Nemulțumirea sindicaliştilor din universități

Reprezentanții sindicatului profesorilor Alma Mater precizează că sunt nemulțumiți de decizia Guvernului de a interzice cumulul pensiei cu veniturile obținute prin plata cu ora în sistemul de învățământ superior și solicită identificarea unei soluții.

„Dacă pentru sistemul de învățământ preuniversitar s-au găsit soluții pentru cei peste 4.000 de profesori pensionați, nu înțelegem care este rațiunea refuzului de a acorda acest drept și celor aproximativ 2.000 de pensionari din învățământul superior”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Anton Hadăr, președintele Alma Mater.

Consecințele acestei decizii ar putea fi:

– blocarea funcționării unor programe de studii în cursul anului universitar, în domenii precum automatică și calculatoare, medicină, construcții;
– blocarea sau întreruperea unor studii doctorale deoarece mulți conducători de aceste programe intră în categorie.

Alma Mater solicită Guvernului identificarea unei soluții.

„Personalul didactic afectat de această măsură contribuie, prin experiența sa și prin vocația dovedită, la asigurarea standardelor de calitate existente la nivel internațional, iar costurile cu resursa umană nu generează cheltuieli suplimentare la bugetul de stat”, mai arată sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Marele Cirmaci l-a dezlegat ( din lesa ) pe Vampirul Personal Ludovic Orban sa sperie Jegurile pensionate la 38 de ani pentru a se reincadra in acelasi loc de huzureala Pensie + Salariu pe banii contribuabililor.
    Cetatenii din Principate simpatizeaza cu Vampirii chiar daca sint Unguri.

  2. Bre, cadrele didactice din preuniversitar castiga in 2-3-4 luni cat castigati voi intro luna de zile! Chiar nu mai aveti limita in domeniul lacomiei?!

  3. Domnilor de cuvintele : RUSINE ,IRESPONSABILITATE ,INDIFERETA ,DEMNITATE ,ONOARE ati auzit ??.
    Va intreb -DE CATE ORI V-ATI REVOLTAT CAND ATI SCOS COMCURSUL DE ADMITERE IN UNIVERSITATI ?,CAND V-ATI REVOLTAT CA SE VAND DIPLOME UNIVERSITARE UNOR ANALFABETI ?,CAND V-ATI REVOLTAT PENTRU NEPOTISMUL SAU CLANURILE FAMILIALE DIN UNIVERSITATI ?, CAND V-ATI REVOLTAT IMPOTRIVA ASA ZISELOR UNIVERSITATI PARTICULARE NEACREDITATE ZECI DE ANI ?,CAND V-ATI REVOLTAT PENTRU CALITATEA DEZASTROASA A PREGATIRII UNORA DINTRE CEI CARE AU AJUNS CADRE DIDACTICE PE USA DIN DOS ?,CATI V-ATI REVOLTAT IMPOTRIVA CELOR CARE TAVALEAU STUDENTE CA SA LE DEA NOTE DE TRECERE PRIN PATUL LOR ?,CAND V-ATI REVOLTAT PENTRU TERFELIREA NUMELUI DE ACADEMIE ??,vezi academia de fotbal!! ,academia de politie !!,CATI V-ATI REVOLTAT PENTRU DOCTORATELE FACUTE LA XEROX ??.BANUL ,BANUL V-A ORBIT ,V-A LUAT DEMNITATEA ,RESPECTUL DE SINE .
    Sunt unul dintre cei care v-am acuzat de prostituarea invatamintului ,va bateti joc de cea mai scumpa materie prima -tineretul acestei tari,ce i-ati invatat ?,cum i-ati pregatit pentru maine ??.Ati tacut cand Abramburica ,Morga si Popandaul s-au jucat dea reforma ,ce-a iesit ??-o bataie de joc un haos total ,iar din facultati ies niste debusolati niste ratati pentru societate. Ati decimat scoala romaneasca adevarata ,iar lacomia v-a luat sufletul de dascal de formator ,azi pentru multi nu mai reprezentati nimic . IDOLII ATATOR GENERATII DE SPECIALISTI S-AU RISIPIT,S-AU AUTODISTRUS !!.

  4. Probabil ca se doreste distrugerea invatamantului superior romanesc, pt a se aduce „consultanti” din afara – platiti de cel putin 10 ori mai mult.
    Peste tot in tarile civilizate nu exista limita de varsta pana la care profii universitari pot preda, daca sunt in forma, mai ales pt domenii deficitare (ex- automatica, electronica, medicina),iar in multe universitati din Romania ei sunt pensionati FORTAT la 65 de ani.
    In mod normal, profesorii tin 10…15 ore pe luna la P ora si sunt platiti cu 20..30lei/ora. Prin P Ora se fac economii substantiale fata de angajarea unui salariat permanent (care in multe cazuri nici NU exista doritori – tinerii valorosi fie pleaca in strainatate, fie prefera multinationalele)
    Daca in ordonanta votata profesorii pre-universitari pensionari pot tine P Ora – dece aceasta DISCRIMINARE pt cei universitari ????!!!

