Nemulţumirile elevilor la început de an şcolar

incendiu

Consiliul Național al Elevilor îndeamnă toți elevii din România să protesteze cu ocazia începerii cursurilor din anul școlar 2019-2020 faţă de ordinul de ministru prin care elevii cu medii sub 5 la Evaluare sunt obligați să meargă la şcoli profesionale.

„Astfel, în data de 9 septembrie, în timpul desfășurării festivității de deschidere a anului școlar în fiecare școală, îi încurajăm pe cei ale căror interese le reprezentăm să se alăture protestului intitulat „Doliu pentru educație”. Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la practicile desuete din sistemul de învățământ românesc, care valorifică interesele personale ale politicienilor în detrimentul nevoilor reale ale elevilor din România”, transmite Consiliul Național al Elevilor, într-un comunicat de presă remis duminică Mediafax.

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor precizează că ordinul de ministru care trimite elevii ce vor avea media mai mică de 5 la Evaluarea Națională direct în școlile profesionale, „contribuind în acest mod la consolidarea percepției conform căreia învățământul profesional reprezintă „groapa de gunoi” a sistemului”, este motivul principal de protest în curtea școlii.

„Elevi, părinți, profesori – voi sunteți comunitatea școlară. De la noi ar trebui să vină schimbarea, noi trebuie să ne ridicăm împotriva măsurilor populiste, nefundamentate, izvorâte din interese și orgolii personale și să apărăm educația. Alăturați-vă protestului „Doliu pentru educație”, iar luni, când pășiți pe poarta școlii, faceți-o cu o banderolă neagră pe braț. Este felul nostru de a spune: așa nu se mai poate.”, a transmis Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Un număr de 2.824.594 de elevi şi copii de grădiniţă încep, luni, cursurile anului şcolar 2019 – 2020, potrivit Ministerului Educației Naționale (MEN).

Cursurile vor fi predate în acest an şcolar de un număr total de 215.289 de cadre didactice, în 6.293 de unități de învățământ cu personalitate juridică și 11.171 structuri arondate, potrivit Ministerului Educației Naționale.
Durata noului an școlar este 35 săptămâni de cursuri, structurate în două semestre, respectiv semestrul I, între 9 septembrie 2019 – 20 decembrie 2019, și semestrul al II-lea, între 13 ianuarie 2020 – 12 iunie 2020, urmând ca pe 29 mai 2020 să aibă loc încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, iar pe 5 iunie 2020, încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a.

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:
– vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020)
– vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020)
– vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021).
Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Iară Cosiliul Național (?) al elevilor apolitici, cu părinți cu stele pe umeri vociferează contra guvernului? Dragi elevi implicați în organizarea învățamântului românesc asemeni judecătorilor și procurorilor în votarea legilor, îndemnați-vă colegii să invețe, să nu aibă nimeni medie mai mică de 6, nu încurajați ca și cine învață și cine numai se prostește la școală, repetent sau corigent să poată continua atitudinea de prostit și la liceu sau facultate.

  2. daca unor elevi tot nu le pasa de ceea ce fac la scoala, de ce le-ar pasa daca sunt la liceu sau nu?

  3. Lasati gargara si puneti burta pe carte. In loc sa fiti preocupati de cresterea calitatii invatamantului voi militati pentru submediocrizarea lui.
    Cu siguranta aveti vreo doi, trei repetenti si vrea cinci corigenti in randul vostru. Dar ce conteaza daca parintii lor au stele pe cascheta si voci in opozitie.
    Ps. Urmeaza sa mai cereti ca voi sa intocmiti subiectele pentru examen si tot voi sa le corectati. Nu va lasati pana nu obtineti si efectuarea reoparizarii in loc de calculator.
    Ps1. Unii dintre cei cu note sub cinci abia daca stiu sa scrie si sa citeasaca. Deci, ar fin pacat ca facultatile sa nu primeasca in randurile lor asemenea genii.Ar fi spre binele cercetarii roamnesti si mediului academic..

