Nou conflict între preşedinte şi liderul PSD – „Ne-am făcut de râs“

Iohannis-Dragnea

Nou conflict între preşedinte şi liderul PSD. Posibila mutare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim bagă zâzanie între cei doi lideri politici. Preşedintele României, Klaus Iohannis, susţine că nu a fost informat sau consultat cu privire la intenţia Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei. Reacţia şefului statului vine după ce liderul PSD a declarat la Antena 3 că Guvernul Dăncilă a luat deja o hotărâre în legătură cu această mutare. Liviu Dragnea a considerat decizia una cu o valoare istorică uriaşă.

televiziunile de ştiri anunţă că preşedintele Klaus Iohannis ar fi sunat-o pe Viorica Dăncilă vineri dimineaţă, înainte de ora 10:00, însă Prim-ministrul nu i-a răspuns şi nici nu a sunat înapoi.

Vineri, dimineaţă, un comunicat emis de Adminsitraţia Prezidenţială arată că „Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administrația Prezidențială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe ale acestuia“.

In acelaşi document se mai precizează că „Administrația Prezidențială reamintește faptul că există o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu. Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant.

Ținând cont de toate aceste aspecte, Președintele Klaus Iohannis îndeamnă toți factorii guvernamentali și politici la responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale, decizia finală aparținând, din punct de vedere constituțional, Președintelui României.“

Opinia şefului statului este susţinută şi de fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu. Fostul diplomar a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că, în acest caz s-au încălcat atribuţiunile constituţionale deoarece preşedintele Klaus Iohannis nu a fost consultat şi inclus în procesul de avizare.

”Ne-am făcut de râs din punct de vedere diplomatic sau al imaginii, pentru că nu s-au respectat regulile constituţionale. Decizia poate fi corectă, dar respectându-se anumite proceduri. În al doilea rând, sigur se va crea o problemă de percepţie majoră în relaţia cu Israelul, pentru că se consideră că atunci când un guvern anunţă o anumită hotărâre, sigur această decizie a fost luată suveran şi cât se poate de serios. (…) Dacă nu au fost parcurse etapele, există o problemă şi cineva trebuie să răspundă. Practic, fiindcă nu am motive să mă îndoiesc de ce spune preşedintele, s-au încălcat atribuţiunile constituţionale în situaţia în care nu a fost consultat şi inclus în procesul de avizare”, a declarat Cristian Diaconescu.

Ministerul de Externe admite, într-un comunicat, că „a fost lansat un proces de analiză şi evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim“.  Instituţia mai precizează că „se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituţională, cu includerea şi consultarea tuturor instituţiilor şi actorilor relevanţi, conform Constituţiei şi legilor în vigoare. Menţionăm, totodată, că, prin iniţierea acestui demers, se urmăreşte identificarea celui mai potrivit mod de poziţionare/acţiune a României, ţinând cont de ultimele evoluţii în acest dosar, precum şi de un proces de consultare şi coordonare, consistent şi aplicat, cu partenerii şi aliaţii strategici ai României”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

47 de Comentarii

  1. 1. Presedintele NU ESTE SEFULNSTATULUI.
    2. Conflictul este cu Guvernul si nu cu presedintele PSD
    3. Ce sa intelegem!? Ca d.kwi este de alta parere decat Trump & Tel Aviv!?!?!?….cine ne lamureste!?

    • Este seful politicii externe …necititule.
      Si n-o sa te lamureasca nimeni daca tu nu vezi sforile de antrenare a papusii vasilica de catre papusarul livache…

    • Gigele , cititule … , unde ai descoperit funcția de ,, șef al politicii externe ” … ?

  2. nu e niciun conflict ! ambii doi(:-) executa cu mult zel indicatiile primite de la Neue Ordnung. supararea lui KIWI este ca Dady i-a luat putzin fatza.

  3. Dragnea are dreptate!!! Istoric, politic, diplomatic. Daca se baga in discutie, presedintele trebuie trezit la realitate. El NU face politica externa. El o reprezinta doar. Asa ca, drum bun spre Teneriffe!!

