
UPDATE Greva generală din învăţământ va fi declanşată luni, 22 mai, şi va continua până când sindicaliştii vor primi din partea Guvernului o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor.
„Noi o să le punem la dispoziţie colegilor noştri în momentul de faţă exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizaţiile noastre, iar membrii de sindicat se vor pronunţa foarte rapid, dar cu certitudine va spuneam că pe această ofertă mâine va fi grevă generală”, a spus Marius Ovidiu Nistor.
Potrivit preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, oferta Guvernului vizează rezolvarea revendicărilor salariale în Legea salarizării, „altceva în plus nimic”.
„Anexa 8 se va pune în practică, mai concret personalul didactic va primi salariu de prevăzut de Legea 153, să ajungă la nivelul maxim. Asta înseamnă o creştere de 7-8% a salariilor „, a spus Hăncescu. El a precizat că data de când se va aplica această creştere depinde de Executiv.
„Urmează să dea Executivul un act normativ, nu se ştie exact când, probabil de la 1 iunie, dar decizia aparţine Executivului”, a mai spus leaderul sindical.
UPDATE Reprezentanţii Guvernului au transmis printr-un comunicat, că au propus stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate. Totodată, Guvernul şi-a menţinut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creşterea veniturilor, va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8.
„Guvernul îşi asumă că Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării.În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare. Guvernul va continua dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile că Educaţia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare”, se arată în comunicat.
UPDATE La finalul negocierilor, liderii de sindicat au anunțat că mâine va fi grevă generală.
UPDATE Prioritatea Executivului este Educaţia, aceasta fiind unul din domeniile prioritare ale coaliţiei guvernamentale, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Executivul a transmis o înregistrare video cu intervenţia prim-ministrului, la începutul negocierilor cu sindicatele din Educaţie. Alături de Nicolae Ciucă se află preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Muncii, Marius Budăi şi ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.
Premierul a afirmat că Educaţia face parte din „primele două priorităţi ale programului de guvernare”.
Ciucă a spus că greva care a fost anunţată de sindicatele din Educaţie este o presiune în plus asupra tinerilor, înaintea examenelor.
„Prioritatea este educaţia, ea rămâne în topul asumărilor noastre, la nivelul coaliţiei. Am discutat şi am făcut în aşa fel încât legile Educaţiei să fie cele mai dezbătute legi până în acest moment. Este vorba de viitorul copiilor, este vorba de liniştea părinţilor şi este vorba de ceea ce proiectăm pentru ţara noastră”, a spus Ciucă.
El a apreciat că întâlnirea cu sindicatele este un semnal că pot fi găsite soluţii. „Nu putem să lăsăm copiii, în prag de examen şi înainte de finalul anului de învăţământ, suspendaţi pentru că nu avem soluţii pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicaţi”, a adăugat premierul.
UPDATE La intrarea la negocieri, liderii de sindicat au declarat că greva de mâine va avea loc.
„Aşa cum am mai spus-o, greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor. Ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu grevă mai departe. Noi avem şedinţe cu liderii, comunicăm mâine oamenilor, oamenii ne dau feedback-ul, ei ne spun: nu acceptăm, mergem mai departe”, a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, întrebat dacă sindicaliştii vor renunţa la declanşarea grevei generale în cazul în care se va ajunge la un consens.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a transmis că greva generala anunţată pentru luni nu este o grevă „pe persoană fizică”, ci una a salariaţilor din învăţământ.
„Nu este una pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii lor de sindicat. Este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau o vor continua”, a declarat Marius Nistor.
Întrebat de jurnalişti dacă mai este timp să se renunţe la această formă de protest, leaderul sindical a răspuns că totul depinde de guvernanţi, dar nu crede că se va întâmpla până mâine.
„Depinde de guvernanţi, dar mă îndoiesc că până mâine se poate întâmpla aşa ceva. Gândiţi-vă că discutăm de peste 350.000 de salariaţi şi de peste 7.000 de unităţi şcolare la nivel naţional. (…) Gândiţi-vă în egală măsură că şi profesorii, şi cei din învăţământ sunt părinţi şi ei au copii care ar trebui să participe la examenele naţionale şi poate ar fi bine să-i ascultaţi şi pe elevii care sunt solidari cu noi, care ştiu ce înseamnă această grevă, dar ştiu următorul lucru: că trebuie să te baţi pentru drepturile tale şi dacă vor să aibă un viitor în viaţă, este clar că şi profesorii care sunt la catedră în faţa lor trebuie să fie suficient de motivaţi”, a adăugat Nistor.
