Noaptea magică a Oscarurilor

Cum s-a născut Oscarul? Sunt mai multe versiuni, dar după cea mai acreditată, numele se datorează exclamaţiei lui Margaret Herrick, de la „Academy of Motion Picture Arts and Sciences”: „Seamănă cu unchiul meu, Oscar!”. Statueta este placată cu aur de 24 de carate, are o înălţime de 35 de centimetri şi o valoare comercială de 295 de dolari, iar cea artistică este de neegalat…

A câştiga un Oscar înseamnă a intra în legenda cinematografului. Semnifică a câştiga mulţi bani, în sensul că pentru un actor, pentru un regizor sau pentru un tehnician de sunet se poate spune că odată cu Oscarul obţin o reţetă mai bună. Pentru un film într-o limbă străină consecinţa este înconjurul lumii purtând coroana de învingător la Oscar, un fel de marcă de calitate. Plus, o imensă publicitate. Dar siguranţa victoriei nu există.

Cate Blanchett în Givenchy

Actorii cei mai premiaţi? În mod absolut, pe primul loc se află Katharine Hepburn cu 4 Oscaruri, 12 nominalizări, toate pentru cea mai bună actriţă în rol principal: „Morning Glory” (1933), „Ghici cine vine la cină” (1967), „Leul în iarnă” (1968), „On Golden Pond” (1981). Urmează, cu 3 Oscaruri, Jack Nicholson („Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Mai bine nu se poate „- 1997, „Cuvinte de alint” – 1983) şi Ingrid Bergman, care a fost nominalizată de şapte ori şi a câştigat de două ori titlul de „cea mai bună actriţă” în „Frica” (1994) şi „Anastasia” (1956) şi o dată pentru „rol secundar” în „Crima din Orient Express” (1974).

Halle Berry

Peliculele care au obţinut cele mai numeroase Oscaruri? Trei filme au obţinut 11 Oscaruri. „Ben Hur” (1959), de William Wyler, se poate mândri cu 11 Oscaruri şi 12 nominalizări, „Titanic” (1997), de James Cameron – 11 Oscaruri şi 14 nominalizări, „Stăpânul Inelelor: Reîntoarcerea regelui” (2003), de Peter Jackson – 11 Oscaruri şi 11 nominalizări.

Show-ul lui Kirk Douglas. La vârsta de 94 de ani, tatăl lui Michael Douglas, celebrul actor Kirk Douglas, a venit la serata cea mai glamour a cinematografului, înmânând statueta ediţiei din 2011 Melissei Leo, pentru rolul mamei din „The Fighter”, după ce a flirtat cu prezentatoarea Anne Hathaway, apoi a glumit pe seama celui mai „british” actor, Colin Firth, pentru că nu râde niciodată.

Doamnele Hollywoodului pe covorul roşu

Melissa Leo, cel mai bun rol secundar pentru The Fighter

Culoarea preferată la această ediţie a fost albul în diverse tonuri, între cel strălucitor şi nuanţa şampaniei. De la Nicole Kidman, într-o rochie Dior, la Michelle Williams, tot într-o ţinută albă, cu strasuri, semnată Chanel, de la Melissa Leo, în dantelă alb-ecru, la Gwyneth Paltrow, care a apelat la Calvin Klein, de la Hilary Swank, în alb-argintiu, semnat Gucci, la Halle Berry, înveşmântată în Marchesa.

Scarlett Johansson într-o rochie semnată Dolce&Gabbana

Câteva dintre vedete au optat pentru roşul-foc, altele pentru fucsia, iar unele, pentru diferite divagaţii de culoarea prunei: Natalie Portman, într-o rochie lungă, grena spre culoarea prunei, semnată Rodarte, Scarlett Johansson, într-o creaţie Dolce&Gabbana, de dantelă, culoarea fucsia, Cate Blanchett în Givenchy, lila pastel.

Ann Hathaway şi Valentino

Prezentatoarea serii, Anne Hathaway, s-a încredinţat preferinţelor stilistului Valentino şi roşului său, ca şi Sandra Bullock, care a adoptat linia Verei Wang. Jennifer Hudson a strălucit într-o epatantă creaţie Versace, de asemenea, roşu-aprins. Sharon Stone, în schimb, a uimit asistenţa, ca de fiecare dată, într-o elegantă rochie Dior de culoare neagră. Reese Witherspoon a apărut într-o creaţie Armani, negru cu alb, iar Helena Bonham Carter, cunoscută pentru excentricitatea sa, într-o ţinută Coleen Atwood.

Graviditatea aduce noroc

Natalie Portman

Cinci staruri au fost premiate, de-a lungul istoriei Oscarurilor, nu cu mult înainte de a naşte. Natalie Portman este a cincea protagonistă care a urcat pe scenă însărcinată. Să ne mai gândim la Merryl Streep, care în aceeaşi situaţie a dobândit în 1983 Oscarul pentru „Alegerea Sofiei”, apoi în 2003, Catherine Zeta-Jones a fost răsplătită pentru „Chicago”, un incendiar rol în care a dansat şi a cântat pe ritmuri de jazz, Marcia Gay Harden în 2004, pentru „Mystic River”, şi Cate Blanchett în 2008, pentru „Elisabeth – The Golden Age”. Să ne aducem aminte că Eva Marie Saint a născut la două zile după ceremonia Oscarurilor din 1955, după ce fusese premiată la categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar”.