    • Las’ c-o fac penalii livache&tonti…da’ numai in detrimentul Romaniei.Si culmea e ca gaseste acest cuplu „traditional” si lobotomizati care sa-l aplaude.

    • Stan a lu’patitu. Se vede ca nu stii. Presedintele incheie tratate internationale, este girant si garant in respectarea lor. Guvernul le negociaza, dar guvernul nu poate iesi din cadrul consultarilor si propunerilor facute de presedinte pentru ca el are ultimul cuvant, el le ratifica, le semneaza. Cand un guvern nu-si respecta angajamentele din tratate tara respectiva are de pierdut. Sunt multe situatii in care tratate bilaterale, parteneriate, nu au fost respectate de guvern si tara a avut de pierdut, nu numai in cadrul UE ci si in relatia cu alte state. Sunt state care nu accepta cetateni romani pe teritoriul lor decat cu viza, pentru ca ne-am facut de cacao. Sunt tari care au sprijinit comunitati, etnii au pompat bani iar guvernul i-a matrasit. Suntem prost vazuti pe plan international datorita politicii smecheresti guvernamentale.

    • Stane , poți să-i faci un traseu și lui Poli 21 , cap de bou … ?

    • Pentru Stan.Va sugerez d-vs precum precum si celorlalti forumisti sa ne abtinem de a emite pareri in domeniul atat de sensibil al politicii externe a Romaniei, ne avand capacitatea de a face o analiza corecta a consecintelor care ar decurge referitor la eventuala mutare a ambasadei Romaniei. Presupun ca pe acest forum toti suntem niste diletanti in analiza de politica externa.

  4. Pentru stan cap de oaie : prin constitutie, politica externa a tarii este o prerogativa prezidentiala. Punct.

    • Pentru Stan a lu’patitu. Nu Baselu dixit. ci CCR dixit. Erau anii de gratie ai mandatului de premier ai matomanului cand impins de la spate de ciuma rosie si televiziunile de propaganda ale PSD, haznale, etc, pontacul a vrut cu tot dinadinsul sa reprezinte el Romania la reuninile dedicate politicii externe ale statului la nivel european. Ciuma rosie cu aceeasi gandire sfertodocta a inaintat o cerere CCR prin care sa se lamureasca cine trebuie sa reprezinte Romania, ei sustinand ca premierul ca sef al executivului, a tuturor politicilor economice cu prelungire pe plan international. CCR a statuat ca numai presedintele poate reprezenta Romania la astfel de reuniuni ca singurul raspunzator de politicile externe ale tarii.

    • Mai @Poli 21, ca intotdeauna… bubui. Ia din Constitutia la care te referi fara sa ai habar de ce scrie: „ARTICOLUL 102
      (1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.”
      Si ai fi vazut ca Iohannis nu contesta dreptul guvernului de-a muta ambasada ci o arde cu analiza.
      Ia de aici ce atributii are presedintele in politica externa: ARTICOLUL 91″(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
      (2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.”

      Dupa cum vezi dar probabil nu intelegi, GUVERNUL negociaza, numeste presedintele doar semneaza fara nicio atributie de cenzura sau interventie!!!!

  5. Pentru Poli 21. Nu mai repeta aberatiile lui Basescu ca ne-a fost de ajuns cu malformarile lui!

    • Stane, ești pesedea? Analfabetismule, se spune malformații. Agramat precum veorica&co. Cea mai mare rușine de guvern după revoluție, meritat de votanții agramați (18% din electorat, câți au votat ciuma roșie).

  6. Chiar e necesara ambasada in tara aia?Avem biserica romaneasca pe strada Shivtei Israel 46,fix in Ierusalim,tinem legatura prin popa!Si facem si economie…

  7. nu zicea joiannis că e o chestie de oportunitate politică? Na, că i s-a îndeplinit visul…

  8. Pentru gigi. S-a vazut ce „sefi” de politica externa am avut in ultimii ani. Ca sa li se crape usa cancelariilor lumii ne-au dat cu totul.