În opinia sa, alegerea acestui moment pentru declanşarea grevei generale în învăţământ nu reprezintă un şantaj, aşa cum a transmis o parte dintre politicieni, şantajul fiind din partea guvernanţilor.
„Ştiau despre această acţiune de protest din luna decembrie. Ştiau că suntem hotărâţi să intrăm în acţiune. Ce au aşteptat până acum? Au avut un marş de protest de peste 14.000 de oameni veniţi din întreaga ţară. Niciunul nu a catadicsit să discute ceva cu reprezentanţii lor şi acum au tupeul să arunce în spinarea salariaţilor din învăţământ, faptul că se va declanşa această grevă? Nu. Responsabilitatea le revine în totalitate. Iar pe de alta parte, politica aceasta de a dezbina, de a ridica părinţii şi elevii împotriva cadrelor didactice este o politică care nu poate fi acceptată sub nicio formă. Prin genul acesta de practici, de fapt a adus învăţământul în situaţia în care se află în momentul de faţă. Şi nu e vorba numai de salarii, este vorba de statutul social al personalului din învăţământ, este vorba de modul în care şcoala este respectată ca instituţie şi bineînţeles cum sunt respectaţi cei care lucrează în şcoli”, a subliniat preşedintele Federaţiei sindicale „Spiru Haret”.
Sindicaliştii consideră că în cazul în care se va ajunge la un consens după negocierile cu autorităţile, greva se va încheia doar atunci când oamenii vor decide acest lucru.
„Încă o dată: oferta ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu luăm noi decizia astăzi”, a punctat Hăncescu. La rândul său, Nistor a răspuns că decizia va fi luată „cu mult mai repede decât au hotărât ei să rezolve problema pensiilor speciale”.
Premierul Nicolae Ciucă se întâlneşte duminică, la Palatul Victoria, cu sindicatele din Educaţie, pentru a discuta pe marginea revendicărilor acestora.
Consultările sunt programate să înceapă la ora 14,00, potrivit Biroului de presă al Guvernului.
Sâmbătă, premierul Ciucă a precizat că soluţia pentru revendicările sindicatelor din Educaţie este în legea salarizării unitare.
„În consecinţă, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susţinerea coaliţiei pentru a realiza legea salarizării unitare şi reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL doreşte ca revendicările profesorilor să fie soluţionate de urgenţă, ca şi problema pensiilor speciale”, spunea Ciucă.
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunţat că va participa şi el la negocierile de la Guvern, din respect pentru profesori şi pentru ca, luni, copiii să poată merge la şcoală.
„Educaţia a peste trei milioane de copii, dar şi veniturile a aproape 300.000 de angajaţi din învăţământul românesc sunt, evident, mult mai importante decât orice viitoare funcţie din Guvernul României! (…) Mâine voi fi prezent la Guvern, la negocierile cu sindicatele din Educaţie, din respect pentru cadrele didactice, dar şi pentru ca luni copiii noştri să poată merge la şcoală”, a scris sâmbătă Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.
Sindicatele din Educaţie intenţionează să declanşeze luni greva generală, revendicările lor vizând: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
Impostor zice printre altele ca procentul de promovare la Bac tinde la zero.El este critic față de profesori. Impostor nu știe despre ce vorbeste. Procentul de prgomovare la Bac de 40% e aproape corect, aproape de realitate.
Trebuie să plecam de la faptul ca aproape toti a absolvenții de 8 clase intra la liceu , nu mai sunt școli profesionale. Sunt toți capabili sa abdolve un liceu? Eu zic ca NU. AȘA CUM ARATA PROCENTUL DE ABSOLVIRE A BACALAUREATULUI cam accelasi procent din abdolventii clasei a 8 a ar trebui să urmeze liceul, ceilalți sa invete o meserie in scoli profesionale.
De aceea pt cei care nu știu adevarul li se pare ca 40% promovare la Bac e un rezultat RĂU. Nu e rău , e un procent aproape de realitate.
DESCHIDETI MINTEA!
13. Nu au constituit niciodată o forță civica militanta.
14. Nu au luptat și nici nu intenționează sa o fac, pentru păstrarea identității naționale, pentru dreptate, pentru adevăr.
