Ministerul Energiei, asigurări pentru consumatori privind  gazele naturale  

Furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii protejaţi este asigurată, în condiții normale, de piață și, în situații de urgență, prin implementarea măsurilor prevăzute în Planul de Urgență; producția internă asigurând 90% din consum, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Energiei.

În contextul în care furnizorii de gaze naturale au obligaţia să asigure continuitatea aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor, având în vedere faptul că aceasta reprezintă un serviciu public, iar ponderea producţiei interne în total consum este de aproximativ 90%, furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii protejaţi este asigurată, în condiții normale, de piață și, în situații de urgență, prin implementarea măsurilor prevăzute în Planul de Urgență, se arată în Planul de Acțiuni Preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale, publicat de Ministerul Energiei.

Începând cu sezonul rece 2017 – 2018, categoria „consumatorului protejat” cuprinde toţi consumatorii casnici şi cei care furnizează servicii sociale esenţiale care sunt racordaţi la o reţea de distribuţie a gazelor naturale, precum și instalaţiile de termoficare, în măsura în care furnizează energie termică consumatorilor casnici și celor care furnizează servicii sociale esenţiale, cu condiţia ca aceste instalaţii să nu poată funcţiona cu alţi combustibili şi să fie conectate la o reţea de distribuţie sau de transport de gaze naturale, se precizează în document.

Stocurile necesare pentru perioada 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018, pentru desfășurarea activității sunt: 1,3 milioane tone lignit în centrale, 500.000 de tone lignit depozitat în cariere, 332.000 de tone de huilă, 25.900 de tone de păcură, 1,6 miliarde mc de apă în lacuri, 1,6 milioane MWh energie electrică echivalentă în lacuri și 2,2 miliarde mc de gaze naturale, estimate a fi înmagazinate în depozite subterane la finalul ciclului de înmagazinare 2017.

Autoritatea Competentă care are competenţă în asigurarea securităţii energetice a României în domeniul gazelor naturale este Ministerul Energiei prin intermediul Serviciului Autoritatea Competentă Aprovizionare Gaze Naturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.