Nemții au ucis 800.000 de mistreți, în lupta cu pesta porcină

Peste 830.000 de mistreți au fost uciși în Germania sau cum reușește statul german să țină departe pesta porcină de fermele proprii. 

Statul german încearcă să ia toate măsurile și apelează la vânători dar ia și în calcul construcția unui nou gard electric. Eforturile Germaniei sunt cauzate de răspândirea virusului în Cehia, Polonia sau Belgia.

Într-un articol pe http://www.spiegel.de, autorii amintesc faptul că Germania a fost cruțată de boală, în ciuda răspânditii pestei porcine africane (ASP) în Europa de Vest. „ Cu toate acestea, există un risc crescut de detectare a agenților patogeni din Belgia“, a declarat Franz Conraths, vicepreședinte al Institutului de Sănătate Animală a Animalelor (FLI) Friedrich Loeffler. Riscul este sporit chiar de turmele de mistreți care ar putea aduce boala. Totuși, el recunoaște că „principalul factor de risc pentru răspândire rămâne omul – în ceea ce privește hrănirea sau eliminarea deșeurilor alimentare contaminate”, a subliniat Conraths.

Virusul porcinelor este inofensiv pentru oameni, însă crescătorii se tem pentru animalele lor. Porcii au febră mare, diaree, ochi roșii, nu mai mănâncă și, aproape întotdeauna, mor.

Focarul din Belgia, unde până în prezent au fost descoperiți 135 de mistreți cu agentul patogen, se află la aproximativ 60 de kilometri de granița cu Germania. De asemenea, au fost semnalate focare în localități din Polonia și Republica Cehă aflate la 300 și 400 de kilometri distanță de granița cu Germania.

În ciuda acestor distanțe, care ar putea părea chiar sigure, nemții au luat măsuri de precauție. Astfel, imediat după apariția informațiilor despre focarele din statele vecine, în ultimul sezon de vanatoare atenția vânătorilor a fost concentrată pe porcii mistreți. Conform statisticilor Asociației Vânătorilor Germani, 836.865 de mistreti au fost doborati in sezonul 2017/2018. Numărul animalelor împușcate este cu 42% mai mare decât în anul precedent și, totodată, record absolut.

„Vânătorii au contribuit semnificativ la prevenirea pestei porcine africane”, a declarat vicepreședintele DJV Wolfgang Bethe.

În ciuda măsurilor luate, Germania continuă să se teamă de pesta porcină. Mai ales că cifrele din Europa de Est sunt îngrijorătoare.

Până la mijlocul lunii decembrie, mai mult de 6500 de cazuri de pestă porcină au fost înregistrate la porci și porci sălbatici în UE și Ucraina. Aceasta corespunde unei creșteri de peste 50% comparativ cu anul precedent. Atenție și la cifrele din România. Autoritățile au înregistrat în acest an peste 1 100 de focare la porci domestici. Acestea sunt, în principal, loturi mici de mai puțin de 100 de animale, în care particule alimentare aparent contaminate au fost administrate porcilor.

Iar numărul țărilor UE afectate de boală a crescut de la șase la nouă în decurs de un an, cu noi cazuri în Ungaria, Bulgaria și Belgia. „Se pare că trebuie să ne obișnuim cu prezența bolii în Europa pentru o vreme”, a spus Conraths. Boala continuă să se răspândească în întreaga lume. În 2018, China și Japonia au raportat, de asemenea, cazuri de pestă porcină africană. Dar există și câteva raze de speranță. În estul Estoniei, situația pare să se calmeze. Specialiștii spun că au descoperit aici mistreți purtători de anticorpi, mistreți care au supraviețuit bolii. NU este clar însă dacă aceste animale sunt protejate de o nouă infecție.

Gardul de protecție de 51 kilometri

Până în prezent, nu există vaccin împotriva pestei porcine, ceea ce face dificilă lupta. Cu toate acestea, oamenii de știință spanioli raportează primele succese în dezvoltarea vaccinului cu un virus viu. „Așteptăm cu nerăbdare studiile colegilor noștri”, a spus Conraths.

Statul federal Mecklenburg-Pomerania Occidentală a construit un gard electric de 51 de kilometri, cu ajutorul căruia zona centrală trebuie închisă în caz de erupție. „E aproape un miracol că nu suntem încă afectați”, a declarat Ministrul Agriculturii din Mecklenburg-Vorpommern, Till Backhaus (SPD).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. asa ca fapt divers nemtii au impuscat 800 000 de mistreti deoarece au numai mistereti caprioare si iepuri.numarul nu este mare avand in vedere ca in germania nu exista pradatori. deci nonstire.

  2. ba este o știre ! știrea ne spune că în germania sunt cel putin 800.000 de mațe fine care de revelion au bagat muschiuleț de mistreț

  3. Dar nu au ieșit în stradă în stradă să blocheze Revelionul miloase ONG-iste de toate vârstele și hotărâți oengiști de toate orientările sexuale? Lâncedă libertatea democrație germane! Săracii mistreții în pas de rinocer rapuși pe muzica lui Carl Maria von Weber: “Vânând noi petrecem o viață ferice, / Prin farmec de codru în zori noi pornim, / Tăcuți stăm la pândă mistreț să ne pice, De pesta porcină ca să ne ferim”. Atunci macar asociațiile pentru protecțiia animalelor din România atât de atente la proliferarea urșilor, broștelor, liliecilor și a oricăror lighioane inoportunate de construcții de autostrăzi, să facâ o petiție la forurile inernaționale și să protesteze în stradă măcar la forumul economic de la Davos, aruncând în participanți ce salam de mistreț de care sunt pline rafturile marketurior. Trichineloză pe când?

  4. Nemtii au exterminat toti ursii, lupii, si alte animale de la ei din tara. Dupa aia s-au dus la africani sa le dea lectii cum sa protejeze leii, tigrii..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.