  9. Israelul biblic e un subiect sensibil -mai ales pentru comunitatea musulmana pe care Merkel vrea sa ne-o aduca pe cap. Insa orice joc de glezne ar face Dady cu KWI nu vor schimba situatia pe frontul razboiul cultural intre crestini si miliardele de editat adusi la europenizare. Socialismul si reichul lor european nu vor putea integra nimc ci vor reusi o implozie – dezintegrare epocala.

  10. Din articol se intelege ca SUA incalca dispozitiile sau legile ONU pt ca SUA au fost primele care au spus ca isi muta ambasada la Ierusalim. Daca tot suntem parteneri strategici si cumparam rachete de 5 miliarde de dolari de al ei nu trebuie sa facem si noi ce face partenerul strategic? Intreb nu dau cu paru! Unde ne-am facut de ras? Ca n-a primit Werner avizul de la stapana lui Merkel? O fi Werner guvernator in Bavaria si noi nu stim?

    • Exact! Singura intrebare valabila in context: „Nu trebuie sa facem si noi ce face partenerul strategic?”

  11. „Un neisprăvit din Teleorman a făcut praf şi pulbere 60 de ani de diplomaţie consistentă şi inteligentă în Orientul Apropiat” Ba, de data asta marinarul Basescu are dreptate absoluta, incredibil!!!

    • Spre surprinderea mea, de data asta sunt de acord cu tine si implicit cu basescu. Acolo e o zona in care noi eram vazuti ca si niste parteneri de nadejde pentru ambele parti. Am stficat acest echilibru fara sa ne spuna cineva care sunt avantajale . Bla bla -uri…cu statul evreu , sau palestinian sunt pentru marketing si prosgime. Vrem sa ne spuna clar de ce s-a luat aceasta decizie.

    • Faci mișto … ? Care diplomație consistentă și inteligentă … , aceea care după ’90 care ne-a băgat cu capul în gard … ? Sau ai senzația că trăiești în altă țară ? Sau … , poate ai și tu dreptate … , la vremuri noi … , tot ei … , altfel nu ți-ar fi dat la socoteală 60 de ani … !? Ce să-i faci … , copii , nepoții … !?

  12. Remarc multa incultura in comentarii. Ministerul de externe face politica externa a Romaniei. Sunt diplomati de cariera. Nu face politica externa un cioban din Sibiu care scoate trei cuvinte in trei ore ca ne ducem dracu. Daca presedintele are idei , si se vede ca nu are nici una, se poate suprapune constructiv peste. V-a bagat betivul de Basescu ideea proasta in cap ca el face si desface. Atat de mult a facut ca se plimba cu capusele la Bruxelles nebagat in seama de nimeni si Sarkozy, altfel un penal ca e la parnaie, un pic mai avea si-I ardea o smetie in direct. Daca stai toata ziua pe drumuri la Sibiu si esti lacheul Germaniei trece istoria pe langa tine cumetre!!!!

    • 1.Remarc multa…naivitate in comentariul tau (nu-mi permit sa spun prostie, cum ar spune altii), ceea ce nu ma mira, tu fiind probabil fan pesedit. 2. PENTRU CA CITITORII PESEDISTI AI COTIDIANULUI SA SE DESTEPTE UN PIC, aratam ca „Rolul Guvernului in politica externa este unul mai degraba tehnic, de executie, asadar, unul derivat, si nu originar, cum este cel al presedintelui Romaniei” a aratat Curtea Constitutionala a Romaniei. 3. DACA AM LASA SI POLITICA EXTERNA INTEGRAL PE MANA PRIVELEGIATA A LUI 20 20 SI A CELORLALTE MOTOSTIVUITOARE PESEDISTE, CRED CA AM DISPAREA RAPID CA TARA. 4. Inainte de a comenta ceva pe net, documentati-va, ca sa nu aveti surpriza sa picati de prostani fuduli!

