Ministerul Educației a pus ochii pe banii studenților străini

Instituţiile de învăţământ superior de stat vor avea obligaţia de a vira la Ministerul Educaţiei un cuantum de 5% din încasările în valută provenite din taxele şcolare achitate de studenţii şi cursanţii străini, în conformitate cu art.130 din Legea nr. 199/2023 a Învăţământului superior, prevede un proiect de ordin pus în consultare de Ministerul Educaţiei.

Potrivit proiectului, plata sumelor se va efectua semestrial, în valută, de către instituţiile de învăţământ superior de stat către Ministerul Educaţiei.

„Eventualele sume achitate peste taxele de şcolarizare datorate de studenţii şi cursanţii străini vor fi restituite acestora integral de către instituţia de învăţământ superior de stat în cauză, iar suma ce urmează a fi transferată Ministerului Educaţiei se diminuează cu suma calculată reprezentând 5% din suma restituită studenţilor şi cursanţilor străini. Sumele încasate la nivelul Ministerului Educaţiei sunt utilizate de acesta în baza bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat în acest scop”, prevede acelaşi proiect.

Totodată, conducerea instituţiilor de învăţământ superior de stat răspunde de exactitatea calculelor privind procentul de 5% ce se transferă la Ministerul Educaţiei.

Acelaşi proiect prevede că instituţiile de învăţământ superior de stat au obligaţia ca în momentul întocmirii şi depunerii situaţiilor financiare anuale să întocmească şi să prezinte în anexele la situaţiile financiare „Situaţia sumelor încasate de la studenţii şi cursanţii străini şi a plăţilor efectuate către Ministerul Educaţiei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. E goală traista și nemernicii ăștia vor să scoată bani și din piatră seacă, cum se spune, în loc să aplice „legea ilicitului”: confiscarea tuturor bunurilor și sumelor ce nu pot fi justificate legal !
    Ei nu vor pentru că sunt cu „musca pe căciulă”, dar pe noi cine oprește să-i obligăm/forțăm să o facă ?!
    Cum ? Cum au făcut înaintașii noștri de-alungul veacurilor !

  2. Auzi cat tupeu mizerabil! Citez „Potrivit proiectului, plata sumelor se va efectua semestrial, în valută, de către instituţiile de învăţământ superior de stat către Ministerul Educaţiei.” Au pretenții la virare in valuta! Bai tacâmurilor avari, Romania funcționează pe moneda națională, cum sa va plătească în valută, escrocilor?

  3. „ CE AVEȚI CU AMĂRÂTUL ĂSTA DE STAT? E CORECT SĂ CHELTUIASCĂ SUME CONSISTENTE PENTRU ȘCOLARIZAREA MAI ALES A STRĂINILOR CE PLĂTESC A 6 PARTE DIN VALOAREA TAXELOR CE LE-AR PLĂTI LA UNIVERSITĂȚI DIN ANGLIA,DIN AMERICA ,DIN GERMANIA -UNDE SE DUC MAJORITATEA SĂ PROFESEZE CHIAR DACĂ-S DE PE CONGO SAU ZAMBEZI ! UNIVERSITĂȚILE ROMÂNE (CARE PTOTECTORAT!!) DE STAT ȘI PRIVATE SUNT AJUTATE DESTUL DE STAT AȘA CĂ NU MAI PLÂNGEȚI!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.