Milioane de lei date pe site-uri care nu există

Ministerul Comunicațiilor a prejudiciat bugetul statului milioane de lei pentru că a plătit două proiecte care nu au fost duse la bun sfârșit. Este vorba de e-România 2, Supercomputing, strategia eRomânia, susține Curtea de Conturi, în raportul pe 2017. În perioada 2009-2014, MCSI a realizat din fonduri de la bugetul de stat un proiect ineficient denumit „e-România 2”, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma de 52.058 mii lei. Procurorii DNA i-au pus sub acuzare în 2015 pe Elena Udrea și Dorin Cocoș, întrucât ar fi pretins 3 milioane euro pentru deblocarea plăților la ceea ce au numit platforma eRomania2. Contractul urma să fie executat de compania Omnilogic, condusă de Gabriel Marin, în baza contractului cu Ministerul Comunicațiilor, din 2010. Valoarea totală a proiectului era de 52.057.828 lei, fără TVA, respectiv 12 milioane euro. În același an, directorul general Omnilogic a acuzat lipsa garanțiilor de finanțare ale statului și a apreciat că recuperarea banilor va avea loc pe parcursul a 3-5 ani.

În perioada 2009-2011, MCSI a realizat din fonduri de la bugetul de stat, în cuantum de 14.580 mii lei, un proiect denumit „SUPERCOMPUTING”, abandonat imediat după efectuarea achiziției, cu consecința prejudicierii bugetului de stat.

În perioada 2008-2010, MCSI a utilizat fonduri de la bugetul de stat în sumă de 232 mii lei pentru achiziționarea a două studii. Acestea nu au fost utilizate conform scopului stabilit prin documentele prin care a fost fundamentată necesitatea lor, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu sumele suportate pentru achiziționarea lor. Din verificările efectuate asupra unui număr de nouă studii și proiecte justificate de MCSI ca fiind utilizate pentru fundamentarea Strategiei eRomânia, pentru care MCSI a achitat suma de 8.980 mii lei, s-a constatat că cinci dintre acestea nu au fost utilizate pentru scopul susținut în momentul fundamentării achiziției, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma de 6.730 mii lei.

MCSI a alocat și plătit din fonduri bugetare suma de 4.650 mii lei pentru achiziția de servicii de consultanță a 15 documentații reprezentând „Servicii de consultanță în vederea pregătirii documentației suport la cereri de finanțare prin accesarea fondurilor structurale” pentru proiectele: „e-Guvernare”, „e-Urgențe”, „e-Fraudă”, „eRomânia”, „e-Turism”, „e-Cultura”, „e-Justiție”, „e-Asociativ”, „e-Participare”, „e-Sănătate”, „e-Educație”, „eAdministrație”, „e-Tax”, „Platforma de e-Educație pentru școlile primare din mediul rural” și „Portalul pentru asigurarea dezvoltării de proiecte în administrația publică”. S-a constatat că MCSI nu a realizat obiectivul pentru care a achiziționat documentațiile prezentate mai sus, respectiv nu a derulat și implementat proiecte prin accesarea sumei de 213.879 mii lei din fondurile structurale nerambursabile, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma de 4.650 mii lei, aferentă achizițiilor realizate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.