Moft franțuzesc sau avertisment pentru Europa?

Protestele din Franța împotriva reformei pensiilor au dus la două moțiuni de cenzură. Sondajele arată că aproape trei sferturi din populația Franței este împotriva creșterii vârstei de pensionare la 64 de ani. Pe de altă parte, mulți analiști arată că Franța s-a reformat mereu împotriva voinței sale, că protestele sunt un ritual al francezilor, al sindicatelor și că francezii îi vor mulțumi în cele din urmă președintelui Macron că a salvat astfel sistemul de pensii. Președintele Macron vrea să facă această trecere lent, în șase ani. Reforma percepută ca agresivă și neoliberala este totuși mult mai blândă decât reformele din Marea Britanie, Germania sau Spania, acolo unde vârsta de pensionare ajunge la 67 sau la 65 de ani. Însă cum a fost adoptată noua lege?

Guvernul și-a asumat răspunderea, cu puțin înainte de un vot care, foarte probabil, urma să fie pierdut în Adunarea Națională. Premierul Elisabeth Borne, omul de paie al președintelui Emmanuel Macron, nu a reușit să convingă o majoritate fragilă a deputaților să voteze în favoarea reformei pensiilor și a recurs la un articol constituțional contestat în Franța, pentru a trece peste capul camerei inferioare a Parlamentului. Tot constituția prevede că, în termen de 24 de ore, Adunarea Națională poate vota o moțiune de cenzură împotriva guvernului care recurge la această soluție. Iar în cazul regimului Macron au fost două asemenea moțiuni într-o singură zi.  Guvernul Franței a supraviețuit celor două voturi. Primul, pe o moțiune propusă de Centriști, un partid de orientare liberală, a fost un vot la limită – 9 voturi au lipsit pentru ca Macron să rămână fără guvern. ”Puteați să fi supus reforma pensiilor la vot și probabil ați fi pierdut, însă acesta este jocul într-o democrație”, a spus deputatul Charles de Courson, unul dintre inițiatorii moțiunii, atacând argumentul premierului Borne cum că guvernul a trecut peste capul parlamentului pentru a nu se ”juca” cu viitorul pensiilor.

A doua moțiune de cenzură, depusa de partidul Marinei Le Pen, nu a adunat decât 94 de voturi, câtă vreme cel mai mare partid de stânga, Franța Nesupusă, alături de liberali și de Republicani, au refuzat să fie în aceeași tabără cu extrema dreapta, chiar dacă pozițiile erau congruente. S-a creat, de această dată în Parlament, același ”front republican” împotriva extremei drepte care se manifestă la scrutinele legislative și prezidențiale.

Moțiunile de cenzură păreau să vină odată cu apogeul protestelor, însă nu a fost așa. Confruntările dintre forțele de ordine și protestatari s-au intensificat de la o zi la altă, iar într-o singură zi (săptămâna trecută), s-a ajuns la peste 900 de incendieri în Paris și peste 400 de polițiști răniți în întreaga țară.

Protestele sunt cele mai ample începând de la cele ale ”Vestelor Galbene”, începute la finalul anului 2018, iar presa internațională începe să facă tot mai multe paralele între cele două mișcări. Diferențele sunt însă mari – în 2018 a început o mișcare anti-elite, care, deși lipsită de lideri, a ajuns să formuleze un program de reformă politică și să ducă la lansarea unei mari dezbateri naționale pentru schimbare. Revolta actuală este socotita una strict de stânga, organizată de sindicate, de stânga radicală și datorată exclusiv nepopularei reforme a pensiilor. În analizele presei anglo-saxone, care formează opiniile la nivel global, protestele sunt etichetate foarte ușor ca fiind veșnicul moft al sindicatelor și al francezilor care nu pricep că neoliberalismul la putere le vrea binele. Aceleași analize vin și cu soluțiile: președintele Macron ar trebui să fie la fel de dur ca Margaret Thatcher, să ducă reforma la bun sfârșit, fără a o amâna, așa cum au făcut guvernele Franței începând din 1995, și să pună pumnul în gura sindicatelor, care ar fi un stat în stat și, pe deasupra, extreme de corupte.