15. Au aplaudat în masa abuzurile DNA-ului.
16. Au plecat intotdeauna capul în fata autorităților și, mai nou, în fata aberațiilor unor părinți.
16. Asupra competentelor și responsabilității, nu doresc sa ma exprim. Dar și aici ar fi lucruri interesante de spus.
Sigur e aberant sa dai zeci de miliarde pe vechiturile americane, pe submarine, pe vizite inutile, pe achiziții umflate, pe salarii și pensii nesimțite, cum la fel de aberant e sa-ti umilești copiii, marea majoritate a pensionarilor sau sa subfinantezi invatamantul și sănătatea. Dar la fel de aberant e sa nu conștientizezi ca contribui, încet și sigur la degringolada din învățământ, la distrugerea lui, la trecerea lui in derizoriu. Poate ca mult mai multa responsabilitate, mult mai multa competenta și mult mai multa dragoste pentru aceasta profesie nobila nu ar strica. Ar fi în beneficiul nostru al tuturor, al elevilor și a statutului cadrului didactic, pe care nu l-ați cerut niciodată adaptat noilor realități.
În principiu, le dau dreptate profesorilor dar:
1. După ce Guvernul Dragnea le-a mărit substantial salariile au ieșit în strada și au cerut arestarea lui, apoi alături de medici au votat masiv USR sau liberalii.
2.Au votat masiv ficusul navetist, urland în gura mare ca ei nu se lasă mituiti cu cei 200 de Euro oferiți de Guvernul Ponta ca ajutor pentru achiziționarea de cărți de specialitate. Nu s-au lăsat umiliți, dar au luar banii și si-au cumpărat orice, mai puțin cărți- în proporție de peste 90%.
3. Nu au militat nici o data împotriva pierderii suveranității și identității noastre.
4. Nu s-au revoltat niciodată împotriva degringoladei din învățământ.
5. Au acceptat cu capul plecat toate aberațiile plandemiei: masca, invatamantul online, educație fizica cu masca, dezinfecția, culoarele de întrare și ieșire, separatoare între copii, consumul hranei afara, vaccinul.
6. Nu au scos un cuvânt împotriva transformării învățământului intr-o indistribuție de făcut bani prin sistemul meditațiilor.
7. Invatatorii au transformat ” Școală după scoala” intr-o afacere extrem de profitabila.
8. Nu au luat atitudine impotriva progresistilor care-si intind tentaculele corectitudinii politice tot mai vizibil în conținutul programelor școlare.
9. Nu au luat atitudine împotriva fragnentarii în module a anului școlar, a eliminării tezelor, a aberatiei de Săptămână Verde, a manualelor alternative, a scoaterii din conținutul lor a marilor personalități ale literaturii naționale.
10. Nu au scos o vorbulita împotriva noilor legi ale educației si, dacă ați face un sondaj, ați constata ca mare parte dintre ei habar nu au ce contin.
11. Nu i-am auzit ieșind în strada decât pentru revendicări salariale. Cam putin pentru un intelectual.
12. Nu au scos un cuvânt împotriva nepotismul din universități, împotriva tezelor de doctorat plagiate, împotriva corupției din aceste unități.
Premierul a afirmat că Educaţia face parte din „primele două priorităţi ale programului de guvernare”.
Câtă minciună si nerusinare!
De cateva decenii invatamantul din România e subfinantat si cadrele didactice tratate ca bugetari de mâna a treia. O bataie de joc, o umilință. E o mizerie fara margini!
Promisiunile premierului sunt de un penibil grețos. Tara asta e condusa de niste sfertodocti fără pic de morală. Niste secaturi care au adus tara in colaps financiar,economic si social. Asta e realitatea!
& Probabil pentru a confirma și expresia ,,unde e carte multă e și multă prostie”, liderii sindicali și guvernanții anunță că nu reușiră să se înțeleagă cu prioritățile despre învățământ , F16 și BMW-uri, recomandând probabil ”orientarea profesională” către ”academicienii fotabalului”, o activitate care totuși mai funcționează, cât de cât, ?
Toata guwernarea a fost o teapa. Ca Iohannis scapa Romania de ciuma rosie Pee-See-Dee, penali, anticorupti.
O alta mare teapa marca guWernare Iohannis si PNL proiectul Romania Educata, Normala s-a alea praful
Iohannis cel mai bun presedinte o alta teapa
Colegiile nationale la sectiile de stiinte au „laboratoare” , doar cu numele. Nu se face nimic , nici un experiment , chiar nimic. Cum credeti ca sunt pregatiti specialistii de maine , doar pe hartie ? Asta este invatamant de secol XVII. In afara matematicii si informaticii (partial) restul disciplinelor sunt in degringolada. Fizica a ajuns o materie „Cenusareasa”. Il intreb pe Ciuca daca stie cata fizica trebuie sa stii atunci cand construiesti un pod ? Are idee ? Dansu crede ca infrastructura va fi construita cu asiatici ? Crede ca vor veni vesticii sa ne-o faca ? Nu vesticii au venit s-o faca praf , is cara tancurile pe A1 (lucru vazut ieri ). Suntem cumva in razboi domnu Ciuca ? SRI-ul se aude ? Da Ciolacu ce parere are despre asta ? Sunt suficienti bani pentru armamament ? Va mai tgrebuie ? Transferatii de la educatie si de la sanatate … Leprelor!
