Alina Bica e refugiată politic în Costa Rica

alina bica

Alina Bica a cerut azil politic în Costa Rica. Anunţul a fost făcut de avocatul fostei şefe a DIICOT la Curtea Supremă. Apărătorul său a cerut ca audierea Alinăi Bica să fie făcută prin sistem de videoconferinţă în procesul ANRP, în care este judecată alături de omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş.

Curtea Supremă a programat, astăzi, ultimul termen al celui de-al treilea proces în care fosta şefă a DIICOT este acuzată de corupţie. Alina Bica ar fi primit, încă luna ianuarie, statutul de refugiat politic în Costa Rica, mai spune apărătorul său. ÎCCJ a constat că actele medicale nu dovedesc imposibilitatea de prezență. (…) Judecătorii au constatat că aceasta nu are statut de refugiat, are un carnet provizoriu valabil până la 30 ianuarie 2019 și au respins cererea de secretizare a ședinței, însă au admis transmiterea unei adrese către DNA pentru comunicarea modului în care s-a aplicat protocolul SRI-Parchetul General în această cauză.

Avocatul Alinei Bica a cerut, vineri, instanței, ca ședința să fie secretă, precizând că fost șefă a DIICOT vrea să fie audiată prin videoconferință, fiind în imposibilitatea de a veni în țară. Apărătorul a menționat că Bica este refugiat în Costa Rica.

O afecțiune medicală nu i-ar permite deplasarea cu avionul

„Doamna Bica are statut protejat și este refugiat în Costa Rica. Reședința sa este acum este în San Jose”, a spus avocatul în sala de judecată. Alina Bica ar fi refugiat din luna ianuarie, avocatul ei prezentând documente pe care le-ar fi luat de la jurnalista Sorina Matei, căreia Bica i le-ar fi trimis traduse, potrivit celor spuse de avocat în sala de judecată. Avocatul Alinei Bica a susținut că fosta șefă a DIICOT se află în imposibilitatea de a veni în România, din cauza unei leziuni de coloană lombară, cerând astfel audierea prin videoconferință, dând exemplu lui Sebastian Ghiță. Acesta a precizat că urmează să aibă o intervenție medicală, iar trei luni nu poate călători cu avionul.

„S-au desființat cursele maritime, singurele sunt de marfă. Nu sunt vase de croazieră care să traverseze acum oceanul. De aceea nu a putut să vină în fața dumneavoastră. (..) Doamna Bica va cere să fie audiată prin intermediul videoconferinței, așa cu s-a întâmplat cu cel din Serbia”, a spus avocatul Alinei Bica în sala de judecată. În replică, procurorul DNA a cerut respingerea cererilor, precizând că documentele depuse nu demonstrează că se află în imposibilitatea de a călători, menționând că se urmărește tergiversarea cauzei.

Condamnată în două dosare penale

„Această stare de sănătate a fost invocată din decembrie 2017. Recomandarea medicală inițială a fost tratament cu analgezice. De atunci nu au mai apărut modificari. Ea a solicitat să dea o declarație suplimentară. Între timp, Alina Bica a plecat din țară. Demersurile acesteia urmăresc tergiversarea cauzei”, a spus procurorul DNA. Presa a aflat, la începutul anului, ca Alina Bica a plecat în Costa Rica.  Ea a fost condamnată în două dosare penale, însă deciziile nu sunt definitive.

În noiembrie 2016, fosta şefă a DIICOT a fost condamnată de Instanţa supremă la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. În acelaşi dosar, fostul ministru Adriean Videanu a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu.

În ianuarie 2017, Alina Bica a primit o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru favorizarea făptuitorului, în legătură cu intervenţii pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Ha,ha,ha! Inca una. Asta e cu slujba serioasa acolo, e pe post de cavie pt una ce e super specializata in „protectia” persoanei sacre, a fostei viitoare presedinta a Romaniei, coana Joitica ot PLEScoi

  2. Bravo, Alina, o mutare inteligenta in fata brutalei si criminalei Inchizitii medievale a „protocoalelor secrete”. Si nimeni nu raspunde ?! Nimeni nu raspunde cum a fost posibil ca romanii sa fie condamnati la ani grei de temnita pe baza de „proceduri secrete” nu pe baza dispozitiilor publice ale dreptului material penal si de procedura penala ?! Unde, in ce tara de pe fata pamantului se mai intampla asa ceva ?! Si nimeni nu raspunde ! Alo,

    • Inteleg ca aveti pregatire juridica si mai mult cunosteti dosarul instrumentat de catre procuratura contra d-nei Alina BICA. Altfel pot presupune ca sustineti o persoana corupta, care refuza sa raspunda pentru incalcarea legii.

    • De ce esti asa pornit impotriva justitiei? Ai fost si tu deranjat si condamnt pentru coruptie? Nu te-au lasat sa furi atat cat credeai tu ca ai dreptul sa firi de la stat de incalcandu-ti libertatea si dreptul natural de a prada pe altii?

  3. Deci si Bica are statutul de refugiat politic provizoriu ca cealalta blonda,la fel are probleme de sanatate fiind in imposibilitate de a se misca cateva luni pana se prescrie toata afacerea.Urmatoarea intrebare ar fi relativ simpla: care dintre fostii sau actualii oameni din conducere sau afaceristi se vor duce in Costa Rica sa ceara azil politic? Vor face o colonie romaneasca de „persecutati politic” si se vor compara cu cei care si-au pierdut viata prin lagare/inchisori comuniste.Procesele ar trebui sa mearga mai departe si in lipsa lor,cereri de expulzare ar fi trebuit sa fie emise,la fel Interpolul anuntat si sa vedem ce mai iese.

    • Domne, vai de capul ei, ca si de cel al Elenei Udrea ! Se aude ca daca sint prinse vor fi trimise la Canal ! Nu s-a luat inca o hotarire la care, la Canalul Panama (un paradis al bancilor) sau la cel de Suez (nu departe de Sharm el Sheikh …)

  4. Mateloti JO pirati de Costa Rica, intr-o tara in care institutiile publice sunt pe persoana fizica nici nu se putea sfidare mai mare, totusi pe cand masuri concrete impotriva justitiari ce au favorizat infractorul (infractoarele – si sigur nu degeaba)?

  5. Alinăi???? Si singularul de la Bucuresti, unde este? Dar fortuit sau intamplator. cum e?

  6. Alinuta, m-ai dezamagit! Credeam, ca prostu, ca ai incredere in justitia pe care ai construit-o pas cu pas . Cand colo, ce sa vezi. Ai dat bir cu fugitii cant toti rezistentii credeau in codurile tale.Un singur lucru ai uitat ca, hartia suporta orice!

    • Astia care au furat pe vremea cand erau personalitati politice se numesc refugiati politici, sau detinuti politici, sau acuzati politici. Daca esti politician, conform Constitutiei poti sa furi oricat fara sa poti fi acuzat de nimic. Daca politicienii care fura sunt pusi sub acuzare, asta se numeste persecutie politica. Intrebati la CCR si veti afla ca asa este.

  7. He he ! Pina sa vina asta in Romania, sa vedeti daca n-om afla ca a facut cerere de retrocedare pentru Costa Rica ! Si daca se umfla muschiu’ pe ea, poate chiar pentru Cuba sau Florida !

  8. Nici pe asta nu ai voie sa o critici, pentru ca vine cineva si sterge comentariul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.