Deciziile justiției și configurația politică

Dosar penal, colier de politician

Intimidată într-un proces susținut de ani și ani și amenințată că i se va da peste mână prin diverse legi, Justiția continuă să aibă un cuvânt greu de spus în privința configurației spectrului politic.

Cu cât sunt mai amenințate „vârfurile“ decizionale de diverse condamnări, cu atât mai tare se întețește „cruciada“ pornită împotriva celor de la care se presupune că românii trebuie să-și găsească dreptatea.

Clasa politică a fost și continuă să fie un abonat permanent al acestei puteri în stat din cauza multitudinii de greșeli pe care anumiți reprezentanți ai săi le-au făcut. De departe cel mai hârșâit om politic prin sălile de judecată rămâne fostul șef al statului Traian Băsescu. Senatorul PMP a înregistrat un adevărat record național cu cele 57 de dosare penale care i s-au deschis de-a lungul traiectului său prin politică. Și totuși, astăzi, pe numele lui Băsescu mai există un singur dosar care se află în instrumentarea instanțelor. La mare distanță de fostul președinte Traian Băsescu se clasează, cu o „dotă“ mult mai slabă de dosare, actualul lider al PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Și-a menținut celebritatea grație scandalurilor

Senatorul PMP, Traian Băsescu, a reușit ca până la terminarea celor două mandate pe care le-a deținut la Cotroceni să scape de 49 de dosare din cele 57. După ce a părăsit Palatul Cotroceni, lui Băsescu i s-au închis, rând pe rând, alte opt dosare penale. Toate pricinile pentru care a fost chemat în instanță au contribuit la  celebritatea fostului președinte, făcând din acesta din vinovat o victimă. Dosarul „Flota“, dosarul „Schimbului de terenuri cu Cășuneanu“, dosarul „Casei din strada Mihăileanu“, dosarul „Demisia în cinci minute“, dosarul „Răpirii jurnaliștilor în Irak“, dosarul „Țigancă împuțită“, dosarul „Șantaj și amenințare la adresa Gabrielei Vrânceanu Firea“ sunt doar câteva dintre cele pentru care i s-a acordat Neînceperea Urmăririi Penale. Un alt dosar închis de procurori vizează activitatea de primar al Capitalei, respectiv hotărârea de restituire a mai multor imobile către un singur cetățean, pe o stradă din Sectorul 4. Deși pentru majoritatea acuzațiilor a primit NUP, unele dosare i-au fost redeschise senatorului PMP, ca apoi să fie închise din nou. După ce a fost „iertat“ de toate acuzațiile, la mijlocul acestui an Tribunalul București a decis redeschiderea unui mai vechi dosar penal al fostului președinte. Băsescu era acuzat că ar fi retrocedat ilegal, în 2003, un teren de 40.000 de metri pătraţi în cartierul Dămăroaia. Prețul respectivei suprafețe a fost estimat la circa 100 milioane de euro. Pe acel teren afaceristul Dumitru Puzdrea a ridicat ulterior complexul comercial „Flora“.

Lupta dintre Ponta și Dragnea, în mâna procurorilor

Acerba încleștare dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea pe supremația în PSD atârnă, în fapt, de soluționarea dosarelor penale ale acestora. Actualul lider al PSD are trei dosare deschise pe numele său de către DNA, dar și o condamnare definitivă. Este vorba despre dosarul Referendumului de suspendare a lui Traian Băsescu, în care Liviu Dragnea a primit doi ani de închisoare cu suspendare, printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Dragnea a mai fost trimis în judecată într-un al doilea dosar penal, în calitate de fost președinte al Consiliului Județean Teleorman. Capul de acuzare îl constituie modalitatea de angajare a unor funcționare într-o instituție publică din subordinea CJ. Cauza se află pe rolul Înaltei Curți. Mai mult, săptămâna trecută, DNA l-a pus pe Dragnea sub acuzare în al treilea dosar penal, respectiv dosarul „Tel Drum“. La rândul său, și fostul președinte al PSD Victor Ponta, care speră să-și recapete prestigiul și influența de altădată pe zona de stânga, are două dosare pe rol. Într-unul dintre acestea a fost deja trimis în judecată, alături de fostul senator Dan Șova. Al doilea dosar, aflat la DNA Ploiești, are ca obiect finanțarea de către Sebastian Ghiță a unei vizite în România a fostului premier britanic Tony Blair.