Aceste analize nu sunt cu totul eronate, însă simplifică lucrurile astfel încât ele să fie văzute doar în alb și negru, strict localizate în Franța, fără posibilitatea ca ceea ce se întâmplă acolo să se extindă și în restul Europei.

Putem trage câteva concluzii alternative, altele decât cele prezente în mai toate analizele BBC, The Economist și Financial Times.

  • Pe cât de mare a fost performanța lui Emmanuel Macron de a fi primul președinte al Franței reales din ultimele doua decenii, pe atât de mare a fost greșeala de a nu învăța lecția ”Vestelor Galbene” din primul sau mandat. Indiferent că reforma pensiilor era imperios necesară, lansarea ei în plină inflație, război in Europa, în criză a energiei este fără îndoială o eroare politică majoră și o mare sfidare la adresa cetățenilor. Când acest lucru este făcut fără a avea majoritate în parlament, poate fi considerat de-a dreptul prostie și o sfidare și mai mare.
  • Oare ce s-ar întâmpla dacă guvernul Poloniei sau al Ungariei ar decide, cu câteva ore înaintea votului în Parlament, sa renunțe la această procedură și să treacă peste capul legislativului, prin asumarea răspunderii, o lege care este extrem de criticată de opoziția susținută fățiș de UE? Bruxellesul ar denunța guvernele în cauză că violează principiile democratice și ale statului de drept.
  • Mergând pe linia analizelor de mainstream și acceptând că principala cauză a protestelor ține strict de majorarea vârstei de pensionare, este interesant graficul de mai jos – nu este vorba despre vârstele de pensionare stabilite prin lege, ci de vârsta de pensionare reala. România, o țară cu speranța de viață mică raportat la media europeană, este în grupul statelor în care se muncește până la cele mai înaintate vârste. Se poate spune că o reformă a la Macron nu ar stârni aici proteste precum cele din Franța?

  • Potrivit revistei Marianne, Macron le-a spus colaboratorilor că va recurge la asumarea răspunderii pe reforma pensiilor pentru a nu cădea guvernul și a nu ajunge la alegeri anticipate. Frica aceasta este justificată. Un sondaj de opinie recent arată că alegerile ar fi câștigate de Adunarea Națională, a Marinei Le Pen, cu 26% din voturi. Interesantă este distribuția voturilor pe grupe de vârstă. Extrema dreapta ar avea cele mai bune rezultate în categoriile care se opun cel mai mult reformei pensiilor, asta fără să participe deloc la mișcările sociale de acum din Franța. Macroniștii ar obține rezultate foarte slabe în categoria sub 35 de ani, iar cele mai bune rezultate ar fi în grupa francezilor care nu se mai află în câmpul muncii – peste 65 de ani.  ”Eventualitatea dizolvării Parlamentului este un risc foarte mare, pentru a nu spune sinucidere”, scrie Journal de Dimanche.
  • Revolta din Franța nu are de-a face doar cu reforma pensiilor, iar acest lucru ar trebui să dea de gândit guvernelor din UE. Una dintre cel mai dure confruntări între protestatari și poliție a avut loc din cauza unor lucrări pentru construirea unor mari bazine pentru stocarea apei. Ce are reforma pensiilor cu rezervoarele de apă? Comentatorii liberali au atras atenția că agitatorii sunt aceleași grupuri de mascați radicali de extremă-stânga. Bine, dar de ce aceste grupuri radicale pot să mobilizeze atât de repede o parte însemnată a populației?

Pentru că oamenii simt cum sărăcesc de al o lună la alta. În octombrie 2022, francezii au ieșit în stradă, organizați tot de sindicate, pentru a protesta împotriva scumpirilor, nu a reformei pensiilor. Un sondaj efectuat atunci în Europa arăta că doar unul din 20 de francezi (la fel și în Polonia) considera că va face față scumpirilor. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2023, prețul energiei electrice în Franța s-a majorat cu 15%, și ar fi fost mult peste 50%, dacă nu ar fi intervenit guvernul prin subsidii. Criza energiei datorată sancțiunilor împotriva Rusiei, inflația datorată incompetenței guvernelor și războiului (nu pandemiei), obstinația guvernelor și corporațiilor pentru reformele ”eco” care lovesc dur în categoriile mai sărace au dus toate la scumpiri usturătoare.

