Misterul de 2000 de ani: Panteonul de la Roma ar putea fi un cadran solar gigantic

Gaura imensă din domul Panteonului de la Roma ar fi fost construită drept cadran solar, pentru a lumina împăratul atunci când intra în clădire la evenimentele importante.

Deschizătura este singura sursă de lumină naturală din structura veche de 2.000 de ani, dar şi de ploaie, care se scurge prin nişte găuri micuţe din podea, ca printr-o canalizare.

Experţii au descoperit că gaura permite unei singure raze de lumine să ilumineze interiorul, în timpul echinocţiului din martie şi din septembrie, precum şi pe 21 Aprilie, ziua în care ar fi fost fondată Roma.

Împăratul ar fi fost scufundat în lumină în timp ce intra în clădire, în aceste zile speciale.

„Rolul Panteonului nu este prea bine înţeles, iar funcţia sa este încă nesigură, deşi credem că Soarele avea un rol important în clădire. Am ajuns la această concluzie studiind alte monumente romane din oraş, inclusiv Domus Aurea, adică Palatul de Aur al împăratului Nero, care are un dom similar”, explică profesorul Giulio Magli, de la Universitatea Politehnică din Milano.

„Prin scăldarea Împăratului în lumina provenită prin deschizătura din dom, s-ar fi creat un efect dramatic şi ar fi putut fi considerat un zeu”, a mai spus Magli.

Cercetarea echipei sale arată că Panteonul era legat de ciclul solar pe parcursul anului, iar una din funcţiile sale principale era să asocieze Soarele cu puterea Romei şi cu dreptul divin al împăratului de a guverna.

Construcţia Panteonului a început în anul 27 î.Hr. de către Agrippa, iar numele său este încă vizibil deasupra intrării, deşi clădirea a fost terminată abia în 128 d. Hr., de către Împăratul Hadrian.

Panteonul era un templu consacrat cultului tuturor zeilor, care a fost folosit şi ca biserică romano-catolică, în care încă mai au loc slujbe.

Panteonul adăposteşte şi mormintele ultimilor regi italieni, Vittoria Emanuele II şi Umberto I.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.