Miron Cozma, pus sub acuzare

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a fost pus sub acuzare, joi în dosarul „Minerada” de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat joi dimineaţa la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei.

„Deocamdată infracțiunea (de care sunt acuzat — n.r.) e cea comună, pe (art.) 439 ca și toți ceilalți, dar pe situația de la litera ‘g’ am înțeles, adică vătămări corporale, fizice, chestiuni din astea inventate. (…) Nu e vorba de crime împotriva umanității”, a declarat Miron Cozma, la ieșirea din sediul Parchetului.

Acesta a susținut că minerii au venit în București conduși de autorități.

„Dacă au venit, au venit conduși de autoritățile conduse de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și coloneii din servicii, care, chiar în iunie ’90, au fost acolo și bineînțeles ministrul adjunct Burlec de la mina Aninoasa, Nicolae Cămărășescu, securistul”, a spus Cozma. Cozma s-a declarat nevinovat și a spus că a fost adus forțat cu ultimul tren de mineri care a ajuns la București. „Miron Cozma nu a venit nici cu primul tren, nici cu al doilea, (…) a fost adus în ultimul tren. (…) Parchetul, procedural, nu face altceva decât să respecte legea. De-a lungul vremii nu există nicio reclamație împotriva mea. Am luat bătaie din cauza lui Marian Munteanu. A spus (…) că i-am salvat viața lui și unei domnișoare”, a declarat Cozma, susținând că inculpați în acest dosar sunt ”Armata, Internele și Serviciile”.

Sursa Video: Agerpres

De asemenea, amiralul în rezervă Emil „Cico” Dumitrescu și Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte CPUN, s-au prezentat joi dimineață la Parchetul General pentru a fi audiați în dosarul „Mineriada”. „Cico” Dumitrescu a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității în dosarul „Mineriada”, iar lui Cazimir Ionescu i s-a adus la cunoștință că are calitatea de suspect în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”.

Miercuri, fostul președinte Ion Iliescu și fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost chemați la Parchet, unde au fost anunțați că sunt acuzați pentru infracțiuni contra umanității.

De asemenea, fostul ministru Victor Athanasie Stănculescu a ajuns, miercuri după-amiază, la Parchetul General. Stănculescu a spus la intrare că a fost citat în calitate de supect în dosarul Mineriadei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.