Concluzia este că reforma pensiilor a fost doar picătura care a umplut paharul, iar cauza profundă a protestelor sunt scăderea nivelului de trai și scumpirile. Or, aceasta este o realitate nu numai în Franța, ci în întreaga Europă. Ceea ce vedem acum în Franța ar putea avea loc și în alte țări europene în următoarele luni, indiferent de vârsta de pensionare sau de cât de eficiente au fost reformele neoliberale în suprimarea sindicatelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 26

32 de Comentarii

  1. Ce vor socialiștii francezi? Din moment ce 75% dintre francezi nu vor mărirea vârstei de pensionare anunțată de Macrou in campania electorala, cine l-a votat pe sorosistul francez? Oare tableta lui Bideu?

    • Nu sistemul de pensii trebuie salvat ci oamenii care ajung sa munceasca pana mor sau pana devin grav bolnavi. Cati oameni mai sunt cu adevarat sanatosi la 62 ani? Majoritatea au diverse probleme si nu pot sa mai lucreze 8 ore pe zi cu eficienta rezonabila. Patronii si managerii vor angajati sanatosi care lucreaza din plin. Unde este avansul societatii daca muncim pana la adanci batraneti cu drepturi din ce in ce mai restranse? Bani se gasesc urgent cand e vorba de razboaie, terorism, servicii speciale, vaccinarea de trei ori a copiilor mici care oricum nu faceau covid, onguri parazite si PENSII COLOSALE PENTRU EUROPARLAMENTARI duoa numai patru ani de mandat.

  2. In Romania nu iasă nimeni in stradă nuci dacă ar face PSD- PNL (căci ăstea vor conduce incă 25 de ani dea acum) vârsta de pensionare de 80 de ani.Si o vk
    Or face cu siguranță pentru că pot.De ce ? Pen’ că securistii care conduc sindicatele si care ar putea organiza ceva ies toti la 45 de ani cu pensii speciale.Deci la noi e stabilitate.Previzibil ca pe vremea lui Ceașcă,mămăliga nu mai explodează .

  3. Când a venit la putere în 1979, Thatcher a interzis total exporturilor de lapte în Vietnam. Invazia americană lăsase o treime din copiii vietnamezi subnutriți, inclusiv copii orbi din cauza lipsei de vitamine. În Cambodgia vecină, ea a lăsat o mare de sânge. În 1980, ea a cerut ca regimul defunctului Pol Pot – ucigașii a 1,7 milioane de oameni – să-și păstreze „dreptul” de a-și reprezenta victimele la ONU. În 1983, Thatcher a trimis SAS să antreneze „coaliția” dominata de forțele Khmerii Roșii ale lui Pol Pot și aprovizionata de CIA în bazele de-a lungul graniței cu Thailanda. SAS a mai condus echipe ale morții ale lui Thatcher în Irlanda și Gibraltar, urmăriți de „jurnaliştii” lui Rupert Murdoch, magnatul globalist. În 1982, crucișătorul argentinian, Generalul Belgrano, aflat în afara zonei de excludere a insulelor Falklands a fost scufundat la ordinul lui Thatcher desi nu prezenta nici o amenințare, ucigand 323 de marinari, inclusiv adolescenți recrutați. Crima avea o anumită logică. Printre cei mai apropiați aliați ai lui Thatcher s-au numărat ucigașii în masă – Pinochet în Chile, Suharto în Indonezia, responsabili pentru peste un milion de morți (Amnesty International). În ancheta sa privind razboiul din Golf, Lordul Richard Scott a prezentat dovezi că înalți funcționari publici si miniștri, au mințit și încălcat legea vânzând arme lui Saddam Hussein. În 1997, Thatcher a fost primul fost prim-ministru care l-a vizitat pe Tony Blair. Există o fotografie cu ei, uniți în rictus grotesc: criminalul de război în devenire cu mentorul său. Deci, Macron trebuie să fie la fel de dur ca Thatcher?

