Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu continuă

Muzica fado în satele săsești

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu continuă seria concertelor din bisericile fortificate din Transilvania cu un concert cu totul special, de fado, care va avea loc duminică, 17 iunie, la ora 14.00, în Biserica Fortificată din satul Criț, comuna Bunești, județul Brașov.

Concertul este organizat de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în parteneriat cu Fundația Michael Schmidt, așa cum se precizează în comunicatul de presă.

De către cine va fi susținut concertul 

Concertul va fi susținut de către Cristiano de Sousa (solist), considerat unul din „fii” muzicii fado, alături de António Dias (chitară portugheză), António Neto (chitară clasică) și Jorge Carreiro (chitară bass). Denumit Misterele Lisabonei poposesc în satele săsești, concertul își propune să adune laolalaltă atât iubitorii de muzică fado, cât și turiștii care vor să descopere frumusețea zonei săsești și tradițiile acesteia.

Biserica din Criț a devenit gazdă a numeroase concerte care abordează stiluri muzicale diferite. Construită de maestrul Johann Thois în anul 1813, orga din biserică a fost restaurată total de către Fundația Michael Schmidt și redată publicului în anul 2013.

Biserica Fortificată din Criț are o istorie aparte, fiind construită în stil neogotic la începutul sec. XIX pe locul unei alte biserici datând din 1270, anul primei atestări istorice a satului Criț. Din cadrul vechii biserici au rămas moștenire zidurile fortificaţiilor exterioare ridicate în secolul XV. Interiorul bisericii cuprinde o sală încăpătoare, cu două travee și bolta în stil boemian, precum și obiecte de mobilier aparținând vechiului așezământ de cult, printre care lăzi și grinzi datate cu anii 1666 și 1724, precum și bănci pictate din anul 1793.

Încă de când era copil, Cristiano de Sousa a avut onoarea de a cânta alături de cei mai importanți cântăreți de fado din industria acestui gen, cunoscând nume precum Fernando Maurício (regele muzicii fado), Celeste Rodrigues (sora lui Rodrigues de Amalia) și Artur Batalha (numit prințul muzicii din Lisabona). Cariera sa internațională este încunanată de succes, susținând spectacole în țări precum Franța, SUA, Germania, Olanda, Iordania, Rusia sau Anglia, iar in 2010 Cristiano a înregistrat primul album intitulat „Fados do Meu Fado” și a fost invitat să facă parte din echipa muzicală „Café Luso”, care este Catedrala muzicii Fado din Portugalia, locul în care vedeta fado, Amália Rodrigues, a înregistrat un concert live. A asculta Cristiano de Sousa înseamnă a trăi cuvintele muzicii Fado și a respira poveștile poemelor.

După concert, invitații sunt bineveniți la brunch-ul organizat în aer liber la Casa Kraus, unde se pot bucura de preparate tradiționale pregătite cu atenție chiar în cadrul pensiunii. Casa Kraus se află în imediata vecinătate a bisericii, aflându-se de cealaltă parte a fortificațiilor acesteia și a fost redată circuitului turistic în anul 2014. Casa a fost reconstruită întocmai după planurile originale ale fostei case parohiale din Criț și, în plus, de la mobila pictată manual și restaurată de meșterii din zonă și până la ușile și dușumelele din lemn masiv, totul este întocmai ca odinioară pentru ca turiștii să se bucure de o experiență săsească autentică.

Accesul la brunch se face contra cost, pe baza de rezervare la datele de contact de mai sus.

Despre Fundația Michael Schmidt

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, inclusiv în cadrul unor parteneriate culturale dedicate personalităților transilvănene. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criț, finanțarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, precum și proiecte umanitare în colaborare cu organizații de renume, dar și editarea volumelor Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei și Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași în limba română și germană și cărțile poștale Pe urmele saşilor.

Despre Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu împlinește anul acesta 25 de ani și este printre cele mai cunoscute festivaluri internaționale de teatru la nivel mondial, aducând în fiecare an invitați de pe toate continentele. Oferta de evenimente s-a îmbogățit cu fiecare ediție, iar din 2017, în cadrul festivalului, există secțiunea Concerte în biserici săsești din Transilvania, din care face parte și concertul la care vă invităm cu drag acum.

 

Biletele pentru concert se achiziționează online pe http://www.sibfest.ro/2018/bilete-fits-17-iunie sau cu rezervare la office@fundatia-michael-schmidt.org / 0742 222 452.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.