celor aflaţi iniţial la bord, au ajuns în cele din urmă la Singapore cu un alt zbor.

– „Turbulenţe incredibil de puternice” –

Ei au fost întâmpinaţi de apropiaţi, însă niciunul nu a dorit să vorbească cu jurnaliştii.

Andrew Davies, un pasager britanic aflat la bord, a declarat pentru BBC Radio 5 că avionul a „căzut brusc” şi că au existat „foarte puţine avertismente”.

„La câteva secunde după ce avionul a căzut în gol, am auzit un ţipăt groaznic şi ceea ce a sunat ca o bufnitură”, a spus el, adăugând că a ajutat o femeie care „ţipa în agonie” şi care avea o „tăietură la cap”.

El a crezut că avionul se va prăbuşi, a povestit Davies într-un podcast al BBC.

Pasagerul a adăugat că a văzut oameni cu răni la cap şi urechi sângerânde. „Eram plin de cafea. Turbulenţele erau incredibil de puternice”, a adăugat el.

Premierul din Singapore, Lawrence Wong, a transmis „cele mai sincere condoleanţe” familiei şi apropiaţilor pasagerului decedat, Geoff Kitchen, director al unui teatru din apropiere de Bristol.

Oraşul-stat a trimis la Bangkok o echipă de investigatori, iar Wong a dat asigurări pe Facebook că ţara sa „lucrează îndeaproape cu autorităţile thailandeze”.

Dintre pasageri, 56 erau australieni, 47 britanici şi 41 singaporezi, a precizat compania aeriană.

„Este prea devreme să ştim cu exactitate ce s-a întâmplat. Dar cred că, în general, pasagerilor le lipsesc măsurile de precauţie”, a declarat pentru AFP Anthony Brickhouse, un expert american în domeniul siguranţei aviaţiei. „De îndată ce semnalul se stinge, cei mai mulţi dintre ei îşi desfac imediat centurile de siguranţă”, a spus el.

Potrivit lui Andrew Davies, „avionul a căzut în gol brusc” imediat după ce semnalul privind centura de siguranţă se declanşase.

Allison Barker, al cărei fiu Josh se afla la bordul avionului, a declarat pentru BBC că acesta i-a trimis un mesaj despre „un zbor nebunesc”, ce urma să aterizeze de urgenţă.

„Nu ştiam dacă a supravieţuit, a fost atât de înfricoşător. Am petrecut cele mai lungi două ore din viaţa mea”, a povestit ea.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că schimbările climatice sunt susceptibile de a provoca mai multe turbulenţe, invizibile pentru radar.

Potrivit unui studiu realizat în 2023, durata anuală a turbulenţelor a crescut cu 17% între 1979 şi 2020, iar cea a turbulenţelor severe, care sunt mai rare, cu peste 50%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. a survolat Bucurestiul
    poate si-a luat blesteme!

    -cam 3’000 de avione survoleaza ZILNIC Bucurestiul

  2. Par abureli!
    Păi dacă-i gol de aer, cade numai avionul nu și oamenii din el? Cum au dat cu capul de tavan?
    Aha, e vorba de ecologeală, de schimbările climatice.
    Și numerologia (11, 18) arată că mai degrabă e poveste de la cap la coadă sau poveste umflată cu pompa.

  3. Schimbări climatice, my foot.Ca-n reclama aia tâmpită la cafea cu clowney zic”Boeing.What else?” Doi CTC din fabrică au fost „sinuciși” recent. Unul a fost găsit împuscat în masină cu o zi înainte să apară în fața senatului murikan. Se pare că piesele din care e făcut trocariciul zburătăcitor boeing”nightmare liner” suferă și ele de pe urma „schimbărilor climatice” multe fiind potrivite din ciocan.Zbor plăcut.To Heaven , that is.

  4. Fenomenul se numește Clear Air Turbulence (CAT), nu este nou și este foarte greu (aproape imposibil) de prognozat. Pentru amănunte despre CAT consultați Google sau cărți de Meteorologie aeronautica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.