Moldova către Rusia: „Ingerință în treburile interne“

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au comentat miercuri, 22 martie, ultimele declarații ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, cu privire la limba vorbită în Republica Moldova, scrie cotidianul.md

Ministerul de Externe a catalogat declarațiile făcute de diplomația rusă drept „o ingerință în treburile interne ale R. Moldova”.

Este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim și nu acceptăm lecții de istorie.

Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerințe în treburile interne ale țării noastre”, a menționat Ministerul de Externe.

Deranjată de o declaraţie a ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care a spus la Bruxelles, că limba moldovenească nu există, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit apoi de Rusia în scopuri propagandistice, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a dat replica, spunând că în această logică şi șeful diplomației române poate fi numit o „construcţie artificială”.

Detalii: Rusia, atac la adresa șefului diplomației române pe tema „limbii moldoveneşti”: „Nici Bogdan Aurescu nu a existat, dar a fost creat”

În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de joi, 16 martie.

În timpul votului din Parlament, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au protestat cu pancarte pe care era scris „Poporul este suveran, PAS-ul este tiran”, „Constituția RM: Moldova, moldoveni, moldovenească”.

Fostul deputat socialist Gaik Vartanean a votat alături de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru introducerea sintagmei limba română în toate legile Republicii Moldova.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus adoptarea prezentelor modificări lefislative rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură, de 58 de deputați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

17 Comentarii

  1. „ingerinta” … adica, mai nou … gaz de la GAZPROM moldovenilor pe euro de la UE 😛 !

  2. Amestecul „Marelui Licurici” in treburile interne ale Rep.Moldova se cheama „democratie” si „stat de drepti”…
    Incet, incet, Moldova o ia pe urmale Ucrainei, cu declaratii din ce in ce mai belicoase…
    Slava !

  3. traducerea ? Nu fi ipocrit. Nu te face ca nu stii la ce se face referire.Asa-i ca ai vrut sa fii luat in seama ? Ai reusit,ramai tot un prostovan putinist.

  4. E inceputul. Stai sa vezi prin Kaliningrad (aia 70-80% vor in Germania) si Kurile.

  5. Scopul acestei legi este de a stimula spiritul combativ al rușilor din Moldova !!

    Deci, lucrătură FSB !!

  6. Pt. 16/31

    Kaliningrad ? Max. 5 % !

    Iar cu Kurilele ( ! ) procentajul e și mai modest !!

  7. Daca sa votat ca limba romana sa fie limba vorbita in Republica Moldova ,atunci sa schimbe si denumirea Republicii Moldova ,in Republica Romana.

  8. La fel ca înaintașii lor marxiști, neo-comuniștii nu concep sa mai dea puterea din mână când o înșfacă.
    maMaia $oro$iZdă nu se dezminte, flutura bau-baul cu Russssia, Russssia, parc-ar fi Hilara Clinton în cursa cu Trump…?

  9. Exact ce latra Putina ca nu vrea sa faca altii, in discursul catre Xi Ping Pong.
    Dar putinantropul are voie…….[Rumburak]

  10. „Ingerință în treburile interne“. Atunci dece nu refuzati gazul rusesc? Va da nenea Sorosh gaze cate vreti. De la fasole si falafel.

  11. Bai frate, limba moldoveneasca este veche, mult mai veche decat limba romana…Locuitorii din stanga si drepta Prutului se numeau moldoveni.
    Nici dracu nu auzise de termenul.. roman …pe vremea lui Stefan cel Mare…Limba moldoveneasca era acceptata de toata lumea din R. Moldova, nu vad ce a apucat – o pe tuta de Maia Sandu cu vrajeala cu limba romana…
    Unire cu Romania nu va exista.

  12. si totusi moldova antirusa cumpara gaz rusesc care e comparabil cu cel livrat de moldovenii prooccidentali….banul e ban si …bullshitul …bullshit

  13. @ axon.Comentariul este la obiect.Nimeni din Moldova nu vrea sa se uneasca cu Romania…dar accepta cu placere banii romanesti moka si alte facilitati…curent electric cat de mult…moka si altele.Ce unire cu Romania ? Nu ne trebuie…sunt toti rusificati si milogi.

  14. „În numele lui Dumnezeu, amin. Cunoscut facem prin această carte celor prezenți și viitori, ce vor trebui s-o cunoască, că noi Roman Voevod al Moldovei și Domn al întregii Țări Românești [„мъı романъ воєвода моʌдавьскии и дѣдичь оусєи зємʌѣ воʌошьскоı”, în documentul original] … și cu învoirea întregei Țări Românești … cu tot poporul întregei Țări Românești … ” (Roman I, Voievod al Moldovei și Domnitor al Întregii Țări Românești (document din 5 Ianuarie 1393).

    DECI in anul 1393 … NU AVEAM DECAT … Țări Românești … ale Țării Românești de sub Brazda lui Novac/de la 450 AD si 1310 AD si ale Țări Românești a Moldovei/1350 AD.
    Țări Românești … cu tot poporul întregei Țări Românești … ale ROMANIEI/Tara cea nord-dunareana NUMITA ASA inca din anul 383 AD (Auxentiu de Durostorum).

    PS. ASADAR … la anul 1393 …SE VORBEA, in Moldova, DOAR DESPRE … TOT POPORUL întregei Țări Românești … si nicidecum despre vreun presupus „popor moldovenesc”.

  15. „În numele lui Dumnezeu, amin. Cunoscut facem prin această carte celor prezenți și viitori, ce vor trebui s-o cunoască, că noi Roman Voevod al Moldovei și Domn al întregii Țări Românești [„мъı романъ воєвода моʌдавьскии и дѣдичь оусєи зємʌѣ воʌошьскоı”, în documentul original] … și cu învoirea întregei Țări Românești … cu tot poporul întregei Țări Românești … ” (Roman I, Voievod al Moldovei și Domnitor al Întregii Țări Românești (document din 5 Ianuarie 1393).

    PS. ASADAR … la anul 1393 …SE VORBEA, in Moldova, DOAR DESPRE … TOT POPORUL întregei Țări Românești … si nicidecum despre vreun presupus „popor moldovenesc”.

  16. Un cronicar moldovean spunea la timpul sau ca „nu iasta limba moldovineasca sau munteneasca „si toti au aceiasi limba „rumana” care se trage..etc
    PS: Si cei din Muntenia ce limba vorbeau ? Apropo,austriecii ce limba vorbesc ? Ti-as recomanda sa pui laba pe carte,dar ar fi inutil.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.