  4. Generatiile de „furnici” ,imediat dupa razboi,care au ridicat Europa Occidentala din ruina, au fost inlocuite de generatii de ‘greieri’ de stanga si de dreapta,tolomaci manipulati si pusi numai pe distrugere
    Bineinteles ca haosul din sistemul de pensii ducea Franta catre mizerie si faliment,exact cum fac acum tolomacii de guvernanti romani care incerca sa subjuge poporul pe contributivitate cu poporul pe pensii speciale
    Francezii de jos,poolimea sindicala e compusa din gali,astia nu muncesc,se fac ca muncesc,plus araboii someri 80% plus negroteii someri 90% francii (germanici) sunt aia care trag
    PS Melenchon are 72 de ani, si se da activ si revolutionar, de ce e impotriva ridicarii varstei la 64:)))
    NB Stiti de ce tace AUR in chestiune? SIEmion are sora judecatoreasa la tribunalul Bucuresti,e cum sa dea in banii femeii

  5. ce ma distreaza ca mass media noastra se tot chinuie sa ne explice ca protestele din franta nu au nici o sansa, probabil sa pricepem daca ne vine vreo idee sa protestam e pierdere de timp. e doar manipulare in realitate sindicatele din franta sunt puternice pentru ca atunci cand au cerut ceva, au si obtinut, pricepeti?

  6. Nu este o criza energetica reala,este o criza indusa. Energia electrica nefolosita se pierde si atunci sunt pierderi financiare. Bogatii au devenit mai bogatii,iar oamenii de rand au saracit si saracesc in continuare>Utilitatile au devenit un lux. Planul cum sa saracesti o populatie,este de ai arata o cauza,in cazul asta sanctiunile aplicate Rusiei[care de fapt sunt sanctiuni aplicate cetatenilor Europei].Macron exclus sa fi fost ales de francezi, dupa ce i-a desfigurat,batut la proteste , timp de ani de zile [vestele galbene]Banii investiti,fuseriti spre Ucraina,a inceput sa revolte populatia. Cheltuielile cu inarmarea ,au golit si ele visteria Frantei.
    Poate emigrantii,africanii,marocanii etc. l-au votat Cresterea varstei de pensie a pus capac.

  7. Daca poporul francez in proportie de 75% e impotriva a rezultatului motiunilor de cenzura insemna cumva DEMOCRATIA moderna
    facuta cu forta de reprezentanii politici de cariera, carieristi (de „meserie” politicieni, de meserie „reprezentanti” ai poporului 😀 ) … care-i duc veacurile „reprezentand” „democratic poporul chiar si cand NUMERELLE (75% contra) arata ca de facto-s impotiva celor care i-au ales ! 😀
    Si-n FRANTA, PARALAMENTUL din politruci-de-cariera … care au o meeserie din a „reprezenta” „democratic” poporul 😀
    chiar iau hotarari „mature, IMPOTRIVA celor, la randul lor maturi, pe care … se spune … ii reprezinta !
    ALTCEVA :
    – DE CE are Franta 2 miliarde pentru ajutor in Ukraina desi banii aia ar putea linistii propriul popor in privinta PENSIILOR,
    daca nu cumva … „cinva” cu ciupilica, fosti si viitori 🙁 patroni lui Macron = Bancile 😛 n-ar crede ca vor putea castiga din RAZBOI, investind acum banii de pensii ai francezilor in Ukraina … banetul asta INVESTITIE DOAR PENTRU pentru ei nu pensionarii care obligati LEGAL-PARLAMENTAR cotizeaza bani azi … pentru bani viitori banii din reconstructia franceza a Ukrainei !
    PS: Cred ca FRANTA dupa afacerea submarinelor va avea a 2-oua oara INFIPT in spate (dicto MACRON) un pumnal yankeu !
    Ce se vor face daca la fel ca „investitia” in Syria …vor reconstruii CU CASTIG altii in reconstructia ukrana !
    De ce credeti c-a fost Scholz la Biden ? – Pentru ca-s sanse ca investitia bancara (!)-n Ukrania sa fie la fel de ne-rentabila ca cea syriana ! (de la unul parat ca are IQ>145 ! 😉 Dar poate e imbecil ! 😉 )
    Mi-e mila de prostii ne-fuduli !
    IQ=?
    😉

