Atracțiile unei comune din Timiș

Minuni, fantome și locuri tămăduitoare

tamaduitoare
Pe acest drum se putea ajunge la... izvorul tămăduirii

Două tragedii care s-au petrecut în aceeași familie au marcat o întreagă comunitate dintr-un sat timișean, scrie ziarul Renaşterea bănăţeană. De altfel, toată comună Bogda are parte de minuni inexplicabile, tragedii marcante, izvoare tămăduitoare, o fantomă care bântuie un sat, dar și povești cu șarlatani care au încercat să obțină profit pe baza… minunilor.

Podeţul une a fost văzută fantoma tinerei mirese

Mireasa care bântuie satul Buzad

În urmă cu mulți ani, o tânără femeie care se pregătea de nuntă a murit înecată într-un pârâu care trece prin satul Buzad (comuna Bogda). Conform tradiției, tânăra a fost îngropată în rochie de mireasă. Părinții fetei spuneau că, după moarte, fata „îi vizita“ acasă. Ba chiar a fost văzută uneori și pe podețul lângă care a avut loc tragedia. La vreo 20 de ani distanță, soțul verișoarei tinerei mirese a avut aceeași soartă, în același loc. Bărbatul venea de la Timișoara, unde făcea naveta la serviciu și, spun oamenii din sat, probabil că a fost foarte obosit și s-a așezat pe podeț, fiind găsit ulterior înecat în pârâu. De fantoma mireasă bătrânii satului încă își aduc aminte. Mai puțini sunt tinerii care știu povestea tragică a familiei din Buzad.

Aici este locul din Buzad unde îşi găsesc odihnă sufletele celor plecaţi dintre cei vii

Izvorul tămăduirii

La vreo trei kilometri depărtare de acest podeț, dincolo de hotarul comunei, exista un izvor numit de localnici „La Târnova“. Drumul până acolo este acum inaccesibil autoturismelor, însă oamenii locului spun că înainte de anii ’80 acolo s-ar fi petrecut minuni. „La izvor mergeau bătrâni cu bastoane și se întorceau fără“, mărturisește o localnică, asigurându-ne că nana Lina știe toată povestea, pentru că acolo mergea în tinerețe cu stupii. La cei 86 de ani ai săi, nana Lina își amintește de acel izvor. „Când mergeam eu acolo cu stupii, prin anii ’80, nu mai era nimic amenajat. Totul fusese distrus. Înainte erau căzi în care se cufundau oamenii pentru a se vindeca de reumatism. Ba chiar se spunea că și cei orbi își recăpătau vederea. Eu am băut apă de acolo, dar pe mine m-au ajutat mult și produsele apicole, că toată viața am fost cu stupii. La fiecare boală am mâncat lăptișor de matcă și alte produse apicole“, spune nana Lina. Revenind în prezent, despre izvorul tămăduirii a aflat și un bărbat care s-a pretins a fi călugăr. El a găsit locul sau unul prin preajmă, a anunțat lumea și a chemat sute de oameni la… tratament. Anul trecut, cineva a aflat că bărbatul nu era nici măcar fost călugăr, ci doar un șarlatan, așa că a fost alungat din zonă. Este posibil ca localnicii să fi confundat acest izvor cu vulcanii noroioși de la ieșirea din Pișchia. Pe vremuri, locuitorii din Pișchia și Seceani se duceau acolo pentru a se vindeca de reumatism.

Biserica din Bogda unde icoanele plâng cu lacrimi de sânge

Minunile de la biserica din Bogda

Anul acesta, în a doua zi de Paști, în biserica ortodoxă din Bogda s-a petrecut o minune: o icoană a început să plângă cu lacrimi de sânge. Cu doi ani în urmă, în același lăcaș, acest fenomen a mai avut loc. Prin urmare, biserica a atras o mulțime de persoane interesate să vadă minunea.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care Bogda ar putea deveni una dintre cele mai importante atracții turistice (și nu numai) din județul Timiș.

Anca Toma

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Nu mai scrieti tampenii! Nu exista nici minuni, nici fantome si nici locuri tamaduitoare, ci reactii induse de lipsa inteligentei, a educatiei si a culturii. Sau va uitati la Chioara, Fecioru si numerologu`?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.