Milioane de consumatori casnici pot fi încurcați!

O lege aflată acum la promulgare la președintele țării prevede că toți clienții casnici ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere pentru a putea beneficia de prețurile plafonate la energie. Această chestiune a fost reclamată de către Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, dar și de către furnizorii de energie, care au ieșit într-o conferință de presă unde au cerut explicații.

“Din păcate, legislația privind plafonarea și compensarea este neclară și poate produce efecte neplăcute asupra consumatorilor casnici. Potrivit art. 9 al noii legi de aprobare a OUG 119/2022, aflată la promulgare, beneficiază de plafonare clienții casnici la locurile de consum de domiciliu/reședință.

Legea prevede că de acest preț plafonat se beneficiază o singură dată, la un singur loc de consum. Noi, furnizorii, nu avem de unde să știm dacă un loc de consum este de reședință sau de domiciliu, ceea ce se poate interpreta că, pentru a beneficia de plafonare, toți clienții casnici trebuie să transmită furnizorului declarația menționată în lege. Astfel, peste 9 milioane de români ar trebui să transmită furnizorului această declarație pe propria răspundere”, a declarat Laurențiu Urluescu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER).

Potrivit acestuia, legea prevede ca plafonarea să fie aplicată începând cu luna ulterioară depunerii cererii, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta la un val de cereri între momentul publicării legii în Monitorul Oficial și sfârșitul anului.

Având în vedere că această lege încă nu este promulgată și publicată în MO, dar și faptul că ne găsim în preajma sărbătorilor de iarnă, când oamenii au alte preocupări, se va ajunge în situația în care mulți dintre consumatori nu vor trimite cererile specificate în lege către furnizori ceea ce va face ca cel puțin în luna ianuarie și februarie 2023, mulți consumatori să nu beneficieze de aceste avantaje prevăzute de lege, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. .

Este posibil ca această întârziere în publicarea legii în MO să nu fie chiar întâmplătoare, deoarece până la apariția legii nu se poate realiza o astfel de cerere.

Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat prevăzut de lege o singură dată fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum și va beneficia de preț plafonat doar de la începutul lunii următoare.

Articolul care provoacă dureri de cap este următorul:

“La articolul I punctul 1, după alineatul (9) al articolului 1 se introduc cinci noi alineate, alineatele (10) – (14) cu următorul cuprins:

„(10) În cazul clienților casnici, prețul final facturat prevăzut la alin. (1) lit. a) și b), se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reședință ale clienților finali. Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) și b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum”.

Conform legii, consumatorii vor achita pentru locuința de reședință/domiciliu, un preț plafonat cu TVA inclus:

– la gaze de 0,31 lei/kWh,
– la energie electrică în funcție de consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 sau în funcție de consumul lunar realizat anul acesta:
o 0,68 lei/KWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă până în 100 kWh (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)
o 0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;
o 0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de
învăţământ, pentru întreg consumul realizat;
o 0,68 lei/kWh, în cazul clienților casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respective 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat
o 0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la nivelul prețului din contract sau a prețului mediu de achiziție a furnizorului (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022),
o 0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de al data de 1 ianuarie 2023
o 1,3 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă peste 300 kWh de al data de 1 ianuarie 2023
o prețul din contract pentru orice altă locuință în afara celei de reședință/domiciliu.

În România există multe situații în care contractele de vânzare-cumpărare gaze și energie electrică sunt rămase pe foști proprietari care au vândut locuința, dar noul proprietar nu și a schimbat contractul, sunt multe cazuri în care nu s-au realizat succesiuni sau sunt situații în care românii au mai multe locuințe închiriate. În toate situațiile de acest gen facturile la gaze și electricitate care vor veni din luna ianuarie 2023, vor aduce creșteri enorme ale valorii facturii (o creștere de pânp șa 4 ori).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4601 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Și dacă un proprietar are mai multe locuri de consum alimentare de furnizori diferiți Electrica, Enel, E-on? Huuo panaramelor care nu reglementati pentru consumatorii casnici! Bine că la firme reglementati la 1 leu/ kwh iar la a doua locuință cu 1,3 lei/ kwh pentru persoane fizice!

