Mișcare fără precedent a portavioanelor SUA în ultimii 13 ani

Pentru prima dată de la invazia Irakului din 2003, SUA aduc în Marea Mediterană două portavioane. Ceele două grupuri de luptă vor lansa lovituri asupra pozițiilor organizației Stat Islamic, în Siria și Irak. Irakul este țara din care președintele Obama a promis că va dezangaja armata americană înainte de a fi ales pentru primul mandat, în 2008.

Reîntoarcerea în Mediterana a doua portavioane americane va spori puterea de foc a coaliției internaționale împotriva Statului Islamic, într-un moment în care forțele irakiene au pornit ofensiva de recuperare a orașului Fallujah, iar trupele loialiste siriene, alături de milițiile kurde luptă pentru recuperarea teritoriului ocupat de jihadiști în Siria.

Prezența a două portavioane ”va sprijini aliații europeni și partenerii, va descuraja amenințările și va sprijini operațiunile misiunii anti-SI”, a spus Dave Westover, purtătorul de cuvânt al comandamentului european al armatei SUA.

În urma cu 13 ani, USS Truman și USS Theodore Roosevelt veneau în Mediterana pentru a bombarda Irakul lui Saddam Hussein. Făceau parte dintr-o forță de șase portavioane prezente în Orientul Mijlociu pentru aceast război. Acum USS Truman se reîntoarce in Mediterana, unde a făcut joncțiunea cu USS Dwight D. Eisenhower.

USS Truman a plecat din Golful Persic spre Mediterana după șapte luni de misiune. În iulie se va întoarce la portul său de domiciliu din SUA, la Norfolk. USS Eisenhower va părăsi atunci Mediterana și va lua calea Golfului. Așadar, fortele americane au la dispozitie o putere ridicată de foc timp de circa o lună, perioadă în care se poate estima că vor avea loc ofensive majore pe fronturile din Siria și Irak.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.