Puterea și opoziția, parteneri pe „lista penalilor“

„Lista penalilor“ este completată de foști și actuali miniștri, precum și de unii lideri ai opoziției. Fostul ministru al Dezvoltării Sevil Shhaideh și fostul ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb sunt alte ținte ale procurorilor. Și ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, are un dosar care vizează „primirea de foloase necuvenite“ pe vremea când era edilul Craiovei. Tot un dosar are și cel de-al doilea om în stat, liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu. Acesta a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă într-un dosar privind retrocedarea unor proprietăți către prinţul Paul de România. Lista e întregită și de actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, și de către fostul co-președinte al partidului Vasile Blaga. Nici USR și UDMR nu sunt scutite de imaginea proastă creionată de unii politicieni. Se pare că pe rolul DIICOT ar exista un dosar în care fostul președinte al USR Nicușor Dan este cercetat pentru modul în care a atras fonduri pentru finanțarea campaniei electorale. Senatorul UDMR, Tanczos Barna, este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind retrocedarea unor terenuri aparținând Stațiunii Pomicole Băneasa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Anca Toader 86 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Dna Toader, nu a fost riscanta alunecarea de la 57 dosare ale puscariabilului Baselu la cele 4 ale lui Dragnea? Nu ar
    fi fost mai sigur pentru aterizarea Dvs la 4 dosare sa faceti cateva escale pe la celebritati politice mult mai mari
    decat Dragnea care are parte clar de dosare politice,menite sa schimbe in forta puterea legitima?Cum se poate compara
    o persoana careia i se inchid dosare, cu alta careia i se fabrica dosare? O alta deosebire atat fata de Baselu,cat si
    fata de pisoiul de casa al acestuia, Ponta, este ca niciunul nu a fost condamnat,intrucat au cedat pe loc santajului statului securist paralel in care au ocupat cele mai inalte functii.Au fost/sunt santajati acum,dupa ce au parasit
    functiile cu…coada-ntre picioare mieunand la Luna!Altele erau concluziile analizei din articol,decat cele trase.

    • Pentru americanul charlie : daca ar fi sa numeri toate dosarele celor dragi tie , adica psd-isti, nu cred ca ti-ar ajunge cei citiva neuroni sa termini pina iti dai obstescul sfirsit.

  2. si uite asa maimutoiu , siret,tupeist profitand dce confuzia si de rasturnarea de valori a ajunsd sa va domine pa voi siompa noi …halal..si va rezumati sa scrieti fara urma de nota de protest il acceptatik ca pa …destin …

    • Pt. Moser. Dle, sunt cel mai infocat contestatar al securistului-ceausist Basescu, pe care-l pun pe aceeasi treapta cu kgb-istul Ilici Iliescu, pe o scara a criminalilor impotriva umanitatii. Unul a folosit gloantele, celalalt a desfiintat
      spitale, iar pe cele existente le-a dotat cu antiseptice marca SRI-Condrea, si a gonit medicii, in paralel furand tot ce
      mai ramasese de furat dupa trupa lui Ilici, „saracul…cu duhul democratic, si cinstitul, i-a lasat pe altii sa fure”.
      Au aplicat politica pamantului…parjolit!!! De aceea sper ca nu v-ati referit la mine…

    • Smecheri si spertari inruditi cu bulibasi si mondiali … tara de mondiali !!!

    • Corect!
      TOATA clasa politica Post ’89 este o adunatura de hoti, semianalfaberi si mincinosi!
      Un REAL Pericol pentru TARA.
      Rusine, la Jilava e locul vostru!

  3. Va dati seama cit de santajabila sau/si mînjita e casta judecatorilor (ca altfel nu pot sa le spun acestor „brahmani” dintre care multi sint o rusine pentru Romania si, la rindul lor, adevarati penali) daca la ani de zile dupa ce acest sinistru personaj, TB, si-a incheiat abuzurile, măgariile si banditismele de pe locul de „sef al statului” (?!?) inca mai scapa nepedepsit !

    • Pt. In loc de ZDUP, NUP! Dle, judecatorii care fac jocul statului securist paralel, o fac din convingere si cu o deosebita placere de a flagela dusmanii de clasa…securista. Cei santajabili sunt de la instantele inferioare, ei
      fiind simpli infractori monitorizati de servicii pentru noile recrutari.Cei mai multi dintre ceilalti „manjiti” fac
      jocuri personale, familiale, de gasca pentru a se imbogati si a se simti semizei…Deci, politia politica se practica
      organizat ideologic, constient si eficient la instantele si ograzile superioare. Repet pana la obsesie,chestia publica
      cu SANTAJUL e mai mult de acoperire a factorului politico-ideologic neocomunist.

  4. Din cauza ignorantei si a slabei expuneri la democratie(distanta mare fata de Occident,media partizana,lipsa informatii din afara) multi isi insusesc opiniile unor personaje politice autohtone cu notorietatea umflata de televiziuni si voteaza contra propriilor interese. Alte motive sunt credinta in mituri, nevoia de tatuc,vulnerabilitatea la manipulari, neincrederea in intelectuali…

  5. psd – partidul salvati detinutii. Pacat ca base nu l-a avut pe deputatul mitraliera. Postaci tip charla acum erati pusi la conservare

  6. Ceee sa mai? Dpa cei 7 ani de acasa, asta avu anul si dosarul. Cat traieste tot ispraveste – nu rezista sa nu faca ceva. Acu… pare ca e pensionat. Dar cred ca ce are prin portul liber ii aduce destule beneficii si face frumos sa ii mearga parga de azi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.