  2. Nu vă e rușine (editat), puneți acum pe drumuri o țară întreagă pentru o porcărie făcută de analfabeții din guvern?…

  3. La care ghisee sa mearga cetatenii daca in tara sunt doar sucursale cu usi incuiate unde lucreaza 2-3 angajati pe online pentru calcule? Iar isi bat joc de cetateni, hoiturile politice! Poate ca austria e vinovata, austria a dat legea pentru Romania! Eu nu ma incadrez in oficioasa obligativitate ofticatorie, cat consum atat platesc.

  4. am spus si ieri,o spun si azi ,legea e o nemernicie cu declaratia pe propria raspundere,vedea-l-as atarnand de bratul macarealei iraniene pe ala care a facut aceasta lege inaplicabila

  5. Daca ai o locuinta pe care o inchiriezi unuia care NU ARE UNDE STA, acolo curentul este nesubventionat ptr chirias.
    Mari ticalosi rumunache asta. Doar alt rumunache il poate intrece.

  6. Ati mai publicat acest articol sub alt titlu, de ce? Oricum se dorește jupuirea consumatorilor casnici neinformati la timp dar taxati dupa o lege strâmbă…dacă am o casa la tara si fac economie indiferent de consum care va fi tariful? Cel de 1.3lei…de ce? Tot pe furnizori ii avantajeaza legea asta, pina cand ne mai jefuiesc banditii astia de la guvern, cu ciolacu si iohanus in frunte? Dati plata in rate…sau incercati cu cianura..javrelor

  7. Gresesti!
    La a doua locuinta e pretul contractual.
    Adica 12 lei mc gaze.
    Si 3.1 lei kwh.
    Daca tot finantam pensii speciale, de ce n-ar fi mai multe categorii de cetateni si la consum.
    O sa fie prapad.
    Dosare cu sina.
    Stat la coada la usile hotilor.
    Aia care nu si-au actualizat contractele sunt morti.
    La tara e prapad.
    Nu sunt facute succesiuni pe motiv de saracie.
    La oras stau copiii in apartamentele parintilor, bunicilor sau cu chirie.
    Dar legiuitorul e imbecil.
    Realitatile nu conteaza.
    Ftvg.

  8. Umilirea iobagului mioritic milenar de către vătafi, fură ordin de la corporație. Trăiască cea mai bună lume dintre lumi , lumea capitalistă neoliberală globalistă , pe model nord american țării zilinc îi vom da câte un boschetar ca-n america. Ăstia doar începutul sărăciei, cum in SUA buricul pământului ai boschetari in corturi la fie ce colț de stradă și la noi nu, comuniștilor, vrem și noi boschetari in corturi la fiecare intersecție.

  9. … chiriașii nu sunt români? nu au aceleași drepturi ca si proprietarii de locuințe? Care furnizor de energie electrică încheie contracte cu chiriașii?????? Care proprietar îi dă posibilitatea unui student să facă un contract de furnizare de energie electrică pe numele lui????? Aveți locuri în cămine pentru toți studenții din România?????? Nenorociți o țară cu prostia și trădările voastre …

    … oare în cazul companiilor se aplică același principiu? … primesc subvenție de la stat doar pentru un punct de lucru, sediu, birou, clădire????? Băncile austriece primesc subvenție de la stat pentru consumul de energie electrică doar pentru sediul central sau pentru toate agențiile sucursalele etc??? Ajungem în situația în care un STUDENT ROMÂN care stă în chirie DEOARECE STATUL NU ESTE CAPABIL SĂ-I ASIGURE UN LOC ÎN CĂMIN, PLĂTEȘTE KILOWATUL MAI MULT DECÂT PLĂTEȘTE ERSTE BANK pe un kilowat… este normal măi antiromânilor? Dar de, avem și „presă pricepută” … din toată această idioțenie legislativă antiromânească și anticonstituțională ei au sesizat cea mai gravă problemă … „românul fiind plecat cu sorcova nu are timp să ducă cererea la furnizor”!!!!

