Ministrul Transporturilor: Trenurile CFR Călători întârzie, în medie, peste 200 de ore pe zi

Trenurile CFR Călători au întârziat în perioada 1 ianuarie – 1 octombrie 2017 în medie 12.500 de minute pe zi, adică peste 200 de ore, a declarat astăzi în Parlament ministrul Transporturilor, Felix Stroe, care a prezentat prioritățile din domeniu. Rețeaua feroviară națională cu o lungime de peste 20 000 de km – a șaptea din Europa – are peste 700 de restricții de viteză iar multe limitări sunt menținute deși nu se justifică sau problemele nu sunt reparate.
Stroe a precizat că aceste întârzieri au dus la demiterea de luna trecută a șefului de la CFR Infrastructură iar în prezent se face o analiză a restricțiilor impuse în ultimii doi ani: „Este vorba despre întârzierea medie zilnică pe care CFR Călători o are. Întârzierea medie zilnică este de 12.500 de minute pe zi. Nu se poate tolera așa ceva. Haideți să venim la cauze, doar 5% din aceste întârzieri sunt cauzate de vechimea materialului rulant, vechimii trenurilor iar 70% din cauza CFR Infrastructură, care procedează ca la drumuri atunci când apare o problemă. De regulă se pune un semn pe șosea, ocoliți reduceți viteza și îl uită acolo doi ani de zile. Am dispus să fie analizate toate restricțiile de la CFR din ultimii doi ani să vedem și cum sunt reparate”.

În 24 octombrie, Stroe l-a demis pe Marius Chiper (fost șef CFR SA) după ce trenul IR București-Deva a întârziat aproape o oră. CFR călători are zilnic în circulație aproape 1.400 de trenuri, viteza medie pentru trenurile de călători fiind de aprox. 50 km/h, sub cea din perioada interbelică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.