    • Cu regret, nu este vorba de discriminare. Norma didactica in inv. Universitar este mai mica decat la un liceu si nu lucreaza decat pe grupe de studenti la seminare, de 15-20 tineri. Un prof.univ.poate lucra in proiecte de cercetare, poate scrie carti stiintifice,poate da pe bani consultanta la diferite firme, lucra la proiecte europene, deci are mai multe surse de venituri iar pensiile sunt ceva mai bune.Ar trebui sa fim corecti si realisti si sa vedem ce are fiecare in plus si minus. Oricum profesorii din univ. au mai multe oportunitati decat cei din preuniv.

  5. @VAMPIRUL LUDOVIC ORBAN SI-ARATA COLTII

    dumneata nu pricepi problema, aici este vorba de iesirea la pensie si tinerea platii cu ora, nu de norma de profesor!

  6. Pe drumul oaselor putin isi mai amintesc de calai.
    Asta se-ntampla cand culegi fara sa te gandesti ca poti alege. Ati cules poame stricate, mancati-le sanotosi si nu mai faceti pe victimile. Cand ti-o faci cu mana ta inseamna ca ori esti prost, ori esti inconstient.
    – intelectuali de mici si gratare sau adulatori de mediorii cu satatut de preuniversitar de zona cerebrala defavorizata. Acesta este statutul civic al intelectualului roman.

  7. Se reediteaza situatia din anii ’50 cand sute de profesori universitari valorosi au fost dati afara si in locul lor au fost numiti „profesori” luati de pe strada, nuli stiintific , dar cu origine sociala sanatoasa – gen „rezistul” de azi – si ferm devotati partidului de guvernamant. Singura diferenta este ca acestia nu sunt acum -INCA- exterminati la canal sau in lagare, ca in ’50

    • Pardon, dupa 1990 multi au devenit profesori universitari pe repede inainte. Sistemul de oile si relatii a functionat din plin. Si asa aveti dreptul pana la 70 de ani si salariile sunt mari fata de alte categorii profesionale. Multi din acesti orofesori mai au si contracte de munca in institute si centre de cercetare, deci aveti doua contracte din bani publici. Si tot nu va ajunge!Sa fie incadrati alti tineri mai bine pregatiti, exista in diaspora tineri bine pregatiti care nu au loc in universitatile din Ro.

    • @un patriot: Moda exista din anii ’70 cand soptitorii la securitate si clantzaii facuti membri de partid erau opriti in universitati ca asistenti. Apoi au avut o ascensiune fulminanta. Sunt exact multi din pensionarii de acum. Carte? Sa fim seriosi!

  8. O simpla intrebare:
    De cate specializari din aceste universitati are nevoie statul ?
    Privatizarea intreprindrerilor de stat inceputa si finalizata de foarte mult timp trebuieste finalizata si la nivelul formarii specialistilor.
    Statul nu mai are de ce sa bage bani in formarea acestor specialisti pentru intreprinderi private 100%.
    Daca aveau ceva de zis acesti sindicalisti trebuia sa o faca prin 2000.Acum e degeaba..

  9. bai patriotu lu peshte prajit – visezi cai verzi pe pereti- cati diasporezi crezi ca se intorc sa predea aici? universitatile parlite nu au studenti, deci nu au nevoie de profii pensionari. au nevoie specializarile cautate, gen automatica si calculatoare sau electronica si tc dela politehnica (pt care exista un deficit de specialisti, atat profesori, cat si absolventi)

  10. Nu poti distruge invatamantul superior pt ca nu exista. Cadrele didatice la 30-40 de ani merg acasa cu un salar de 10000 lei si peste din cursuri fortate pe gatul studentilor. Parte din bani raman la tinerii lectori, care nu sunt decat „iepurii”, iar o parte din bani la profii cu pile care le inlesnesc aceste cursuri penibile si inutile (de ex. curs de „etica universitara”, mai necesar profului decat studentului). Sunt profi la pensie care au ore la plata cu ora, desi in 50 de ani de cariera fie au cazut la examenul de doctorat fie nici nu l-au dat. Da, d-le Hadar, ei pur si simplu predau necalificati dar cu pile, fara doctorat, studentilor de la care cer doctorat. Pe banii statului. Posturile nu sunt scoase la concurs ca sa aiba plata cu ora niste profi stravechi, care nu isi mai amintesc de ce si cum au ajuns la ore. Se fura maxim in universitar.

  11. Da! Am citit comentariile voastre! Ca de obicei: datul cu parerea e o meteahna veche la romani! Oameni care nu au nicio legatura cu sistemul isi dau cu parerea despre tor! Oameni buni, ca unul care sunt in interiorul sistemului , va spun doar atat: sunt profi buni care isi fac treaba la catedra. Dar oricat de bun ai fi dupa 35 de ani de predat intervine rutina, dezinteresul, etc. Pensia sau perioada cand trebuie sa te odihnesti nu degeaba e pusa acolo! Pe de alta parte sunt tineri foarte bine pregatiti, cu doctorate di studii solide in afara care sunt asistenti universitari de 10 ani ptr ca nu sunt posturi ca sa fie avansati, ele fiind ocupate de profesorii pensionari! Ori o familie tanara care mai are si 2 copii si sunt cadre universitare trebuie sa aiba cate doua joburi ca sa poata traii! Este injust! Asadar judecati de doua ori inainte de a va da cu parerea! Numai bine tuturor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.