  10. Daca tot ne schinuiesc cu stresul curentului electric, apar unele intrebari.
    Cum se face un fulger globular cu 5 kwh consumati?
    Cum se directioneaza acest fulger globular de 5kw (si mortal )) catre sorosistii parlamentari retardati care au facut legea la comanda externa?
    Sunt intrebari la care trebuie sa primim un raspuns … pe internetul supravegheat!

    Ps. Azi am fost intr-un oras, oamenii nu stiau pe ce strada sunt (eu stiam si intentionat am intrebat).
    Tinerii se uitau la telefonul cu ecran luminos, abia au spus „nu stiu”
    Batranii erau ca intr-o transa, nemancati si inghetati, toti erau grabiti cu sacosa goala, nu raspundeau.
    Magazinele erau din ce in ce.mai rare, un taximetrist spunea ca toti cumpara de pe internet si asta este tendinta, sunt cumparaturi inregistrate in baza de date a vietii supravegheate, cu card si tot tacamul(nume, telefon,email)
    Cele mai multe locuri unde intrau oameni palizi erau bancu, sali de jocuri, xerox, notariat si o multime de alte locuri unde se mai castiga (inca) bani din disperarea romanilor care trebuie sa respecte „noile legi”.

  11. Ce fac diasporenii care din spalatul austriecilor la cur și-au cumpărat o căsuță in Viena și mai au o moștenire casa părintească in Romania unde bălăriile sunt de 4 m ? Statul vrea sa ia pielea de pe fraierii diasporeni și nu-i condamna pe europarlamentarii care se scaldă în banii arabilor!

  12. Daca nu stiati ca ordinul de la WEF este saracirea populatiei astfel incat sa ajunga toti sa accepte supravietuirea din mila guvernului,dormiti,indurati si acceptati batjocura unor imbecili care au o singura diploma- de HOTI!

  13. Nu mai maraiti atat de dupa gard. Fuga, marsh la declaratii! Nu voi i-ati votat?
    Avem conducatorii pe care ii meritam.

  14. Ciolacule ti-ai mâncat cozonacul! Piei din tara asta ca nu te vad bine nici pe tine nici pe golanii tai aliați! Gorghio, ascunde-te cu toti ai tai, nu te mai arata ca ramai ciufulita si la propriu și la figurat!

  15. Cand urla Sosoaca,ca din gura de sarpe ,sa ne trezim ,ca o sa ramanem fara locuinte din cauza facturilor la utilitati,din cauza taxelelor si impozitelor,o luati toti in bascalie,va deranja tonul ei de disperare ca nu intelegiti ce vi se pregateste,va deranja fizicul ei, Acum luati de aici ,preturi nejiustificate,mari cat casa. Pe politicieni,guvernanti ,probabil nu-i afecteaza ca au sacii cu bani sau ei beneficieaza de contracte speciale preferentiale. Sa ne arate guvernantii facturile lor,sa vedem la ce preturi au contractat.Pentru asta l-au omorat pe Ceausescu,pentru a putea pune piciorul pe grumazul nostru. Intai v-au lasat sa va faceti casoaie si acum o sa vi le ia.Ce baga acum romanii pe foc: cauciucuri ulei de masina rezidual,incaltaminte,haine vechi,resturi menajere.combustibil din reziduri petroliere etc.Respiram aer poluat indiferent ca suntem oameni de rand sau politicieni.

  16. Poate nu aveti de lucru stati pe geam si surprindeti hoti ca Ciolacu, Johanis, Ciuca cum fug cu saci de bani furati in spate! Asa, hai ca v-au dat de treaba ei !!! Doar si semafoarele sunt sincronizate pe invers…., tot intampalator !?

  17. Am spus de mai multe ori ca ne conduc niste idioti,corupti si unii ndintre ei tradatori de tara!
    E o lege absolut idioata, gandita in birouri de minti proaste si pline de ura impotriva romanilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.