Enigmele infinite. Vocalize în Do Major (XXXIV)

Minunatul tezaur

91. Benjamin, Sclavul cel Fericit

Benjamin s-a născut din părinţi sclavi, aduşi de Marele Rege din teritoriile cucerite de Armata Glorioasă. Fiu de robi, Benjamin şi-a cunoscut locul de mic. Avea un culcuş alături de alţi fii de robi, mânca împreună cu alţi fii de robi, a învăţat de prunc să lupte pentru orice bucăţică de pâine. Şi să se bucure de ea. Fiind mai isteţ decât majoritatea celorlalţi fii de robi, a fost dat la învăţătură şi, în curând, a ajuns să-i înveţe el pe alţii. Printre care şi pe copiii Stăpânului, un nobil ce ştia să-şi poarte rangul şi să se folosească în mod chibzuit de averea sa: avea grijă ca minunaţilor săi cai să nu le lipsească nimic, ca ogoarele-i nesfârşite să dea rodul pentru care au fost create de zei şi îl preocupa şi viaţa sclavilor săi pentru a putea să dea randamentul aşteptat. Nu-i pedepsea decât dacă avea motiv s-o facă. Aşa că Benjamin, după ce i-a învăţat să scrie, să citească, să numere şi să cunoască stelele de pe cer şi plantele de pe pământ pe fiii Stăpânului, pe nepoţii Stăpânului şi pe strănepoţii Stăpânului a putut să spună în deplină linişte:

– Stăpânul a fost un om ales, dar, din păcate, a pierit în floarea vârstei; fiii lui au murit cu toţii ca nişte eroi în Marele Război; nepoţii săi parcă ar fi fost din altă stirpe şi s-au urgisit între ei; iar strănepoţii au ajuns mai săraci decât mine, sclavul Benjamin. Care n-am avut niciodată nimic, aşa că nici n-am pierdut niciodată nimic.

Aşa a spus Benjamin, care e pretins să a trăit o viaţă fericită. Şi dacă a rostit acest lucru în ultimele-i clipe de viaţă, trebuie să-l credem: n-a afirmat însuşi Sofocle că nimeni n-are dreptul să spună că a avut o viaţă minunată înainte de ultima-i clipă de viaţă? Chiar atunci a rostit şi sclavul Benjamin că a avut o viaţă fericită. Aşa că trebuie să-l credem.

92. Artefactele din Piramida lui Susu

La sfârşitul secolului al XIX-lea, perioada marilor descoperiri arheologice, Robert J. Polnak nu numai că a dezgropat misterioasa Piramidă a lui Susu, dar a izbutit să şi pătrundă în ea. Acest lucru n-ar fi fost posibil, dacă nu ar fi fost găsite în peşterile de la Urkam documentele ascunse cu grijă, cu peste cinci mii de ani în urmă. Întrucât Polnak şi oamenii său s-au învârtit neputincioşi timp de trei ani în jurul construcţiei, fără a reuşi să pătrundă în ea, manuscrisele de la Urkam au venit ca o izbăvire deja nesperată. Acolo, în acele documente, se afla şi unicul plan regăsit vreodată a interiorului unui locaş de veci al unui faraon. (După cum se ştie, de frica hoţilor de morminte, asemenea înscrisuri n-au fost niciodată păstrate, iar sclavii şi servitorii, precum şi arhitecţii au fost şi ei fie îngropaţi în interior, fie executaţi altfel, de teama de a nu trăda vreodată secretele piramidelor. Precauţie dură, dar indispensabilă, întrucât comorile care-l acompaniau pe suveranul plecat la orizontul etern erau extrem de incitante.)

Intrând, în sfârşit, în interiorul marelui edificiu, Robert J. Polnak a rămas înmărmurit în faţa bogăţiei extraordinare a celor aflate acolo: cai şi care şi aur, scule şi arme încrustate cu pietre scumpe, vase din lapislazuli, alambicuri bogat ornate cu smaralde şi câte altele. Iar, urmând planul, a dat şi de o a doua încăpere plină cu minunăţii, şi de o a treia. În cea de a patra nu erau decât scheletele însoţitorilor Marelui Dispărut. Dar ceea ce l-a mirat pe Polnak a fost o piatră ce-şi schimba din minut în minut culoarea. Cercetând-o, a scos-o afară pentru a o putea analiza mai bine. Dar afară, piatra pur şi simplu a dispărut. Pe urmă, au dispărut la primul contact cu atmosfera deşertului şi alte două obiecte de o valorare inestimabilă. Drept urmare, s-a decis ca Piramida lui Susu să fie închisă din nou şi nimic din interior să nu mai fie scos la lumină.

Deşi păzită tot timpul, Piramida a fost devastată în 1926. Acum în interiorul ei nu se mai află decât vechile schelete. Dar, oare, hoţii s-au ales cu ceva? Minunatul tezaur n-a mai fost găsit niciodată şi, probabil, a dispărut la fel ca şi cele trei piese scoase iniţial de Polnak. Ceea ce a dus la întrebarea tot mai legitimă: au existat comorile atât de celebre şi în realitate?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.