Niciun viitor pentru România, un viitor strălucit pentru români

Naționalistul Matteo Salvini, marele câștigător al alegerilor europene din Italia, a pierdut puterea. Suveranismul italian a pierdut, la fel și populismul, deși partidul populist prin excelență, Mișcarea de 5 Stele, rămâne la putere, în cadrul noii coaliții negociate cu un partid traditional de centru stânga Partidul Democrat. Prin aceasta coalitie, în al doilea guvern Giuseppe Conte, nominalizat premier joi, 29 august, cu un partiud al sistemului pe care l-a criticat, populiștii și-au semnat actul decesului politic. Italia a fost marele experiment al suveranismului și naționalismului populist, nucleul a ceea ce fostul consilier al lui Donald Trump, Steve Bannon, dorea să fie o mișcare suveranistă, eurosceptic paneuropeană. Iar experimentul a eșuat, cel puțin pentru moment.

Unul dintre analiștii ziarului Il Giornale scrie că nimic din ce a promis fosta putere, cele mai populare partide la alegerile din 2018, nu s-a realizat. Nici reducerea taxelor, nici eliminarea impozitului proporțional, nici reducerea TVA, nici majorarea pensiilor, nici încurajarea afacerilor. În schimb, italienii s-au ales cu un guvern post-idologic susținut de Bruxelles si Berlin, cu o stângă care nu mai există și cu o dreaptă care s-a autocastrat. ”Am rămans doar noi, italienii. Asta pentru că, așa cum spunea Indro Montanelli, Italia nu există, nu a existat, în timp ce italienii există și rezistă, însă cu siguranță nu în stradă. Și mai spunea Montanelli că nu e dificil să-i guvernezi pe italieni… e inutil”.

Pentru Italia nu există viitor, nu va există o zi de mâine. Pentru că este o țară care își ignoră până și ziua de ieri, iar o asemenea țară nu poate avea un viitor. În tinerețe, unul dintre mentorii mei mi-a spus: «Tu nu încă nu ai înțeles că Italia este o țară de contemporani, fără memorie». Am luat-o ca pe o butadă, însă apoi i-am dat dreptate. Avem o istorie extraordinară, însă nu o studiem, nu o știm”, spunea istoricul si jurnalistul Montanelli (1909-2001) într-unul din ultimele interviuri.

Să mai amintim oare ce spunea președintele Băsescu în 2009 despre programa școlară? ”Am convingerea că despre păpădie și salată orice copil poate intra pe Google să afle; dacă vrea să știe despre istoria antică și Herodot, intră pe Google și află”. Și astfel s-a afundat și mai mult România în statutul de ”țară de contemporani, fără memorie”.

Însă dacă mă întrebi dacă va fi un viitor pentru italieni, atunci să știi că italienii vor avea un viitor strălucit. Italienii, nu Italia. Pentru că italienii sunt bine pregătiți pentru a intra într-un creuzet multinațional, iar asta pentru că nu au rezistență națională. Italienii sunt de neîntrecut în multe meserii. Suntem, fără dubii, cei mai buni croitori din Europa, cei mai buni cizmari, cei mai buni portari de hotel. Fără a intenționa să ofensez, suntem cei mai buni la meserii servile. Suntem imbatabili”.

Să mai amitim, oare, de meseriile la care excelează sute de mii de români plecați pentru o viață mai bună în… Italia, invitați să plece chiar de presedintele lor, Traian Băsescu, iar apoi chemați de președintele lor Klaus Iohannis să salveze România de ”ciuma roșie” și ”corupție”, de cei pe care i-au descris cu obstinație ca un soi de ”Salvini” ai României? Pentru ca apoi diaspora să se întoarcă în țările adoptive. Ce viitor pentru România astfel salvată?

Continuă Montanelli, cu o explicatie istoriocă a acestei trăsături a italienilor: ”Jandarmul spaniol și Inchiziția nu au întâlnit în Italia obstacolul pe care l-au întâlnit când au ocupat Țările de Jos: o conștiință individuală creată de Reformă în ce privește drepturile și obligațiile, o conștiință care i-a determinat să facă totul pentru a-și menține autonomia în fața abuzului autoritar. Contrareforma care a triumfat în Italia a anulat această rezistență și-a făcut pe italieni dispuși pentru orice. Începând cu acest moment a început propensiunea poporului nostru pentru profesii ”servile”, la care italienii excelează și azi. Sunt cei mai buni ospătari din lume, cei mai buni valeți, cei mai buni recepționeri și lustragii, pentru că asta au început să fie cu patru secole în urmă”.

Să mai amintim oare despre ce spunea președintele Băsescu? ”Hai să revenim pe o programă adecvată, neîncărcată și pe cât posibil adaptată economiei românești, pentru că nu mai avem mecanici auto, tinichigii auto pregătiți în școli, nu mai avem sau s-au diminuat liceele agricole, de alimentație, să facem ospătari, ci ne facem filosofi, adică din ăia neincadraibili cu ușurință în câmpul muncii”. Și astfel se deschide calea pentru un viitor ”strălucit” al indivizilor și pentru dispariția țării lor, după cum atenționa Montanelli.

