Mircea și Codruța versus Nicu și Marcel

Sondajul dat publicității de Atlasintel, o companie de big data solutions that empower decision-making, strategic planning, and risk management, cu birouri în São Paolo, fondată și condusă de un român cu studii la Harvard, are rolul ciorbei de potroace: mai drege din amețeala partidelor mari, care au băut procentele cu carafa și au amestecat iluziile vîndute de CURS cu fantasmele lui Marius Pieleanu. Partidele care-și plătesc sondaje de casă confundă mărimea facturii cu mărimea procentului și speră că, tot calomniind realitatea, pînă la urmă va rămîne ceva.

Atlasintel vine cu cifre diferite. Oferă o realitate mai rece cu partidele și mai crudă cu aspiranții la președinție. PSD se află la 25%, nu la 35%, iar PNL se zbate la 17%, nu la 25%. În odele interne, sociologii naționali au plusat întotdeauna cu zece procente, că nu dădeau de la ei din buzunar, ci dimpotrivă, luau. Tot ei împingeau AUR în jos, spre 10-11%, pe cînd Atlasintel plasează acest partid la 18%. Doar USR și UDMR rămîn la valorile cunoscute, 12% și 6%, semn că munca de dezinformare nu-și bate capul cu outsider-ii.

Rezultatele Atlasintel par mai aproape de realitate decît mitologia sociologică de pînă acum. Întîi de toate pentru că explică erodarea celor două partide la guvernare. Nu poți să ai mereu 35%, adică la fel ca la alegeri, după ce ai stat un an la guvernare cu sărăcie, inflație, scumpiri de tarife triplate la energie și război în apropierea frontierelor. La fel, PNL nu-și poate menține cifrele de la alegeri după ce i-a dat lumii pe cei trei tenori ai apocalipsei, Orban, Cîțu și Ciucă. Apoi cercetarea Atlasintel pune în acord agitația nebună a lui George Simion cu scorul AUR.

Candidații la președinție nu se încolonează în spatele lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, așa cum stabileau cercetările din pix, ci vin toți după Mircea Geoană și Laura Codruța Kövesi, la mare distanță. Asta arată că alegătorii s-au săturat de pretendenții interni și că se uită cu speranță, chiar dacă și cu masochism, spre ceva care ar veni din afara jocului mioritic. Geoană și Kövesi nu sînt tocmai localnici. Ei lucrează în instituții importante din afara țării, chiar dacă vorbesc argoul luptei politice interne.

Sondaj – Geoană, mai tare decât Kovesi și Hellvig

După ei vine Emil Boc, un alt argument pentru sărăcia de idei a partidelor. George Simion, clasat pe locul patru, ar fi singura noutate într-un clasament al epavelor. Asta dacă uităm de Eduard Hellvig, clasat pe locul șaisprezece, în zona insignifianței și a deznădejdii.

La un eventual tur doi, România ar putea încăpea pe mîinile Codruței Kövesi, dacă PSD ar merge cu candidat propriu. Ciolacu i-ar bate pe Simion și pe Ciucă, dar nu și pe Kövesi. Kövesi ar bate tot, dar ar fi bătută de Geoană, care ar intra în turul doi chiar dacă PSD ar merge în primul tur cu Ciolacu. Așa zice Atlasintel. Iar aici ies la iveală și sforile acestui sondaj, care aruncă pe piață pericolul Kövesi ca să deschidă calea salvatorului Geoană.

Cel mai surprinzător clasament e, însă, altul. Pe locul întîi în preocupările românilor e corupția, cu 68%, în timp ce temele la care te-ai fi așteptat să vibreze societatea, cum ar fi sărăcia, inflația, șomajul, facturile sau frica de război, abia dacă trec de 20%. Doar Educația strînge 28% din îngrijorări, adică mai puțin de jumătate din îngrijorarea legată de corupție. Ai zice că poporul și-a ascuțit vigilența morală și a ajuns să pună principiile înaintea stomacului. Sau ai putea zice că sondajul vrea să îngroașe pericolul Kövesi.

De fapt, corupția e cuvîntul în care oamenii au îngrămădit sărăcia și depresia, disperarea și lipsa de viitor. N-au găsit pe lista Atlasintel cuvintele „pușcărie“ sau „spînzurătoare“, așa că și-au vărsat ura împotriva politicienilor la rubrica „corupție“. Prezența corupției în vîrful temerilor într-un moment în care existența populației e îngreunată de cu totul alte probleme arată că relația omului de rînd cu liderii politici a ajuns azi o aprigă sete de răzbunare.

Sondajul Atlasintel dezumflă bula de suficiență a celor două partide mari și dă de pămînt cu candidații locali la președinție. În ceea ce-i privește pe candidații externi, rămîne ca partenerul strategic să informeze PSD, PNL și Serviciile pe cine e mai bine să alegem, ca să nu mai risipim încă zece ani.

Articolul  este semnat de Doru Bușcu și publicat de catavencii.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

16 Comentarii

  1. adica e de ales doar intre oamenii gangsterului de peste ocean. halal democrasi.