O singura solutie poate salva Romania-trecerea urgenta la moneda euro si alinierea la cuantumul salariilor europene. Preturile sunt cu mult mai sus decat media europeana. Guvernul impostor care spune ca „nu are saci cu bani” (decat pentru ei si clica lor), sa plece. Cum mama – racului sa il asezi pe daea cu tot familionul sau de doi bani in cladirea aceea superba cu sute de ani de istorie in spate, si sa ii dai pe mana agricultura tarii?. De grindanu, mi-e teama sa nu se dezintegreze cand minte jenant. E jale si pe drumul mortii, la Buzau, la bulibasa, iar au murit doi tineri care din cauza apei de pe carosabil au intrat sub rotile unui tir. Nici in Africa nu mai exista tari fara autostrazi. Si-au facut bastanii salarii de zeci de mii de euroi iar votantii lor trebuie sa traiasca cu 300 de euro pe luna. Poate merita.
Sa iasa in strada si cand li se schimba programa scolara de la an la an iar ei tac si fac prteste la ei in bucatarie. Iar cand vin vacantele sunt toti la relaxare cateva luni.
Sa iasa la protest si cand au rata de promovabilitate la bac inspre zero.
Sa iasa la protest sa-si explice si performantele.
Dar de ce nu protestati cand e vorba de vreun examen de promovare de grad, acolo nu e vorba tot de performanta?
Sau examene de titularizare. Cu cat se trece si din cate incercari?
Pentru profesorii adevarati care au performante , jos palaria. Pentru cei care nu reusesc sa faca mai nimic … a se „taie”.
Cand vorbesti o ora, fara pauza, procentul de hipoxie cerebrala este maxim. Daca tot timpul , nu stai asezat la catedra/ sau vorbesti de la un pupitru, fara microfon, hipoxia se accentueaza (oratoria nu este adecvata clasei de elevi/ seriei de curs in mediul universitar, pentru simplul fapt, ca nu are componenta politico-sociala). Daca faci asta cel putin 4 ore, pe parcursul a 5 zile pe saptamana, este grav . Daca ai nesansa sa aduci un copil pe lume, este inuman. Copilul va fi afectat major. ____________Intrebare: copiii, cei care nu au castigat,inca, Premiul Nobel, se pot concentra 50 de minute? Sau macar 20 de minute? Pot adresa intrebari dupa 30 de minute? Pot fi atenti la discursul/ lectia parintilor, despre viata, O ORA? ___________Parintii, nu au aceeasi hipoxie, in timpul sustinerii lectiilor despre viata, timp de o ora? Sunt supra-oameni, aidoma politicienilor? Politicienii doar citesc. ___Sa gandesti ceea ce exprimi, public, in fata oamenilor, nici macar actorii cei mai performanti nu reusesc, timp de o ora!!!!!
@sceptic:
La moara sacii cu putregaiuri politice de atata bogatie si averi, la medici e altfel dupa ce i-au imbogatit cu salarii dezumanizante? NU! De ce ne agatam de cadrele didactice daca politicienii isi bat joc de educatie si invatamant, de sanatate si costul vietii majoritatii cetatenilor din Romania?! Sa fie greva pe termen nelimitat, pana la dau drepturile prin legislatia votata si publicata in monitorul oficial! Sa iasa in strada pentru tot ce inseamna reforma reala cu norme de aplicare in invatamant, nu cum se practica: lege fara norme sau cu norme in bataie de joc spre aplicare!
Vedeti cate pensii speciale au unii profesori-doctori-turnatori ! Unii sunt turbati ca de 10 ani nu mai iau si salariul.
@un cititor
procentul de 6% este hazardat, a fost propus de unii care au vrut sa obtina voturile profesorilor pt urmatoarele mandate, ei stiind ca fondurile(acei 6%) trebuie asigurate de altii, care urmau la butoane, nu de cei care au facut propunerea. Cu alte cuvinte, au castigat voturi, anticipand ca responsabilitatea asigurarii banilor pentru ce au propus ei va reveni altora. In privinta dotarilor, scolile au computere , manualele sunt mai bune decat altadata, nu sunt motive pt ca rezultatele sa fie slabe. Daca unii dintr-un domeniu consuma mai multe resurse decat este nevoie, altii raman fara ele si sunt dezavantajati.