Dar italienii se pot afirma în mod strălucit și în domeniile științifice. Sunt sigur că licențiații italieni, medicii italieni, chimiștii, fizicienii vor străluci în mometul în care vor avea la dispoziție laboratoare europene cu adevărat înzestrate. Italienii vor străluci, Italia nu va fi. Nu este. Pentru că italienii care pleacă în Germania vor deveni germani. Sunt foarte maleabili. Italienii nu sunt precum evreii, care își apără identitatea de două mii de ani. Italienii nu, sunt asimilati la a doua generație. Sunt asimilați. Este un defect, dar și o virtute și o calitate. Nu văd un viitor pentru Italia, pentru italieni văd unul strălucit”, spunea Indro Montanelli.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

14 Comentarii

  1. Jos Iohanis…jos DANCILA…Atata timp cat copii securistilor si comunistilor vor ramane la putere cu multi nani si functii…multi din ei fiind minoritari etnici…Romania va fi ca un mar mare si frumos gaurit de viermi…Trebuie sa alegem PRESEDINTE ETNIC ROMAN…fara securisti. Fonta si Tariceanu minoritari…Paleologu minoritar…

  2. In Italia a avut loc O LOVITURA DE STAT ! Nu spun ca Italia si italienii nu sint obisnuiti cu tot felul de situatii „bizare” (e putin spus !) si asta de sute de ani, dar in momentul de fata au la guvernare o monstruozitate politica, un fel de struto-camila alcatuita dintr-o miscare care nici macar pe ea insasi nu sint convins ca s-a luat vreodata in serios (5 Stelle) si un partid care a fost dat afara pe usa din spate si a revenit la guvernare intrind „pe fereastra” si pe care nu l-a votat NIMENI (ma refer la „democratii” fanfaronului Renzi). Nu spun ca si ceea ce exista inainte nu era un „mariaj” contra naturii (alianta Salvini/De Maio) dar macar era rezultatul urnelor. Asa ca … ceea ce se intimpla acum in Italia aminteste intr-un mod trist de marsul lui Mussolini asupra Romei ! Forza Salvini !

  3. Atat Italia cat si Romania sunt state independente aparute abia in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Ambele se afla la incrucisarea imperiilor moarte care le-au dominat regiunile constitutive. Deci, aceste regiuni, initial foste state, au supravietuit in baza identitatii lor specifice in cadrul imperial. Timpul scurs de la crearea entitatii lor nationale respective pana in prezent a fost prea scurt pentru coagularea unei identitati nationale desavarsite. Presiunea integrarii supranationale unional europene este un factor agravant suplimentar. Cel mai bine isi vor apara identitatea, in U.E., statele independente care au cunoscut un Ev Mediu infloritor. Acesta este spatiul cultului religios si al culturii inca accesibil imaginarului national.

  4. Bre, Băsescu nu mai e președinte! Nu vad nici măcar un rand despre PSD. O fi obsesia mea dar totuși. Nu din cauza a ceea ce a zis Băsescu sunt ăștia prosti de bubuie. Dar voi de la cotidianul sunteți pur și simplu fascinați de PSD și ” realizările” lui.

  5. Sa-l citezi pe vesnic-mahmurul Basescu printre elucubratiile lui Montanelli e ca un amalgam de muci cu fasole. Iar analiza situatiei din Italia e un rahat, depaaarte de realitate (asa e cand preiei texte brute din presa sorosista) . Suveranismul va rezista atat timp cat oamenii vor avea coloana vertebrala. Nu mai bociti (unii) sau nu mai juisati (ceilalti) , PD si M5S nu vor face niciun guvern, italienii se vor exprima din nou la urne.

  6. Concluzia e greșită.. De ce scoți din context. Actualul guvern nu are cum rezista și se doresc alegeri anticipate, unde cu mare șanse Salvini va guverna și foarte posibi singur, ceea ce de mult nu a fost in italia.. Cât despre istorie,. nu incerca să compari istoria loazelor, a celor care nu au decât tălhari , aventurieri sau trădători, care fac eroi naționali din criminali sau jefuitori,. față de istoria măreață a italiei, a latinior, a imperiilor romane.. cu adevărați bărbați care au făcut fapte mărețe in istorie, mai ales cu ideile lor puse in practică, cum ar fi genocidul dacilor, vizibil șipe columnă.

