Procesul lui Mubarak începe miercuri

Hosni Mubarak, fostul preşedinte al Egiptului, este judecat începând de miercuri, la Cairo, pentru corupţie şi ordonarea uciderii protestatarilor înainte şi în timpul revoltelor populare care l-au făcut să renunţe la putere.

Circa 600 de oameni sunt aşteptaţi să asiste la proces, inclusiv rudele unora dintre cei 850 de protestatari care au fost ucişi.

Apariţia lui Mubarak în faţa unui tribunal provizoriu din Cairo va fi transmisă în direct la televiziunea de stat egipteană. Guvernul de la Cairo a interzis însă accesul al-Jazeera şi al altor instituţii media. În vârstă de 83 de ani, fostul preşedinte egiptean şi ministrul său de interne, Habib El Adly, riscă să fie condamnaţi la moarte. Un ofiţer de poliţie acuzat că a tras fără discriminare în protestatari a fost deja condamnat la moarte, în absenţă.

În procesul lui Mubarak vor apărea în postură de coacuzaţi şi şase foşti adjuncţi ai ministrului de interne. Şi ei riscă pedeapa capitală.

Mubarak a fost îndepărtat de la putere în 11 februarie, în urma unor ample proteste populare, dar neagă acuzaţiile care i se aduc. Separat, Mubarak şi cei doi fii ai săi, Gamal and Alaa Mubarak, precum şi un partener de afaceri trebuie să dea socoteală şi pentru acuzaţii de corupţie. Toţi cei 11 acuzaţi ar urma să compară într-o cuşcă special amplasată în sala de judecată.

Tribunalul a fost amenajat în ceea ce cândva a fost Academia de Poliţie Mubarak, una dintre numeroasele clădiri militare, civile sau de securitate din Egipt denumite după preşedinte. Între timp, s-a renunţat la numele preşedintelui în denumirile oficiale.

Securitatea va fi drastică, în jurul clădirii au fost desfăşurate garduri de sârmă ghimpată şi sute de soldaţi au fost trimişi pentru a sta de pază. De altfel, iniţial se stabilise un alt sediu din Cairo pentru proces, dar ulterior a fost mutat locul de desfăşurare, din raţiuni de securitate.

Marţi seara, Mubarak era încă în spitalul din staţiunea Sharm el-Sheikh, potrivit unor informaţii citate de al-Jazerra. Oficialii din domeniul securităţii spun că el va fi adus cu elicopterul direct la Academia Poliţiei, chiar înainte de începerea audierilor. Peste 200 de instituţii media au cerut acreditare, dar numai zece din străinătate au obţinut-o. Autorizarea a fost acordată pe criterii geografice, în funcţie de audienţă, au explicat autorităţile.

Mubarak a condus Egiptul cu o mână de fier timp de 30 de ani, iar când a renunţat la putere, la 11 februarie, a lăsat statul sub controlul unui consiliu militar. El este spitalizat din aprilie, suferind de palpitaţii, dar ministrul sănătăţii, Amr Helmy, a spus că fostul preşedinte poate face faţă procesului, dacă este trasnportat în condiţii adecvate.

Mubarak suferă de depresie, oboseală cronică, bătăi neregulate ale inimii, tensiune scăzută care poate duce la leşin şi risc crescut de atac de cord. Avocaţii săi au spus în iunie că fostul preşedinte se luptă cu unele complicaţii de pe urma unei operaţii de cancer la stomac, suferite în 2010, dar care a fost păstrată secret.

La 18 iulie, medicii au spus că Mubarak a intrat pentru scurt timp în comă. Săptămâna trecută, spitalul unde este intenat a anunţat că fostul preşedinte este depresiv şi refuză să mănânce, în aşteptarea procesului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.