Ministrul Energiei de la Chişinău: Trebuie să înţelegem că Gazprom păstrează un rol

Republica Moldova nu poate rezilia, în acest moment, contractul de furnizare gaze naturale cu Gazprom, acestea fiind utilizate pentru asigurarea energiei în Transnistria, pentru a evita o criză umanitară în acea regiune separatistă, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov.

„Nu este o problemă rezilierea contractului. Trebuie să înţelegem că Gazprom păstrează un rol, şi este un rol destul de important, în asigurarea cu gaze în special a regiunii din stânga Nistrului. Regiunea transnistreană, în acest moment, este alimentată cu gaze doar de la Gazprom şi nu ar fi nimeni gata, astăzi, să livreze gaz acolo, de facto gratuit, aşa cum o face Gazprom. Asta permite, pe de o parte, menţinerea unei stabilităţi sociale în stânga Nistrului, să nu ne pomenim acolo cu o criză de proporţii, inclusiv o criză umanitară, şi, pe de altă parte, asta influenţează indirect piaţa de energie electrică din Republica Moldova, pentru că cea mai mare parte a energiei electrice pe care o consumăm aici, în dreapta Nistrului, provine, este produsă la o centrală termică din regiunea transnistreană, din gazul livrat de facto gratuit. Asta ne permite să amortizăm sau să reducem, să avem un cost de energie, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru economie, ceva mai mic. Noi înţelegem că acest lucru nu poate dura la nesfârşit, dar să evităm sau să negăm faptul că Gazprom are un rol pe piaţa Republicii Moldova, mai curând de energie electrică, tot nu ar fi corect. Din cauza asta, în acest moment, nu se pune problema rezilierii contractului cu Gazprom”, a spus Victor Parlicov.

Pe de altă parte, oficialul moldovean precizează că, în momentul de faţă, România furnizează doar 3% din energia electrică consumată de Republica Moldova, iar cea mai mare parte din energie provine de la centrala Cuciurgan din Transnistria.

„Cea mai mare parte a energiei electrice astăzi, pe malul drept, o consumăm provenind din centrala termo-electrică din regiunea transnistreană. Al doilea cel mai mare producător sunt sursele locale, centrale electrice cu termoficare, care asigură totodată şi sistemele de încălzire centralizată din cele mai mari oraşe, în cogenerare. Pe lângă asta, avem câte ceva din energia regenerabilă şi puţin, în jur de trei procente, de energie electrică pe care o achiziţionăm din România”, a spus ministrul moldovean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Transnistria un pion otravit care nu ajuta niciodata la unirea Ro cu Mo.

  2. Parlicov sau Popescu sunt tot epave ruginite pentru propriile tari si compatrioti.

  3. Numitul Parlicov a declarat ca pretul gazului nu are nici o influenta asupra costurilor productiei industriale. Numai noi sa avem un Bulai?

  4. Parlicov este agent de influență rus, racolat de FSB încă din timpul lui Dodon. El menține Gazprom-ul ca furnizor principal de gaze și electricitate iar prin aceasta obediența unei mari părți din populație față de Moscova. Iar netrebnica de suveranistă Maia Sandu, care este și ea împotriva unirii cu România, îl menține pe Parlicov în guvern ca un cap de pod al Kremlinului la Chișinău.

  5. Rusofobii cu EPOLEȚI nu înțeleg un lucru elementar: fiecare Țară trebuie să-și urmărească INTERESUL NATIONAL, nu INTERESUL Li?icilor și ale ?ului PIANIST cu vilă în Florida !
    Că nici Li?icii nu și-au sacrificat vreodată interesele proprii pentru alții.
    Hai, Slavă, GENIILOR …?

  6. Acum 2 saptamani maldavenul zicea ca Gazprom santajeaza bieata RM, asa ca gata, adio si la revedere. Acum citesc cum o da intoarsa ca tanti de pe sientura.

  7. Gazele au fost contractate de Chișinău cu Gazpromu și date, toate, la Tiraspol la schimb de curent electric de la termocentrala Cuciurgan controlată de Tiraspol.
    Numai că Tiraspolu nu plătește nimic pt acele gaze iar Chișinăul plătește, e drept puținel, pe curent.
    Chișinăul zice că nu va plăti pt acele gaze Gazpromului, că nu el le arde, dar, cred, nota de plată va veni sau va fi sula-n coaste.
    Dacă cineva crede că această îmbîrligătură este artă politică și hoție la drumul mare să se caute la cap.

  8. Nu fi atât de supărat,d-le Mateescu-se termină răzbelul și se unesc cu Bucovina și cu fostele județe românești din sud(bașca rămân cu Transnistria) sub oblănduirea glorioasei(pardon,slăvitei) Ucraina;România va avea dreptul în continuare să trimită gratis tot ce lipsește,ca între frați…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.