  7. Montanelli şi mentorii lui nu pricep sau nu au priceput că oamenii pun preț pe lucruri concrete ale vieții cum sunt viața de familie, prietenii ori cariera profesională şi nu pe concepte abstracte ca Italia, Franța sau alte denumiri de state sau țări. În ziua de azi dacă îi ceri unui cetățean să-şi dedice viața sau să-şi sacrifice viața pt va refuza categorig, el preferând să meargă în Germania să muncească pt el acceptând să devină ulterior cetățean neamț servindu-şi propriile interese şi nu alte interese de tip de propagandistic abstract, după câțiva ani acel cetățean se va muta în Japonia sau Uganda şi va deveni cetățean japonez sau ugandez, şi asta nu înseamnă că acel cetățean este lipsit de demnitate sau principii sau că renunță uşor la patria mamă ori mamă adoptivă, dimpotrivă el îşi urmează propriile vise şi nu visele Italiei, o construcție artificială pt a subjuga cetățenii să servească interesele unor bogați ale căror bogății se află vremelnic în perimetrul numit „Italia” sau „USA”, „UK”, sau „România” etc.

  8. @ Marele Urs, Nu e nicio problemă, la urma urmei și ei merită un mic trianon. Nu?

  9. Din memorie: scandalul a incept cu Alina Mungiu si ONG-istele cu viziune in anii ’90, guv. CDR. dobanda peste 150%, in 2000 au venit cei „RAI” PM Nastase, a inceput sa scada inflatia si dobanda la credite, dar scandalul opozitiei nu mai conteneau, prin artificiu/tradare in 2004 a venit Tariceanu cu Basescu, tara era inca pe crestere, dar si in scandal Basescu voia alegeri anticipate ca sa guverneze singur, in 2008 a reusit, nu a mintit cand a spus ca nu suntem in criza, dar a avut nevoie de criza ca sa adune bani pt alegeri cu ajutorul lui Cocos, Stelu, Blejnar, Blaga, etc de care presa a vorbit. trebuiau dati bani licuricilor, 20 de miliarde, erau in criza. A taiat salarii, impozitat pensii si crescut TVA. A venit USL Ponta-Antonescu, a scazut TVA readus salariile inainte de taiere cu 25%, 5.5% la pensii etc. A inceput dezvoltarea, in UE 2-3% crestere in Romania peste 5%, atunci s-a gasit o frana „Vreu guvernul meu. Au trebuit sa moara ca sa-si dea demisia”. Ciolos a stopat fonduri europene=guv ZERO. 2017 cei RAI au inceput sa creasca salariile si pensiile mici intr-un mod nerusinat. Opozitia l-a transfortat pe ”Dragnea” in RAUL tarii. Cu nerusinare PSD-ul mai creste cu 15% punctul de pensie si daca nu va fi oprit la anul creste salariul minim. Pt binele strainilor sa vina „Guvernul meu” cu un plan de intrare in recesiune. mama Merkel si tatal Macron, vor taia fondurile europene, UK, iesind, restul au nevoie de fonduri Germania ar putea intra in recesiune. Demolati PSD! Castigati alegerile! Puneti Guvernul meu, iar de la anul incepeti taierile pana la valoarea din 2009 cum a promis Orban care este impotriva cresterii salriului minim. Sa vina ”binele PNL-ist”.

  10. @Marele urs
    În niciuna din provinciile Imperiului Roman, romanii nu au comis genocid. De ce ar fi făcut asta în Dacia Felix și cu ce mijloace? Cine crezi că le-a construit ulpiile, villele rustica, civitasurile, castrele etc.? Ulterior cuceririi romane a regatului dac, avem mai multe răscoale ale dacilor, consemnate istoric,deci, dacă erau morți dacii cine s-a răsculat sub acest etnonim? Avem cohorte de daci integrate în armata romană și atesate epigrafic în alte zone din Imperiu, localități și insituții create de romani pentru romanizarea dacilor. Avem arheologie vasta, care arată cum a evoluat lumea dacică după cucerirea romana! Ce tot clămpăni prostii pe aici? Femeile dace au devenit soțiile veteranilor romani, care primeau bani și pământ în provincia pe care o apăraseră. Tu crezi că sutele de mii de legionari romani au venit cu femei gonflabile după ei în Dacia? 🙂 10% din cuvintele limbii române sunt de origine dacică (60% fiind de origine latină). Dacă toți dacii erau omorâți de romani, de unde avem noi atâtea cuvinte dacice în limba română? De exemplu, cuvântul „Carpați” este dacic. Tu crezi că ultimul dac când a murit a lăsat un indicator? Napoca, cuvânt dacic. Drobeta, cuvânt dacic. Și multe altele: brânză, barză, moș, copil, mal, mazăre, baltă, căciulă etc.. etc..

  11. @ Orales,
    Afirmațiile tale sub formă de întrebări n-au legătură cu realitatea. Însă, despre tine pot afirma că, suferi grav de funarită.

  12. @qwe Ati raspuns ironic, dar complexat de autosuficient… Ce legatura are Funar cu raspunsurile lui @Oroles?!Invatati, inainte de toate, sa scrieti corect numele celui caruia ii raspundeti…

  13. @Marele Urs „Genocidul dacilor”ar fi punerea in practica a ideilor marete ale romanilor?! In care documente ati citit ca s-ar face referire la o asemenea crima?! In documentele din pestera in care hibernati tot anul?! Hibernarea fara intrerupere poate dauna grav…gandirii. Mda, va obseda „genocidul” dacilor…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.