Turcia oprește căutările: Doar două provincii fac excepție

Turcia a decis duminică, în cea de-a 14-a zi după seismul din 6 februarie, să oprească operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor, mai puţin în cele mai afectate două provincii ale ţării, Kahramanmaras şi Hatay, a anunţat Agenţia guvernamentală pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD), informează AFP.

„Într-un număr mare de provincii, eforturile de căutare s-au terminat. Ele vor continua în provinciile Kahramanmaras şi Hatay, în jurul a 40 de clădiri”, a declarat Yunus Sezer, directorul AFAD.

Seismul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul ţării şi Siria a făcut 40.689 de morţi în Turcia, potrivit celui mai recent bilanţ oficial publicat duminică de AFAD.

Vicepreşedintele turc, Fuat Oktay, a raportat că 105.000 de clădiri s-au prăbuşit sau au fost grav avariate, iar cele din urmă vor fi demolate.

Cutremurul a fost urmat de peste 6.000 de replici, a anunţat Agenţia turcă pentru gestionarea dezastrelor naturale (AFAD), citată de DPA.

Potrivit AFAD, au fost înregistrate replici seismice „la fiecare trei sau patru minute” după cutremurul iniţial, iar aproximativ 40 dintre ele au avut magnitudini de peste 5, a declarat Orhan Tatar, directorul acestei agenţi, în faţa jurnaliştilor de la Ankara.

Specialiştii în seismologie se aşteaptă ca astfel de replici să se producă şi în perioada următoare, afectându-i pe „localnicii deja traumatizaţi”, a mai spus oficialul turc.

El i-a îndemnat pe rezidenţii din zonele afectate să nu se apropie de clădirile avariate şi a adăugat că autorităţile de resort încă analizează distrugerile produse la nivelul infrastructurilor strategice, inclusiv baraje de acumulare şi tuneluri.

Devastatorul seism de la începutul lunii februarie a ucis zeci de mii de oameni, a distrus sau a avariat aproximativ 150.000 de clădiri şi a lăsat alte zeci de mii de persoane fără locuinţe în sud-estul Turciei.

Oficialii din cele două ţări se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească în zilele următoare, întrucât numeroase persoane sunt în continuare dispărute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Păi de ce nu ești in temă, de ce nu asculți publici părerea japonazului, somitate mondială in privința cutremurelor,. care explică, sau mai exact te atenționează despre nenaturalul acestor evenimente..

  2. vor fi pe toata planeta! vor fi taifune ,cicloane, temperaturi in afara calculelor stiute, stratul de ozon inca e gaurit in unele locuri , virusi din stratosfera sau din bacteriile din ghiata topita (sau din locurile defrisate abuziv de omul natang) vor ataca ecosistemele noastre(toate tarile).
    …. vrem solutii nu cautam vinovati,nu vanatoari de vrajitoare, vrem inlaturarea /combaterea fenomenelor !

  3. Mai au de tras cativa ani pana se stabilizeaza pamantul tarii. Sper sa nu se repete situatia in martie! Am spus: SPER! Un an foarte, foarte greu pentru cetateni, tara merge chiar foarte bine, punctez pe septembrie sau octombrie, chinul in astea doua luni e ingrozitor pentru cetateni. Sper sa nu fie asa!

  4. Ca preventie la dezastre, eu ii recomand tovarasului Erdogan sa reconstruiasaca intr-un an, dupa cum a promis, blocuri cu inaltmea de la 12 etaje in sus si cu fundatia adanca de maxim 1 m (cum am vazut in filmari la un bloc rasturnat de 5 etaje)……[Rumburak-expert seismOlog]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.