Profesorii sa nu cedeze . Asa cum au găsit bani ptr pensii speciale pentru cumularzii (editat) ptr apărare ptr despăgubiri de secetă la fermierii avari lacomi (editat) evazionisti analfabeți etc tot la fel se pot găsi bani și ptr profesori ptr ca merita un trai decent.
Colonia perfecta fara prea multa educaticatie. Altfel colonia nu mai poate fi tinuta sub control.
Imaginea a situatiei din viitor degringolada din prezent. Ca-i zice Romania Educata sau Educatia este dezastrul ce sta sa vina. Cum vrea maCiuca sa faca industrie de razboi PNL si Iohannis au pierdut pe plan intern cam toate razboaiele pe care si le-au propus sa le castige. Cu cine sa recladeasca industria cu meserias pe care nu-i va avea in veci. Invatamantul si pomul in aer.
Virgil Popescu a primit ordin industria si liberalii s-au conformat, sa reduca efectivele de animale ca vacile produc gaze cu efect de sera.
Ce-ti trebuie scoala munca de jos in vest.
Ce industrie de razboi guvernul meu s-a predat cu arme si bagaje la Bruxelles conform cu politicile verzi, green deal si alte asemenea
Cand e vorba de scos 10 miliarde pentru avioane si rachete se gasesc imediat. Pentru invatamant, sume mult mai mici, raspuns ce mai vreti si voi, acum v-ati gasit, ati ales moment nepotrivit. N-ai educatie corespunzatoare nu vei avea industrie, de aparare, de razboi, de nici un fel
Consumatori de ce importa supermarketurile.
HAHHAHA, de vreo 30 de ani de „democratie” Educatia e „prioritate”, toti politicienii latra asta la alegeri si in programele de guvernare… si tu toate astea, aproape niciodata nu alocau cat era? 5% din PIB?… in schimb pentru armata se gasesc miliarde de $, pe langa ce e alocat de la bugetul anual, si se voteaza peste noapte in toate comitetele si comitiile… anul asta la o prima vedere par sa fi facut contracte de vreo 6-7 miliarde pentru, in majoritate, niste tinichele.
stati linistiti, daca primesc ceva se ocupa manole, stiti aia cu maximul istoric! restul sunt vorbe, cand s-au taiat salariile cu 25% si multi profesori buni au plecat din sistem nu v-ati agitat, acum culegeti roadele si va plangeti!
DOMNULE INSTITUT DE STATISTICĂ DE CE NU PUBLICAȚI NUMĂRUL CLASELOR DE ELEVI CU UN NR DE ELEVI SUB „NUMĂRUL MINIM LEGAL” ȘI CU CLASE CU ELEVI „APROAPE FICTIVI”- ADICĂ ÎNSCRIȘI DOAR PENTRU A „FUNCȚIONA CLASA”! IA SPUNEȚI DOMNILOR LIDERI CĂ DIN SEPTEMBRIE 2023 NU VOR MAI EXITA CLASE CU MAI PUȚIN DE 23 DE ELEVI ,SUNT DESTULE MICROBUSE ȘI SPAȚII” ȘI ATUNCI CU FONDUL ACTUAL DE SALARIZARE VA PUTEA ASIGURA SALARII DUBLE TUTUROR SLUJBAȘILOR DIN ÎNVĂȚĂMÎNT!!!
& Probabil că ăștia de la sindicatele din învățământ nu citesc ce scrie domnul Marga, fost ministru, nefiind ,,actualizați” cu F16, cu BMW-uri, filozofia informaticii, identitate, suveranitate, ordinea lumii, etc., probabil că niște ”retrograzi” formați pe vremea lu’ Nicolae Ceaușescu, care nu au trecut de nivelul d.e ”mișcare sindicală” de, ”emancipare a salariilor”, ?
Trebuia să se sparga odată buboiul cop de 34 de ani din învățământ că de educație nu este vorba! Ce fel de dascăli avem dacă aceștia sunt interesați doar de bani și-i sfătuiesc pe elevi să-și urască țara și să plece la sparanghel?
Așa s-a vrut! Doar nu credeți că șefii de sindicat nu-s în aceiași barcă cu cei din guvern?
Întrebarea este, oare ce vor s-acopere cu această nouă înscenare?
Devalorizarea leului pentru a ne mai sărăcii? Să uităm de vinovații de plan-demie? Aducerea de străini, mai ales alte rase? Buimăceala celor ce conduc din generație-n generație de sute de ani din umbră lumea?