Norica Nicolai, despre cota de refugiați alocată României

Imaginea României ar avea de suferit, dacă ar refuza cota de şase mii de imigranţi, a declarat la RFI eurodeputatul Norica Nicolai. Ea crede însă că şase mii reprezintă o cifră „destul de mare” şi consideră că „va trebui să existe o discuţie foarte serioasă între Guvern şi preşedinte, eventual să se ceară şi un aviz al Parlamentului”.

„Cred că a surprins şi autorităţile de la Bucureşti, care declarau că sunt pregătite să primească circa 1.700 de persoane. Dar lucrul ăsta se va stabili săptămâna viitoare într-un Consiliu JAI şi opinia mea este ca acest Consiliu să se transforme într-un summit, pentru că se pune problema schimbării regulilor Dublin, care se vede clar că nu au mai funcţionat, sunt depăşite. Ca atare, cred că trebuie o decizie politică la nivel înalt cu privire la numărul şi la situaţia în care se află Europa, pentru că din păcate analiza este mai mult emoţională. Înţelegem foarte bine ce este o criză umanitară, dar dincolo de această criză care pune în pericol coeziunea europeană, date fiind experienţele de până acum, ţări care refuză să participe voluntar la acest proiect, cred că trebuie să avem o discuţie foarte serioasă la nivelul Uniunii Europene, atât cu privire la acquis-ul Schengen, cât şi cu privire la efectele acestei crize umanitare pentru statele membre ale Uniunii Europene”, spune europarlamentarul.

Norica Nicolai crede că „în plan politic, am putea să solicităm foarte ferm Uniunii Europene să facă paşi semnificativi pentru aderarea României la Schengen”.

Întrebată dacă e acesta cel mai potrivit moment, ţinând cont că Zona Schengen pare destabilizată de acest val migrator, Norica Nicolai a răspuns: „Eu cred că în momentul de faţă, UE trebuie să recunoască faptul că a ţinut atât România, cât şi Bulgaria în afara acquis-ului Schengen, deşi Tratatul nu-i permitea să facă acest lucru. Este un moment potrivit ca statele membre să înţeleagă că e nevoie ca regulile europene să fie strict respectate”.

Întrebat ce riscă România, dacă refuză cota de şase mii de imigranţi, aceasta a spus: „Legal, nu poate risca ceva, însă ca imagine, riscă să fie una dintre ţările care nu sunt aproape de coeziunea europeană, de spiritul european, ceea ce ar adăuga un plus de probleme cu privire la imaginea României”.

Chestionată ce ar trebui să facă România acum, care să fie următorul pas al Bucureştiului, Nicolai a răspuns: „În opinia mea, va trebui să existe o discuţie foarte serioasă între Guvern şi preşedinte, eventual să se ceară şi un aviz al Parlamentului în comisiile de specialitate, pentru că este o decizie pe care nu o poate lua doar unul dintre decidenţii politici din România, toate instituţiile relevante ale statului trebuie să se întâlnească, decidând să accepte acest număr de migranţi trebuie să şi organizeze preluarea acestui număr. Ca atare, e nevoie de o reuniune de urgenţă la Bucureşti”.

„România ar trebui să spună da, acceptând cât poate să accepte, cât are capacitatea să accepte şi să ofere condiţii corecte (…). Este un număr destul de mare, de la 1.700 la şase mii e o diferenţă semnificativă, însă probabil va fi în etape şi impactul nu va fi destul de puternic în primă fază”, conchide eurodeputat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.