  8. Bhai narcisitule 🙁 ATENT CITIT chiar ca esti straniu ! Esti mai desteptz decat permite … militia ! 🙁
    Taci dreaku’ nu mai strica …NARATIVU’ ! 🙁

  9. Da, gang stalking, dar pe atunci nu era Curtea Internaţională Penală, sau poate era şi nu ştim noi. Această CUrte numai când simte răsuflarea stăpânului în ceafă îşi face simţită prezenţa, şi atunci de ce mai există? Acum, fie vorba între noi, dacă sindicatele din Franţa nu vor izbândi, democarţia în lume va muri. Nu va mai avea niciun rost să protesteze, adică va fi cum lupul ar urla la Lună. Va fi sfârşitul şi pentru acest CEVA, care se cheamă DEMOCRAŢIE ambalată în staniol auriu.

  10. si mai obsevati cu atentie si poza din articol sa vedeti ca noi avem cea mai inaintata varsta de pensionare (si e de ceva timp), pacat ca nu dau si speranta de viata ca sa ne dam seama ca inghitim tot ce ni se serveste

  11. Limbajul politic este plin de un soi de eufemisme care antogonizeaza puternic cu sensul initial propus, ca de ex:

    reforma – mai mult, la fel
    eliberare – ocupare
    transparenta – secretomanie
    speranta – v-am tras-o
    promisiune – minciuna
    salvare – furt legal
    breaking news – propaganda
    votare – sperante false
    banca centrala – schema piramidala
    cetatean – sclav
    sustenabilitate – va vrem morti

  12. Capul mare al lui Micron. In 2022aere de Napoleon ca face el pace intre Rusia si Ucraina. In 2023 mai are putin pana declansarea razboiului civil pentru 2 ani de pensie.

    Biden nu mai are habar pe ce lume traieste ca are o varsta, Macron mu are nici 50. Clotilde Armand in sectorul 1.

  13. Francezu’ frate cu romanu!
    Macron a sustzinut in ambele campanii electorale ca va mari virsta de pensionare!
    Natziunea Franceza l’a votat preshedinte de doua ori!
    Macron mareshte virsta de pensionare precum a promis!
    Ce vrea Natziunea Franceza? Dar Natziunea Romana? Amindoua natziunile habar n’au ce fac?

  14. vei sa zic ca Macorn investeste banii de pensie ai francezilor in razboiul ukran cu speranta ascuns-perversa
    ca la sfarsitul razboiului, bancile franceze sa primeasca PROPORTIONAL cotei inevstite-n razboiulm ukran partea castigului din reconstructia ukrana ? si ca de aia re-investesc mai mult decat au facuto SUBTIL din 2014
    …pentru ca sunt semne ca investitia in Ukrania li se pierde la fel cum li s-a pierdut investitia in Syria
    unde la fel au investit in razboi dar nu-i lasa rusii sa castige din ce-au investit si ca in USA a investit atat de mult incat …cand s-a aflat ca UKRAINA nu LIVREAZA 🙂 …
    au inceput sa CADA …BANCI …la fel in GERMANIA, la fel in toateee tarile care-au investit (uitand ca bancile sunt pe sistem FRACTIONAL si ca o lipsa mica …precum o investitie care nu livreaza DAOBANDA le poate cadea)
    DE UNDE STI CE-AU DSICUTAT BIDEN cu SCHOLZ intre patru ochi si fara traducator pengtru ca imediat „ROCADA” … sa cada banci ?
    Incep sa devin mistic …sa cred in profeti … daca mai continui asa !
    Faza cu salvarea lui Xi a fost fenomenala ! 🙁
    Daca n-ar fi arhivate calendaristic ci din auzite, „profetiile” tale N-AR fi STATISTIC credibile !
    Nu doar in faza norveg-NORDSTREAM HERSH … ci in foarte multe … esti exceptional !
    Jos palaria !