  13. Si pt ca m-am pornit Cristian Diaconescu este un nene care schimba stapanul mai des de cat schimba femeile ciorapii. El candida ca primar general din partea PSD. A facut criza de nervi ca nevasta a zburat din BNR, a vrut sa fie presedinte PSD dupa ce PSD-ul l-a pus la justitie. Singurul care I-a intuit talentul de politica externa a fost Base si dupa ce l-a facut consilierul lui, cred ca a fost si la externe un pic, a cerul Bulgariei vreo 15 km patrati din Marea Neagra. Oameni buni! Voi realizati cine-si da cu parerea despre externe si conflicte diplomatice? Dati un click pe net si va luminati. Pai cum sa te mai consulte cineva cand te consiliaza Diaconescu?

  14. Cei doi adversari ai Romăniei , Johanis și Băsău’ , au pierdut startul în datul cu părerea și o fac pe eroii diplomației romănești … , sanchi … , două caricaturi nereușite … ! Nu e mai puțin adevărat că și Dragnea , uneori , se cam trezește să vorbească precum proasta-n pervaz … !

    • Adversarii Romaniei sunt penalii adusi de prostime, provizoriu, la guvernare, in frunte cu condamnatul suprem al PSD, Daddy. Numai niste dobitoace confuze si nedumerite au putut sa voteze paparudele astea!

  15. Ce consultare, ce LEGE?
    Dragnea a decis!
    De ce?
    In primul rand ar putea sa-i faca un serviciu politic lui Beniamin Netanyahu, premierul Israelului, singurul lider important cu care Dragnea are o relatie privilegiata. Romania ar fi prima tara din UE care ar decide sa faca un astfel de pas, iar pentru premierul israelian acesta ar reprezenta un cadou diplomatic valoros in contextul tensiunilor din zona.

    In al 2-lea rand, ar reprezenta o parghie in mainile lui Dragnea prin care poate sa actioneze asupra parteneriatului strategic dintre SUA si Romania. Donald Trump, presedintele SUA, a decis mutarea misiunii diplomatice americane, recunoscand Ierusalimul drept capitala a statului Israel, decizie contestata de palestinieni. ONU a adoptat o Rezolutie de condamnare a hotararii liderului american.

    Donald Trump se intelege foarte bine cu Beniamin Netanyahu, premierul israelian, iar Dragnea spera ca ultimul sa-l ajute sa fie primit la Casa Alba.

    Prin asta, presedintele PSD urmareste sa-i atraga atentia lui Donald Trump, astfel incat sa obtina o validare politica din partea acestuia.

    Ce spune LEGEA:
    „Conform Regulamentului de organizare si functionare a Ministerului de Externe „infiintarea, desfiintarea si schimbarea rangului de misiune diplomatica de cariera se APROBA de Presedintele Romaniei, prin Decret, la Propunerea Guvernului, in baza documentatiei initiate de M.A.E.”, se precizeaza in Articolul 72.

    Dragnea incearca s-o determine pe Viorica Dancila sa faca propunerea ca misiunea diplomatica a Romaniei din Israel sa fie mutata, apoi, dl Melescanu sa realizeze documentatia. Astfel, Dragnea poate sa inceapa presiunile asupra Palatului Cotroceni pentru ca Iohannis sa semneze Decretul.

    O cale pentru a intra si in gratiile lui Donald Trump.
    Specialitatea lui Dragnea: nimeni nu-l baga in seama, se baga el!
    Rusine!

    • Cred ca duamna Veorica nu realizeaza in ce aparat si-a bagat degetul…la urma-urmei,”seful”nu are vreo raspundere,e doar sef de partid,de Camera,nu pune semnatura pe nici un act oficial,emis in numele unui stat(european)

  16. Pt Lamuritorul: Entuziasmul duce la prostie uneori. 60 de ani de politica externa de success din care numai 40 facuta de comunisti pt ca daca unii ar punea mana pe carte ar afla un pic cata poltica externa am avut noi cu orientul in perioada interbelica inseamna ca dai apa la moara comunistilor. Dupa capul Lamuritorului care este anti PSD inseamna ca marele merit este al comunistilor PSD-isti. Uite ca daca tot au facut-o ei tot ei pot s-o strice. Sa vina Lamuritorul si cu Malai Mare sa faca ei politica externa. Lamuritorule istoria nu se invata dupa net baietas. Du-te la scoala ca poti face seralu’ si la 50 de ani

    • Chestiunea in discutie nu este despre cine avea sau nu dreptul sa fie primul care anunta o astfel de prostie. Eu consider ca mutarea ambasadei nu este oportuna. .

