Minune! Rata anuală a inflaţiei a coborât (puțin)

Rata anuală a inflației s-a mai temperat. Potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a coborât la 15,32% în luna octombrie a acestui an, de la 15,88% în septembrie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20,58%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%,

„Preţurile de consum în luna octombrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2022 au crescut cu 1,3%. Rata inflaţiei de la începutul anului (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%. Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021 este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2021 – octombrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2020 – octombrie 2021) este 12,4%”, se spune în comunicatul INS.

Potrivit sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna octombrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2022 este 101,35%. Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 13,5%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2021 – octombrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2020 – octombrie 2021) determinată pe baza IAPC este 10,8%.

Banca Naţională a României menţiona, marţi, într-un comunicat de presă, că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024.

„Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024 şi se accentuează ulterior, rămânând totuşi la capătul orizontului proiecţiei uşor deasupra intervalului ţintei. Perspectiva inversării traiectoriei ratei anuale a inflaţiei după ajungerea pe un platou în trimestrul IV 2022 are ca resorturi atenuarea impactului şocurilor globale pe partea ofertei – inclusiv în contextul aplicării schemelor de plafonare a preţurilor la energie până în august 2023 – precum şi manifestarea tot mai pregnantă a unor efecte de bază dezinflaţioniste, alături de influenţele decurgând din probabila restrângere şi închidere rapidă a excedentului de cerere agregată, urmată de o adâncire relativ mai accelerată a gap-ului PIB în teritoriul negativ începând cu trimestrul IV 2023”, se spunea în comunicatul BNR.

În luna august, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunţa că prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an este estimată la 13,9%, iar pentru finalul lui 2023 la 7,5%. În luna mai 2022, BNR estima o inflaţie de 12,5% pentru finalul acestui an şi de 6,7% pentru 2023.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit semnificativ în creştere estimările privind avansul preţurilor de consum în România atât pentru acest an, de la 9,3% până la 13,3%, cât mai ales pentru anul viitor, de la 4% până la 11%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Sunt foarte dezamagit! Ma asteptam ca rata inflatiei sa scada la 11,9 , adica exact ca procentul cu care Cyolaku vrea sa „mareasca” pensiile. Totusi, timpul nu este pierdut, mai este pana la sfarsitul anului….

  2. Sigur, am observat si eu ca toate s-au ieftinit ingrozitor, de ti-e si frica sa mai intri intr-un magazin.

  3. @grig
    Pesimistul zice; Dom’le mai rau de atat nu se poate. Optimistul; ba se poate, ba se poate…
    Sa fim optimisti, cu putina vointa, in decembrie, ajutati de maiestria INS-ului poate ajungem la deflatie si nici nu mai e nevoie de indexare. Cresterea e altceva, a disparut de mult timp.

  4. Nu știu dupa cifre lucreaza INS , că nu se potriveste deloc cu ce-i piată. Ori e manipulare ordinară pentru a nu crește pensiile cu 15% așa cum se laudă toți pe la tv !

  5. Pentru calculul inflatiei este un trend mondial atat in America dar si in Europa. Se scoate din calcul carnea, uleiul, zaharul si se introduc papucii de plastic chinezesti, carligele de rufe si umerasele de aceiasi provenienta. Si inflatia este astfel stopata.

  6. De ce ești Editat bre și nu vezi că te duci după produse care trebuie vândute, dar poporul din lipsă de bani nu le mai cumpără,.Drept urmare comerciantul scade prețurile, doar rămâne cu marfa pe cap..

  7. unele preturi sunt de anul trecut, asa cum altele care erau in stoc precum electrocasnicele nu s-au modificat, in vara pretul la legume a scazut la vinete de la 10 lei din import la 3-4 lei romanesti, ceapa a fost 3-4 lei acum e si 1,9 lei, pare ca merele sunt ieftine…va creste pretul la oua, de cand ma stiu in octombrie crestea pretul asa ca nu va fi nici o noutate daca veti cumpara mai scump. am mai observat un fenomen, uleiul romanesc are pretul mai mare, peste 11,99 lei in supermarket decat cel strain care poate fi si cu 8 lei…

  8. Prețurile cresc de la o săptămână la alta,unele sunt de 5 ori mai mari că anul trecut! și inflația scade! bă, sunteți nebuni??? faceți-o mă,de 5 la sută în decembrie!vi s-au urât de atâta bine!mai continuați batjocura?prostimea, duceți -va la moaște! ați albit degeaba!cade drobul de sare, fugiți!

  9. Prețurile cresc de la o săptămână la alta,unele sunt de 5 ori mai mari că anul trecut! și inflația scade! bă, sunteți nebuni??? faceți-o mă,de 5 la sută în decembrie!vi s-au urât de atâta bine!mai continuați batjocura?prostimea, duceți -va la moaște! ați albit degeaba!cade drobul de sare, fugiți!minune,mortu-i viu!!!

  10. Normal, ar trebui sa mareasca pensiile in scurt timp. E normal ca guvernantii sa manareasca cifrele dupa cum le convine ca sa nu fie nevoiti sa mareasca cu rata reala a inflatiei. Doar traim in romania, nu?
    Daca trebuie o sa fie chiar inflatie negativa (deflatie). Hartia, politica suporta orice ticalosie.

  11. Inflatia se diminuaza de la sine daca nu se intervine aiurea in economie prin plafonari si alte masuri anticoncurentiale. Daca guvernantii nu se pricep, e mai bine sa-l lase pe Isarescu in pace ca el e singurul care stie pe subiect…

  12. Pensionarii au fost pacaliti de PSD sa renunte la aplicarea legii care ajusta pensia cu inflatia. Au dat vrabia din mana pe cioara de pe gard… 🙂

  13. Toti va vaitati din unghiul pensionarului, care de bine de rau are un acoperis si ceva prin casa, dar tinerii care nu prea au o calificare, platiti cu minim pe economie ca si pensionarii, unii facand naveta, care s-a scumpit, altii platind chirie, altii mai norocosi stau cu parintii…? In afara de vaite si mistificari ale inflatiei mai stiti? Credeti ca puteti stopa inflatia/criza economica daca va revoltati? Nu ati avut timp sa va ganditi la zile dificile o viata. Atata timp cat economia Europei este in declin si inca nu a ajuns acolo unde firmele sa faca relocari sau sa se inchida este inca bine. Daca vor ”cadea” ei atunci si in Romania vor fi inchese firme, cu somaj in crestere, inflatie situatia nu va fi roz. Inteleg ca RTV si d-na Cretulescu va incurajaza sa va doriti luna de pe cer, dar daca veti fi rationali acum cand guvernul si Parlamentul inchid ultimele mine si CET-uri de prin Oltenia, ar trebui sa va ganditi la ”masa” a mii si zeci de mii de oameni care vor avea cateva sute indemnizatie de somaj si nici o sansa de a gasi un loc de munca. Nu uitati o vorba din batrani:”Nemultumitului i se ia darul”.

  14. Imagine din Hala Obor din Bucuresti . Imagine facuta cu Telefonul Mobil pe Scara din Stanga de Coborare de la Etajul 1 .

  15. Care tineri nu prea au o calificare?? ăia din galerii?scoli încă mai sunt!de ce să dau din banii mei pentru tine?că să îți bați joc de mine?

  16. sa nu ai copii, sa nu ai vecini sa traiesti singur si sa crezi ca tu meriti totul si cei 1,7 milioane de tineri sau mai putin tineri platiti cu minim pe economie, adica 1500 lei nu merita sa traiasca si ajunga macar la varsta ta…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.