  15. Bani sunt si-au fost mereu destui …de ce cfezi ca da FRANTA 2-oua miliarde invetitie in raozboi Ukrainei ?
    PS: Te intreb ceva ca test de IQ … cui sunt datoare statele …DATORIIEL DE STAT !
    Si unde isi pierd STATELE , firmele si cei cu bani banii …cand ii pierd ?
    Daca sti raspunsul …sti cum e REAL lumea …nu cum e ORWELLIAN propovaduita 😀 !
    IQ=?
    😉

  16. Margelatule, pensia pe contributivitate nu a fost ma inventata de socialisti. Daca le nimeresti cu cititul si nu folosesti degetul, nu de alta dar trece subiectul pana citesti tu, o sa descoperi multe lucruri. Comunistii romani au preluat legea de la partidele istorice. Iti las placerea lecturii. Gaselnita cu fondurile private a aparut mai tarziu cand s-au prins unii smecheri ca pot face bani din asta. Cati muncitori americani au ramas fara pensii in 2008 pt ca administratorii investisera in bula imobiliara din america? Vorbesc chineza cu tine nu-i asa? In anii 40 doar URSS era comunista restul erau capitalisti si ce sa vezi foloseau contributivitatea la pensii. Toti angajatii statului american se bazeaza pe contributivitate restul fiind optionale. De aceea se corup politistii americani pt ca au pensie mica. Singurul care a zguduit sistemul a fost Jimmy Hofa care banuiesc ca stii ce a patit? Iti dai cu parerea ca surda in hora. Dati ba cu parerea la ce te pricepi, adica la nimic, pt ca pt asta iti trebuie un pic de creier iar la tine e capul gol!

  17. Macroul gerontofil de Sena, ca de altfel si alti „lideri” ai altor tari europene, nu e decit o jalnica marioneta a mafiei financiar-bancare, a multinationalelor, a patronatului, a masoneriei si a unchiului Sam din America. Nu face decit ceea ce i se comanda de catre cei care l-au propulsat la Elysée, servindu-se de o adunatura de „pioni de sacrificiu” pe posturi de ministri, pe care ii vom gasi peste citiva ani pe posturi caldute prin agentii de stat, atunci cind Macron va sustine „conferinte” pe zeci si sute de mii de euro sau va face pe „consultantul” ! In alta ordine de idei, nici una dintre gruparile politice sau dintre partidele Frantei din opozitie, de la extrema stinga la cea dreapta, nu a facut vreo declaratie din care sa rezulte ca, daca vor accede la putere, vor reveni la virsta de pensionare la 62 de ani !

  18. „…pentru a nu cădea guvernul și a nu ajunge la alegeri anticipate. Frica aceasta este justificată”!
    E vorba de SPAIMA $$OROȘIJDILOR că pierd puterea! …iar dacă pierd puterea în Franța, va fi un „efect de domino”, și în plus se va afla ce au facut în ultimele 3 decenii ÎN CULISE ca să conserve puterea numai pentru ei! Abuzuri și falsuri fără număr! …iar asta se va lăsa cu re-adoptarea pedepsei cu moartea! RETROACTIV!

  19. Francezii au cazut in schizofrenia. Fac un scandal ” de merda” impotriva lui Macron pentru 2 ani de munca. Dar nu zic nimica ca acelasi Macron e pe punct sa provoace un razboi nuclear cu rusi si, prin urmare,pune Frantei la un pericol de moarte.

  20. ….”Si unde isi pierd STATELE , firmele si cei cu bani banii …cand ii pierd ?”…Statele nu pierd. Doar Bancile private,… „prea importante!”… Plateste omul caruia ii trebue bani pentru o paine. Din painea lui, care este mai mica shi mai scumpa. DE trei/patru ori. Sau… isi mai scoate un rinichi?

  21. Fracezii ca si romanii au ajuns sa guste din fructul saraciei . Diferenta de mentalitate se vede , francezii inca sunt un popor care „sta la verticala”, iar romanii nici macar un popor nu mai stiu daca mai sunt, am inceput sa ma indoiesc ca Romania va mai exista in urmatoarea suta de ani. Ca unul nascut in ’68 am un gust amar si probabil noi astia „exilati” in exteriorul si in interiorul tarii vom trebui sa procedam precum armenii , sa tinem Romania vie in afara granitelor ei pentru ca romanii nu stiu decat sa o distruga prin indolesta, lene si mai ales prin prostie (ajunsa la rang de lege).