  2. Sper că nu credeți așa ceva,un sondaj făcut de Atlasintel,mai bine zis o aiureala!

  3. @ Bode e cel mai bun de la PNL, partidul nu îl poate convinge să demisioneze, așa cum liberalul Ciucă îi spune lui Ciucu, alt liberal, ce să voteze și ce să nu voteze din ceea ce propune Nicușor Dan, ?

  4. NICI UNUL DINTRE ACESTE PAPUSI TRADATOARE! PE NICIUNUL! Fiti intelepti si votati CONTRA! Nu va exprimati opiniile inainte de vot. NU SPUNETI NIMANUI ce anume veti vota. Nu raspundeti la telefoanele ce va cer opinia si nici la sondajele din ziare, net, retele sociale, fata blocului, gura santului, popa satului, primarul catunului samd.
    In primul tur fiti uniti si alegeti pe cel mai neinsemnat dintre ei.
    DACA SUNTETI PLICTISITI DE VOTATUL IN ZADAR SOLUTIA NU ESTE DE A NU VA PREZENTA LA VOT. Ba, din contra! DACA NU VA PREZENTATI ASTA SI VOR, EI, PAPUSARII. Au nevoie de voturile neexprimate pe care le pot folosi cand au nevoie. Probabil peste ani o sa afli ca ai votat la toate alegerile ‘democratice’.
    Inca o data:mergi la vot si pune votul pe cel mai neinsemnat candidat.

  5. Gogutza Asa proasta incredere ai in tine ? Pe romaneste,esti un prost conspirationist. De asta isi bate joc Sorosh de tine:))))

  6. Concluzia e ca doamna Kovesi bate tot,sansa actualilor e ca nu vrea sa candideze
    Mircea Geoana nu are nici o sansa,sperie…

  7. Fabricat(NU)in Romania dosare penale, probe, martori inexistenti, continuand cu alegerilr si candidatii la aceste alegeri „democratice”.

    Pe romaneste o vrajeala mai proasta ca revolutia televizata la TVR. De parca s-ar tine cont de ce se alege.

  8. & Mircea Lucescu, Hagi, Rică Răducanu, nu apar în sondaj, ? Ce să faci cu d’ăia de îi publică ăștia , ca preferați ai alegătorilor, ?

  9. ‘ Joc de gleznă ‘, ‘laureatul’ va fi desemnat de către ‘Înaltele Porți’, alegerile = jocuri … ” Mircea, fă-te că lucrezi’. .

  10. Nu cred decat ce zic despre partide, chiar si asa PNL e umflat. Cu privire la Geoana e verificat la NATO si se dovedeste sluga buna deci ar fi preferat. Chestia cu anticoruptia care-i preocupa pe romani mai mult decat scumpirea e bagata ca sa fie justificat locul lui Kovesi ca daca nu iese Geoana e buna si Kovesi. Restul e umplutura ca sa para totul veridic.
    Romani, mergeti la vot si votati un patriot, pe care-l vedeti voi ca s-a zbatut pentru tara si popor, nu un tradator.

  11. sau altfel spus: la vremuri noi tot ei. Mars bah acasa ca ati demenstrat de ce sinteti instare,mars!

  12. Romania este , actualmente o COLONIE a amerlocilor si mUE , iar alegeri libere nu mai sunt din 2005, cand a fost uns, intaia oara, cu tabletele setese si softul eratei, petrov -tradatorul de tara, ca …guvernator al acestei provincii Asa ca, asa zisele alegeri prezidentiale, nu sunt decat un CIRC, de prostit prostii, ele fiind inlocuite acum cu NUMIRI DE GUVERNATORI -la intelecere intre amerloci si mUE! PS Tinand cont ca acum avem guvernator un erata al Germanmiei, urmatorul ,cred ca va fi, erata decorata a amerlocilor Puteti voi sa votati contra si 110% !

  13. Doua ,,somitati “ moștenitoare ale sistemului comunist . Dacă unul este militar care a activat pe teren, dar pentru aceasta funcție trebuia un ,,statmajorist” dotat si rodat la conducerea unei mari unități militare iar celălalt care este este o sfidare a istoriei României, un tip care a ,,taiat frunza la caini”. Cat timp vom fi conduși de ,,actori” de mana a II-a țara merge încet dar sigur spre nimic. Iar in aceasta situație prielnică istorică similară cu cea din anii ‘20 ai sec.XX când Regatul României a dus țara pe culmi cu sprijinul elitelor de aur, care ne lipsesc azi , România poate sa piardă toate condițiile oferite de aceata ,,pleașcă” odată intr- un secol: finanțare externa si condiții geostrategice excepționale cu SUA , cea mai mare putere a lumii de partea noastra. Dar manipulările sunt așa de ,,roditoare” incat marea masa a romanilor este ,,adormita” cu bla, blauri iar cei care nu suporta tenta comunista a ,,revoluționarilor” cocoțați la conducere pleacă in masa . Atenție ! este vorba de capacitați intelectuale, gospodari , oameni de cultura si muncitori necalificați care lipsesc azi țării.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.