Maiestatea sa, Colin Firth

Helena Bonham Carter, învingătoarea Oscarului pentru costume

Pronosticul s-a dovedit exact. Marele învingător al Oscarului, la categoria „cel mai bun actor”, Colin Firth. Turul de forţă al actorului constă în trecerea cu brio de la filmele de autor, ca „Another Country”, „A Single Man”, „Fata cu cercel de perlă”, la blockbustere ca „Bridget Jones” şi „Mamma mia!”.

Irezistibil în „Bridget Jones”, impresionant în „A single Man”, unde interpretează rolul unui profesor homosexual, Colin Firth uluieşte în „Discursul regelui”, în rolul emoţionant al regelui George al VI-lea, omul care a schimbat cursul istoriei, bâlbâit, constrâns să urce pe tron, care se credea condamnat la tăcere. Un film magistral, o pagină mai puţin cunoscută a istoriei. Cu siguranţă este cel mai bun rol al actorului britanic, aflat în cel mai înalt punct al carierei sale.

Sharon Stone

Personajul era extrem de atrăgător, iar scenariul, excelent. În plus, Colin Firth îşi dorea să joace alături de Geoffrey Rush, care era şi el vizat pentru această peliculă. Capcanele erau multiple. Alunecarea în crearea unui personaj care-şi plânge de milă, şablonul australianului simplu şi al englezului snob, apăsarea jocului în diferenţele de statut social şi, mai ales, modul de a trata un subiect delicat, cum este defectul bâlbâielii.

Nicole Kidman într-o creaţie Dior

Regalitatea a inspirat de-a lungul tipului adevărate capodopere cinematografice englezeşti, dacă ar fi să ne gândim numai la „Regele Lear”, semnat de Stephen Frears, sau la „The Queen”. Intrarea în pielea unui personaj regal, declara Colin Firth într-un interviu acordat lui Violaine Binet, este dificilă pentru că „este imposibil să te documentezi. Nu ştiam cum să mă apropii de rol. Şi nu ştiu nici acum ce înseamnă să fii rege”. Actorul a încercat să transforme regalitatea în factor agravant al unei drame personale, de familie, prin impactul pe care îl are asupra unei naţiuni întregi. „Motivul pentru care grecii, Shakespeare, Racine au scris despre regalitate nu este dorinţa de a ne fascina, ci faptul că ea dă scenei o dimensiune universală”, preciza el.

Sandra Bullock în Vera Wang

Filmul este, în ultimă instanţă, povestea unei prietenii, dar şi o critică cu substrat istoric. Actorul nu a fost însă interesat de acest al doilea aspect. Aşa cum mărturiseşte, n-a citit niciodată o biografie regală. Pelicula se concentrează asupra celor două personaje principale, Bertie şi Logue. În momentul discursului de învestitură, regele trăieşte un moment de mare singurătate. Purtând uniforma, de o greutate strivitoare, care abia îi permitea să se mişte, actorul a resimţit fizic această singurătate. Iar regele nu era pregătit, totul se petrecuse prea repede, pentru că el făcuse imposibilul ca fratele lui să rămână pe tron.

Hilary Swank în Gucci

Scenaristul David Seidler a suferit în tinereţe de bâlbâială. Actorul a fost ajutat de povestirile acestuia, de explicaţia lui că defectul îţi condiţionează cele mai mici gesturi şi fapte, începând chiar de la modul de a răspunde la telefon. Colin Firth a ascultat înregistrări cu discursurile lui George al VI-lea, în care acesta părea întemniţat în tăcerile sale. Drama îi atinge şi pe cei din jur, care nu pot fi de niciun ajutor.

Jennifer Hudson într-un roşu Versace

Filmul are şi momente de amuzament care amintesc rolurile comice ale lui Firth, pentru că, spune el, „personajul cel mai caraghios, cel mai ridicol este cel care se ia în serios. În ce mă priveşte, nu pot arbora o expresie sumbră mult timp. La un moment dat, fatalmente, trebuie să mă ironizez”. Vorbind despre simţul umorului, actorul a punctat faptul că el nu aparţine în mod special englezilor. Menţionându-l pe Eugène Ionesco, Firth îşi exprimă convingerea că una dintre artele care fac să vibreze coardele sensibilităţii este comedia, amintind şi o frază celebră, spusă de un actor de comedie pe patul morţii: „E uşor să mori, grea e comedia”.

Colin Firth a debutat, în „Another Country”, acum 30 de ani, celebritatea atingând-o mult mai târziu, dar, spune el, „m-am simţit star din prima zi!”, mai ales că din şcoala de artă a fost distribuit direct, într-un rol important, pe scena unui mare teatru londonez. Iar celebritatea, consideră, nu aduce niciun avantaj. „Este o nebunie să vrei să fii cunoscut pe întreg mapamondul în fiecare clipă a existenţei tale.” Pentru un actor este foarte folositor să se aşeze undeva, poate într-un bar, ca anonim, observând comportamentul celor din jur. Desigur, egoul este întotdeauna vulnerabil, dar situaţia ideală pentru un actor este să fie suficient de cunoscut încât ceilalţi să dorească să lucreze cu el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.