  22. „An old man is at passport control in Paris

    He is going through his bag for his passport. The woman on passport control asks him ‘Have you visited France before?’

    ‘Yes’ replied the old man.

    Sarcastically she responds ‘Well surely you should know to have your passport ready…’ to which he answers ‘I didn’t have to show it last time’

    ‘Impossible!!’ she bellowed.

    The old man looks her straight in the eye and says ‘Last time, when I landed on D Day in 1944, I couldn’t find a fucking Frenchman to give it to’ „

  23. Deobicei. se spune: „cautati femeia” ! De data asta n-o gasiti, ca nu e. Cu cat tara este mai marxista, cu atat varsta de pensionare e mai mare. Asta a devenit o regula, suprematia bosorogilor.

  24. …ce scrisesem ieri si nu a aparut…oare de ce, ce era incorect dpdv politic?…spuneam ca autorul acestui articol nu se prea urmareste emisiunile tv, altfel ar fi inteles faptul ca este mana rusilor!…desigur, putin a decis marirea varstei de pensionare la francezi…tot el a declansat criza energetica, i-a pus pe toti sa-si inchida capacitatile de productie…tot el a determinat scumpirea alimentelor-ce ciudat, criza alimentara dar pretul cerealelor s-a prabusit!…tot el a generat inflatia-alta ciudatenie, veniturile oamenilor de rand nu au crescut dar sursele oficiale spun ca ne scaldam in bani astfel incat bancile au crescut dobanzile pana la cer pt cei din urma…statele spun ca sistemele de pensii nu mai sunt sustenabile, ca suntem din ce in ce mai putini in timp ce davosienii nu mai stiu cum sa ne imputineze, prea multi fiind…in acelasi timp ne spun ce minunat este sa devenim toti pe invers, poate asa recuperam pentru sustenabilitatea pensiilor…tot davosienii bogati promoveaza, cica, neomarxismul, ei avand grija sa isi protejeze afacerile, sa plateasca mai putin sau deloc impozite…si, pentru ca toate acestea trebuie sa aiba un vinovat, sursele oficiale din care trebuie sa ne informam, l-au gasit: putin!…

  25. La cat se iesea la pensie in timpul comunismului de mamaliga a lui Ceashka ? 🙂

  26. @@ alte directii….11:30 -pe vremea lui Ceausescu se iesea la pensie la 60-62 de ani. minerii ,otelarii -cei incadrati in grupa intii de munca la 50 de ani , iar cu grupa adoua la 55 de ani. inteles? Si daca mai voiai sa muncesti puteai munci pina la 65-67 de ani…Si daca ieseai la 60 de ani avind stagiul de cotizare intreg luai pensia neciuntita.

  27. Și romanii stau pe un butoi de pulbere! Faptul ca politicienii refuza pensii și venituri adevărate pentru cetățeanul obișnuit in favoarea veniturilor de sub- subzistenta, in timp ce parlamentarii au venituri lunare de 12 000 de € lunar și au subordonat justiția politic, toate acestea se vor traduce in proteste enorme!

  28. FAIN ! PUP !
    Bine c-ati rasturnat COMUNISMUL ca majoritatea(=! nu toti) dintre voi sa munceasca … azi-maine-modern-OBLIGAT(!) … pana la 70 de ani !
    STABATORIRE prin MUNCA e acum … n-a fost atunci !
    😀

  29. @ alte directii decat toate directiile :Cautati femeia…poate ..persoana??” si Brigitte Macron serait Jean Michrl Trogneaux ?” material bogat

  30. @marin: banc probabil de la si ai ei la nivel de umor usor ridicat peste digest; probabil matale nu ai auzis de Generalul Charles de Gaulle , nici de Rezistenta franceza nici nu ai citit „Arde Parisul?” publicată im socialism.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.