  17. Ovidiu Raețchi (PNL) despre mutarea ambasadei din Israel: PSD își face STAT PARALEL în diplomație și creează o vulnerabilitate strategică majoră.

    „Politica externă a României nu este taraba de tocmeli a lui Dragnea. Așa cum a procedat cu guvernul, unde avem un prim-ministru care de facto nu ia decizii și nu iese din direcțiile trasate de Dragnea, mai nou șeful PSD se erijează în principal factor de decizie pe plan extern. După ce a împărțit atribuțiile pe politică externă în 3 ministere, PSD își face acum propriul stat paralel în diplomație: specialiștii și diplomații din MAE sunt excluși din procesul decizional pe marile dosare de politică externă. Iar asta creează nu doar o vulnerabilitate strategică majoră, dar poate duce și la conflicte diplomatice. De pildă, decizii luate fără respectarea principiilor și normelor de drept internațional, a deciziilor luate în cadrul Consiliului de Securitate sau al Adunării Generale a ONU, ne plasează într-o zonă de provincialism și amatorism pe plan extern – lucru complet dăunător pentru parteneriatele strategice ale României”, spune el.
    ”Atribuțiile lui Dragnea cu privire la politica externă NU sunt stipulate nicăieri în Constituția României, care nu poate fi în niciun caz interpretată după toane, cum se întâmplă cu statutul PSD sau cu programul de guvernare, aplicat pe dos. Mai mult decât atât, corpul diplomatic al României NU poate fi tratat ca gașca de loiali ai lui Dragnea din partid. Întâlnirile de restaurant din SUA, discuțiile bizare cu ministrul de externe ungar sau valul de restructurări de la MAE, în urmă căruia am pierdut diplomați valoroși în favoarea unor sinecuriști – toate acestea arată că Dragnea nu are respect nici pentru Constituție, nici pentru diplomații români și cu atât mai puțin pentru parcursul nostru Euro-Atlantic, care iată, riscă să fie teleormanizat de un fost baron cu tendințe autocratice.”

  18. Băsescu îl acuză pe Dragnea că a afectat interesele României prin anunțul privind mutarea ambasadei din Israel: „Odată cu declarațiile lui Dragnea, România a călcat în picioare Dreptul internațional, se leapădă de poziția UE, crește riscul terorist pe teritoriul țării și își pierde credibilitatea în fața partenerilor externi”.

    ”Ambasada României mutată de la Tel Aviv la Ierusalim? Un neisprăvit din Teleorman a făcut praf şi pulbere 60 de ani de diplomaţie consistentă şi inteligentă în Orientul Apropiat, în relaţiile cu Israelul şi cu ţările arabe”, a scris Băsescu pe Facebook.

    El mai spune că Dragnea nici măcar nu este capabil să înțeleagă consecințele faptelor sale, în timp ce ”biata Dăncilă este pur şi simplu în postura marionetei nevinovate, iar Meleşcanu este în situaţia ticălosului care îşi pune piciorul în ghips crezând că scapă de responsabilitate”.

    ”Decizia mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim este una cu efecte capitale în politica externă a României. Printre multe altele, odată cu declaraţia lui Dragnea, România a pierdut statutul de “honest peace broker” (broker de pace onest) atât pentru Israel cât şi pentru toată Lumea Arabă, a călcat în picioare dreptul international, se leapădă de poziţia UE, creşte riscul terorist pe teritoriul României, răstoarnă încrederea pe care în mod egal o aveau în România şi ţările arabe şi Israelul. Nu mai vorbim de interesele pentru dezvoltarea relaţiilor economice cu ţările arabe”.

