Ministrul Mediului: Ne așteaptă două luni grele

Foto: G4mdedia

România se confruntă cu recorduri de caniculă, secetă și fenomene meteo extreme, iar meteorologii avertizează că distanța de la secetă la viitură poate fi „foarte scurtă”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Digi24. Doar astăzi (n.r: 5 iulie), ANM a emis 18 avertizări meteo de ploi, a adăugat el.

În ultimele săptămâni am avut de două până la de 3 ori cantități mai mari de precipitații decât în aceeași perioadă a anilor trecuți, ceea ce înseamnă o presiune mai mare pe cursurile de apă și riscuri mai mari de inundații”, a spus ministrul.

Constatăm că avem noi și noi recorduri, fie că vorbim despre caniculă, fie că vorbim despre secetă, fie că vorbim despre fenomene meteo extreme. Ne așteaptă două luni grele din acest punct de vedere, în care distanța de la secetă până la o eventuală viitură poate fi una foarte scurtă, că vom avea cele două fenomene extreme pe toată perioada verii și în anumite situații și concomitent”, a menționat Fechet la Digi24.

Am avut în perioada 12-17 iunie, apropo de recorduri, două coduri roșii de ploi emise în mai puțin de o săptămână. Asta nu s-a mai întâmplat în istoria ANM, ceea ce ne îngrijorează pe de o parte – este efectul schimbărilor climatice – iar aceste situații ne fac ca pe lângă modalitățile convenționale de prevenirea dezastrelor, cred că va trebui să fim mai bine adaptați la astfel de fenomene”, a explicat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Hai nu-mi spune ! Ai trait tu pe planeta acum 1000 de ani ? Specialisti in NIMIC !

  2. Ăsta-i începutul sfârșitului lumii!…gata cu omenirea,credeați că mai merge cu abureala?…
    Terra și-a trăit viața, acum e pe panta distrugerii, nimic și nimeni nu o poate opri…

  3. Ba *****(editat), controleaza scurgerile si vadurile apelor si oa masuri, acestea sunt in atributiile dumitale si NU sunt executate sub nicio forma in tara! Concluzionistul aberanto-mincinos cu luxul si nesimtirea la purtator, nu mai abera cu concluziile tale, intra dracului la actiune si ia masuri ca e dezastru in tara.

  4. Păi de ce ”se confruntă” ?/ De ce nu o poate intoarce in propriul folos ?/ De ce nu ai zone inundabile, să creezi lacuri in care ai apă și in caz de secetă ?? Ai permis construcții haotice, pe malul apelor sau zone inundabile, ca acu să aibe ciumații cu holeră și păduchi pretenții de la contribuabil căci și-a pierdut averile.. Nu ține figura bre.. Fă ordine, rspectă legi și regulamenta. Fă un PUG, sau PUZ de respectat cu infrastructură, ca la normali..și pe urmă stăm de vorbă..

  5. ANM e din 1990 , anterior se numea simplu * INSTITUTUL DE METEOROLOGIE* și nu mai *înroșea și îngălbenea pe nimeni cu ^coduri idioate . Au mai fost ploi și zăpezi și înainte de ^90 , Fechet , dar matale probabil te *frecai aiurea . Iar de hidrologie întreabă la :Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor^ dacă mai ai pe cine . Inundații și secetă au fost mereu , dar atunci nu se sta cu *mobilul la ureche și cu măna pe *clanță , uitânu-se după sateliți baloane, balonașe și balconașe . Atunci se muncea la Institute de proiectări : ICPGA , ISPH , ISPE , IPTANA și se transpunea în teren prin Hidroconstrucția( TCH) , IEELIF( apoi ANIF ,acum CIUCIU) ,Energoconstrucția- nu mai e NIMIC . Matale mai ești ministru pe NORI și pe *Ghicitoarele în STELE , dar asta nu te împiedică să ai la fel de mulți salariați ca toate acele foste întreprinderi la un loc . Vorbiți de viituri și nu știți care sunt malurile stâng/ drept ale unui curs de apă , mergeți disperați la ISU ,la ARAFAT să vă spună el , dupa ce mai *disecă 9 ore până se îneacă sau îngheață toți .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.