  4. sunt copii care nu sunt pasionati de studiu, pt care o meserie ar fi o solutie si in felul acesta nu mai ajungem sa ”fie tarati” pana intr-a XII-a sa reprezinte 20-30% din elevii care nu promoveaza Bac-ul, poate au inclinatii practice. Romania are nevoie si pe oameni priceputi in mecanica si altele, nu se pot face toti analisti si politicieni, mai trebuie cineva sa repare masina ”parelologilor” de profesie care recita cu zecile de ani acelasi refren:” ceilalti sunt rai ei de pe margine sunt geniali,” chiar daca n-au facut nimic in viata lor decat sa dea cu vorba/cu presupusul, priceputi in folosirea banului/salariul.

  5. Ciuma rosie, adunatura analfabetilor, impostorilor cu studii facute in obscure institutii si a plagiatorilor pedepseste elevii pentru un examen care are loc intr-o singura zi!!! Sa retinem nuanta si ticalosia pesedistilor, ei nu au pus conditia ca elevii care au media pe cei patru ani de gimnaziu sub cinci sa mearga la scolile profesionale ci ca cei care iau sub 5 la Evaluarea Nationala, examen de o zi!!! Ca sa citam din prima analfabeta „orice om” are o zi proasta, prin urmare daca suntem sanatosi la cap nu pedepsim copiii care au media pe cei 4 ani de gimnaziu 7, 8 sau 9 dar s-au simtit rau intr-o zi de examen si au luat sub 5 la Evaluarea Nationala sa se faca tractoristi ca asa vor analfabetii pesedisti! Fiecare liceu sa introduca examen de admitere dupa profil si prestigiu daca vrem meritocratie si nu analfabetism de partid!

  6. E buna legea,pentru ca altfel multi ar ajunge procurori politisti,sau securisti dupa exemplul parintilor lor bolsevici

  7. ticalosie a ciumei rosii. „.. si a plagiatorilor…” A se vedea Laura Kodruta Kovesi

  8. Neputinta pesedista. In loc sa puna la punct scolile, sa le doteze cu toalete, cu echipamente si cu profesorii pregatiti si bine platiti, analfabeto-coruptii din guvernul groazei s-au gandit sa incalce Constitutia luandu-le elevilor dreptul de a alege ce vor sa faca cu viata lor. Tic-tac, vine vremea cand acesti nenorociti care au distrus Educatia si implicit viitorul tarii vor plati.

  9. In ce lume traiti? Cine poate obliga cetateanul roman sa urmez o anumita facultate si dupa absolvire sa se angajeze in invatamant. In sate/comune cine se mai aventureaza cand nu exista mijloace de transport. Sunt materii ca istoria, geografia pt care programa prevede o ora si o scoala nu asigura numarul de ore pt o norma si trebuie sa umbli prin mai multe scoli. Intr-o zi nu vor mai fi persoane care sa doreasca sa devina profesori. Legea salarizarii prin cresterea venitului, ar putea incuraja niste tineri sa se angajeze. Nu-i corect sa judecati guvernarea. Criza educatiei este globala. In alte tari se petrec tragedii, copiii de azi au alt sistem de valori, Obligativitatea a 10-12 clase reduce prestigiul dascalului si a scolii. In perioada interbelica profesorii erau respectati si pt ca erau putini si doar cateva licee, azi toti trebuie sa fie cu liceu si majoritatea cu o facultate sau mai multe.

  10. Consiliul national al elevilor??? Pare o facatura securista a parintilor proveniti din securisti si turnatori. Lasati copiii romanilor corecti in pace!

  11. Au si ei dreptate saracutii. Ar trebui promovati direct la facultate.

  12. In afarsit iata ca se ia o masura foarte buna si toate loazele de elevi, si nu numai, sar sa protesteze!
    Problema este alta: loazele astea cu medii sub 5 n-o sa poata invata in veci vreo meserie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.