Moșternirea premierului macroeconomist: Deficitul se adâncește

Premierul interimar Florin Cîțu, specialist în macroeconomie, nu scoate niciun cuvânt atunci când cifrele nu sunt convenabile. Două exemple în acest sens sunt deficitul de cont curent, indicatorul care arată cât de slăbită este economia românească, și datoria externă, care crește constant. Conform BNR, în perioada ianuarie – august 2021, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 10,149 miliarde de euro, comparativ cu 6,549 miliarde de euro în perioada ianuarie – august 2020.  În structura acestuia, balanţa bunurilor și balanța veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 2,389 miliarde de euro, respectiv 587 milioane euro; balanța veniturilor secundare și cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 315 milioane euro, respectiv cu 309 milioane euro.

Aceste date prezentate de BNR arată că economia românească nu are capacitatea să producă atâtea bunuri și servicii pe cât este de mare cererea și din acest motiv mulți dintre noi apelăm la importuri. Până la izbucnirea pandemiei, deficitul de cont curent se adâncea lună de lună punând în mare dificultate finanțele țării. Mare parte din această adâncire a fost cauzată de măsurile populiste pe care diversele guverne, începând de la Cioloș încoace, le-au luat și anume creșteri de salarii și pensii într-un ritm cu mult peste cel al creșterii economice anuale. Românii au avut mai mulți bani la dispoziției și, cum cultura economisirii este încă la un nivel redus, sumele s-au dus în consum, inclusiv în bunuri de import. Astfel, ani de-a rândul românii au sprijinit industriile și agricultura altor state.

În perioada ianuarie – august 2021, datoria externă totală a crescut cu 8,404 miliarde de euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 99,049 miliarde de euro la 31 august 2021 (73,3 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 5,9 la sută față de 31 decembrie 2020. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 august 2021 nivelul de 36,162 miliarde de euro (26,7 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,7 la sută față de 31 decembrie 2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Singura specializare dovedita este mersul in zigzag cu masina pe drumurile publice, nu-i mai puneti la ghiozdan ce nu are atestat, ca la Vlad Vasile-Voiculescu.

  2. Păi dacă se prăbușește, e de bine, nu? Bine că se prăbușește, dă-l dreacu’, și-așa ne săturasem de el, știi ce zic.

  3. Individul nu respira cat poate minti! Asta trebuie sa fie eliminat din orice functie publica, deja este scuipat din guvern prin motiunea de cenzura!

  4. Unde a stat Delta Corona in cele doua luni din 24 Iunie si pana-n 29 August in acest an cand nu au fost inregistrate aproape 0 cauze de imbolnavire??? Deci Corona virus a disparut efectiv 2 luni
    de pe piata si a aparut brusc cu o asemenea intensitate???? Singura explicatie logica este aceasta: Delta Corona a fost imprastiata in mod criminal in randul populatiei. Asa se explica de ce s-au tinut festivaluri si marsuri ale LGBT in tara asta, tocmai pentru a se imprastia virusul Delta Corona.
    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/

  5. Socant este faptul ca acest Citu nu recunoaste ca de fapti i-a dat afara dinguvern oe USR caci au dorit si ministerele lor! Minte exact ca in America cand a zis mai intai ca nu este vinovat de betie si droguri la volan! Nu pot intekege cum Pnl a ales ca presedinte un astfel de idiot si mincinos!

  6. A lăsa țara pe mâna unui guvern demis prin moțiune de cenzură, este de mii de ori mai grav decât a lăsa un conducător auto în stare de ebrietate să conducă mai departe autoturismul după ce a fost prins în trafic. Dacă nu suntem cea mai proastă nație de pe glob, atunci am putea fi mândri dacă am fi penultima.

  7. Cine CUNOASTE (stie sau banuieste) care este DATORIA SUVERANA a Romaniei azi!!??.in valuta si pe cati ani de rambursat.Nu de alta,dar sa stim si noi ce ne asteapta la anul.

  8. „sa stim si noi ce ne asteapta la anul.”

    Datoria este peste 50% din PIB-ul anual, deci, totul este inghetat (FMI, BM). Cu ajutorul UE poate mai luam inca 15 mld (alte pana la 5%).

  9. Vasilica specialist in Marile Ocne Americane l-a Amenintat pe Secatura ungureasca Orban Ludovic ca va Lua Supradoza de Heroina Prezidentiala daca nu va fi Sustinut de PNLeii Secaturii.

  10. Ceaușescu ne-a condus spre suveranitate economică și politică. A fost împușcat în asentimentul covârșitoarei majoritati a cetățenilor. Nu e normal ca ” urmașii ” lui să ne conducă în celălalt sens ?

  11. Ce a făcut Johannis cu cele 55 de miliarde de euro împrumutate anul trecut? A cumpărat 120 de milioane de doze de vaccinuri pe care le donează in Africa Neagra? Și Ceaușescu a donat in Africa și a ajuns la un Târgoviște! Huuo jefuitorilor de tara!

  12. Esuatis, pas cu pas, a tranformat Romania in Stat Peon prin indatorarea acestuia cu valuta din pix (fiat money). Nota de plata trebuie prezentata, ACUM, celor ce traiesc din salarii si pensii nesimtite in baza acestor indatorari!
    Totusi, romanii au talent…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.