    Băsescu insistă că Dragnea NU are atribuții în materie de Politică externă: ”Mă întreb care din atribuţiunile preşedintelui Camerei Deputaţilor îl îndreptăţesc pe acesta la o astfel de decizie ? Preşedintele Iohannis are obligaţia să acţioneze şi imediat şi ferm.”

    • lili, astia sunt absolut iresponsabili. cum este posibil ca o asemenea chestiune extrem de sensibila sa o rezolvi la a3? ce-a facut dragnea este cea mai grava incalcare a constitutiei!

    • Cu talentele sale de politician de politica externa, fostul locatar de la Cotroceni se stia plimba pe dupa tufisuri, pe langa decidentii lumii, cand se afla prin strainatate, fara ca cineva sa-l bage in seama. Sa ne mai lase!!!!

    • @orwell, ministrul adevarului: am citit opinia unui analist care in sinteza spune asa: Dragnea l-a pus practic pe Johannis in situatia de a spune DA, pentru ca un Refuz ar inseamna un semnal prost pentru Aliatul numarul 1 al Romaniei, SUA!
      Practic, Dragnea a facut Anuntul la Antena 3 INAINTE de a demara efectiv procesul respectiv stiind bine ce face, doar ca sa-l provoace pe Johannis!
      Daca Johannis REFUZA, atunci Dragnea iese baiat frumos, el si Guvernul au vrut mutarea, Johannis a refuzat!
      Daca Johannis Acceapta propunerea Guvernului, Dragnea iese baiat frumos, deja Presa din Israel a laudat declaratia de la Antena 3 a lui Dragnea!
      Si apoi, o vizita la Casa Alba ar putea aranja Israelienii pentru Dragnea!
      Practic, Dragnea urmareste interese personale, ma indoiesc eu ca are habar ce inseamna dpdv politic si strategic si militar si MONDIAL aceasta situatie!!

  19. Multi postaci de 2 bani abereaza pe aici. Pai sa vedem se spune Constitutia:
    „ARTICOLUL 102
    (1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.”

    „ARTICOLUL 91
    (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern (!!!!!!), şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.

    (2) Preşedintele, la propunerea Guvernului (!!!!!!!!), acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.”

    Destul de clar cine decide politica externa a Romaniei, nu/

  20. Dragnea lasa impresia ca nu s-a dat cu capul suficient de Zidul Plangerii !Mai vrea o tura…

  21. Sunt si eu o data de acord cu presedintele. Dragnea a dat cu bata in balta,furand startul sa fie el primul care pupa papucul stapanului. Cred ca ,de fapt, asta il supara pe Iohannis.
    Sa fie mutate ambasadele la Ierusalim, in conditille in care si cele din viitorul stat Palestina vor fi tot acolo. Cred ca la asta s-o fi gandit si Tramp(sic!) numai ca n-a stiut sa-si duca ideea pana la capat.

  22. Politica externa este atributul Presedintelui si a Ministerului de externe. Insa obtinerea si gospodarirea locatiei unde Ambasada unui stat functioneaza, care este proprietatea statului respectiv (in speta a Romaniei) este sarcina Guvernului. Desigur Zona Orientului mijlociu, in special a spatiului Palestinei -Israel – Egipt, este o zona sensibila. Se pare ca s-a vrut sa „tinem aproape” de MARELE nostru Partener strategic. Nu e cazul sa ne inflamam prea mult, deocamdata este doar o ideie, o propunere. Nu este hotarat nimic concret. Apoi Romania a avut o politica externa activa, bine apreciata, in zona tarilor Arabe, mult inainte de 1990, inca de pe timpul: „Republica Araba Unita Siria -Egipt”, intre anii 1958 si 1961. Va aduceti aminte de acel fapt ? Pe vremea lui N. Ceausescu Romania a avut un rol important de mediere intre Israel si Tarile Arabe.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.