Armata se înnoieşte, până la finele anului

Armata se înnoieşte, până la finele anului. Primele 36 de transportoare blindate vor intra în dotarea Armatei până la sfârşitul anului, anunţă ministrul Apărării, Mihai Fifor. 31 dintre aceste transportoare vor fi fabricate în Elveţia, iar restul la UM Bucureşti.

„Toate celelalte, până la 226, vor fi produse tot la UM Bucureşti. Transportoarele vor fi distribuite în toate unităţile din ţară”, a precizat ministrul.

Mihai Fifor, ministrul Apărării, a luat parte sâmbătă la activităţile dedicate sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre organizate la Arad, ocazie cu care a anunţat achiziţia de tehnică militară nouă şi un proiect prin care industria de apărare va trece de la Ministerul Economiei la cel al Apărării.

 Mihai Fifor a anunţat că în acest an bugetul alocat achiziţiei de echipamente militare este mai mare faţă de cel precedent în contextul creşterii economice.

„Ne-am luat angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Armată ceea ce s-a şi întâmplat începând din anul 2017. În acest an, suma alocată va fi consistent mai mare faţă de cea de anul trecut întrucât creşterea economică a fost mai mare iar între 33 şi 40 la sută din cei 2 la sută vor fi folosiţi pentru înzestrare”, a declarat Mihai Fifor, ministrul Apărării, în cadrul evenimentului de sâmbătă.

Suma alocată pentru anul 2018 va fi folosită cu precădere pentru achiziţionarea de sisteme performante de rachete dar şi pentru achiziţia de transportoare militare tip Pirahna V necesare protejării militarilor pe timpul misiunilor de luptă sau în cadrul misiunilor de asigurare a păcii, potrivit ministrului.

„Vom avea în dotare sisteme de rachete sol-aer Patriot şi sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare tip HIMERS ceea ce constituie pentru ţara noastră un interes esenţial având în vedere că se asigură astfel întătirea securităţii naţionale şi regionale. De asemenea, până la sfârşitul anului vom spori gradul de protecţie al militarilor prin achiziţionarea noilor transportoare blindate şi vom începe modernizarea parcului de autovehicule de transport. Suntem convinşi că acţiunile noastre vor conduce la atragerea tinerilor în alegerea unei cariere militare pentru Ministerul Apărării Naţionale fiind deblocate anul acesta 6400 de posturi”, a mai declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Ministrul Apărării Naţionale a precizat că în acest moment în Parlament se află în discuţie un proiect de lege privind trecerea industriei de apărare sub coordonarea instituţiei pe care o conduce.

„În parlament se află în procedură de aprobare un proiect de act normativ care prevede trecerea industriei de apărare din coordonarea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Apărării Naţionale”, susţine Fifor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Care armata? in tara au mai ramas doar cateva centre de antrenament militar pentru cei care sunt trimisi in Irak si Afganistan. Armata s-a desfiintat demult. Au ramas mai muti generali decat soldati.

  2. Pe cand niste „transportoare” pentru populatie: autobuze, tramvaie, vagoane de cale ferata, locomotive, garnituri de metrou, fabricate in Romania si achizitionate pentru cetatenii Romaniei? Hah?

  3. Da intradevar cred ca: In Armata Romana sunt mai multi ofiteri superiori decat soldati. Apoi se pare ca facem cheltuieli, cu inzestrarea armatei, cu soldele militarilor,etc ca sa „Dam Bine” in fata Merelui Partener Strategic, care o sa ne felicite dupa ce la cumparam tehnica militara moderna. Cred ca presedintelui rus V. Putin ii tremura izmenele pe el, cand aude cum ne inarmam. Am spus si cu alte ocazii ca NATO trebuia desfintata, a doua zi dupa disparitia Tratatului de la Warsovia. Care este beneficiul adus de militarii romani plecati in Afganistan, sau alte zone de conflit? Acestea nu apara fruntariile tarii. Zilele trecute s-a anuntat suma, de aproape 5 miliarde Euro, adusa in tara de „capsunarii” romani in anul 2017. Care din cele doua categorii de romani este mai profitabila?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.