Ministerul Agriculturii face inventarul stocurilor de alimente

alimente, contrafacute

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat luni că va implementa o platformă pe care vor fi centralizate stocurile de produse agroalimentare deținute de producători, depozitari, procesatori și comercianți.

Potrivit unui comunicat al MADR, a fost elaborat un proiect de ordonanță de urgență, act normativ aflat pe circuitul de avizare interministerială, care prevede realizarea acestei platforme.

„România are suficiente stocuri de alimente și produce suficient pentru asigurarea consumului intern al populației, însă în contextul global actual, trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu. Există deja o presiune pe piețele internaționale cu privire la comerțul cu alimente, cauzată de conflictul militar ruso-ucrainean, suprapus pe efectele pandemiei și criza din energie și gaze naturale. O monitorizare centralizată a cantităților de produse agricole și alimentare disponibile este esențială pentru reducerea riscurilor care pot apărea în domeniul securității alimentare și ne va permite să acționăm eficient cu politici publice țintite, dacă situația o va impune”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Proiectul prevede gestionarea centralizată a datelor disponibile în prezent la diferite instituții publice și private, prin intermediul unei platforme online, pe baza raportărilor realizate lunar de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii și comercianții care își desfășoară activitatea pe teritoriul României în domeniul agriculturii și industriei alimentare.

Evidența stocurilor va fi raportată până pe data de 15 ale fiecărei luni pentru datele valabile pentru ultima zi a lunii precedente și se aplică pentru următoarele categorii de produse: legume-fructe,
cereale şi produse pe bază de cereale, semințe de oleaginoase şi produse pe bază de oleaginoase, leguminoase furajere, semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase,
carne şi produse din carne, cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile, inclusiv conserve din carne şi mixte, lapte şi produse din lapte, produse de morărit şi panificație, produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe, grăsimi şi uleiuri, apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor şi toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate, orez, plante aromatice, sare şi condimente,
ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Ministerul precizează că nu au obligația raportării comercianții care dețin suprafețe de comercializare mai mici de 400 de mp, comercianții ambulanți, comercianții care desfășoară activități de alimentație publică sau care desfășoară activități de comercializare în zone publice.

De asemenea, obligația raportării nu se aplică producătorilor care dețin în stoc, în ultima zi a lunii, cantități de până la:

-10 000 kg – legume, inclusiv cartofi
-10 000 kg – fructe
-25 000 kg – cereale
-20 000 kg – seminţe de oleaginoase
-10 000 kg – leguminoase furajere
-300 kg – plante aromatice
-50 kg – miere.

Datele introduse vor avea caracter confidențial, a anunțat ministerul, care a mai precizat că metodologia de raportare, colectare, centralizare și prelucrare a datelor privind stocurile, precum și operaționalizarea platformei vor fi stabilite prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Aici sunt banii dumneavoastră! Cea mai mare evaziune fiscală se face in agricultura! Cei mai mari hoți sunt fermierii care numai din fonduri europene își acoperă cheltuielile și vând producția la negru! Spun că fac 4000 kg grau la ha și ei scot 8000 de kg/ha! Vezi Nana lui Pi errov! La fraierii care au dat pământul în arendă le dau mai puțin decât iau fermieri hoți la u.e.! Huuo hoților! La pușcărie din moment ce românii mănâncă aluat congelat străin!

  2. Am inteles si cine plateste pentru timpul pierdut de catre producator? Nu ar trebui sa vina guvernul la usa producatorului si sa il intrebe, de ce e invers? In Germania cum e posibil ca toti care vand alimente peste o anumita cantitate sunt in mod constant intrebati de guvern de situatia lor si de ce cantitati dispun?

  3. Cat iese pe zi ? 10 Milioane ? Adica 1000 de lei pe zi ? Adica 30.000 de lei pe luna ?

  4. Sa vanda in Piata ! La Taraba . Castiga 30.000 de lei pe luna !

  5. La taraba nu da nimeni bon fiscal. Vând roșii românești cu 15 lei/ kg și pe cele turcești cu 10 lei/ kg. De ce nu dau bon fiscal pietarii? Huuo ministerul agriculturii! Pietarii sunt miliardari! Evaziune fiscală pe fata! Majoritatea se declară producători dar nu au dat cu sapa in pamant vreodată în viața! De ce nu dau bon fiscal pietarii?

  6. Al doilea pas e tipărirea de cartele alimentare!!…
    Al treilea pas îl face Patriharia!!!…

  7. La Taraba se castiga bine ! 400.000 de lei pe an . In trei ani este Milionar ! Castiga 1.200.000 de lei . I-si cumpara 6 Case de 200.000 de lei bucata de Casa !

  8. Daca vinzi Mici e mai Bine ! Se castiga 24.000 de lei pe Zi , iar intr-o luna se castiga 720.000 de lei , iar in 10 luni se castiga 7.200.00 de lei , multi Milionar ! Dar este un Dezavantaj : De la Fumul de Mici se poate Muri ! De Plamani !

  9. Daca vinzi Mici e mai Bine ! Se castiga 24.000 de lei pe Zi , iar intr-o luna se castiga 720.000 de lei , iar in 10 luni se castiga 7.200.000 de lei , multi Milionar ! Dar este un Dezavantaj : De la Fumul de Mici se poate Muri ! De Plamani !

  10. Citez: „Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat luni că va implementa…”. Care luni bre, ieri a fost luni si care luni,…ziua de luni de la sfantul asteapta sau sfanta taraganare? Apropo, de ce se face aceasta platforma? E ceva de dat pomana sau donatii in strainatate? Cumva se urmareste distrugerea agriculturii romanesti?

  11. Rammstein , ai mirosit bine ! Asta este ! Urmatorul pas este introducerea cartelelor alimentare , pentru paine , faina , malai, zahar , ulei , carne si preparate din carne, etc.. Acum este momentul , avem pretexte potop , pandemia , razboiul din Ucraina si mai gasesc ei si alte pretexte ca sa-si poata justifica trista existenta! Se demonstreaza inca odata , daca mai era cazul , ca Romania , care-si vinde pamantul agricol la straini , nu-si poate hrani singura proprii ei cetateni! Cine-i de vina , cumva cei care-si bat si si-au batut joc de agricultura si zootehnia tarii ? Nu,nu, nici vorba, nu este nimeni vinovat ! Asta-i tara asta trista !Ne asteapta vremuri grele , norii se aduna !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.