Noua strigare: Ce se schimbă și ce nu se schimbă din punct de vedere fiscal

Cota unică menținută,  fără taxă de solidaritate (pentru marile companii – nr.), „s-a convenit mărirea accizelor la alcool și tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr, iar impozitul este propus să crească la 40% pentru jocurile de noroc. Scutirea de impozit pentru salariile din agricultură și construcții va fi până la 10 mii. Pragul de scutire era până acum de 30 de mii de lei”, a spus Nicolae Ciucă în ședința conducerii PNL, au declarat pentru Mediafax surse din conducerea formațiuni.

De asemenea, impozitarea dividendelor va fi de 8%, față de 5%, inclusiv pentru companiile de stat.

„Am decis că, în ceea ce priveşte fiscalitatea, Partidul Naţional Liberal va susţine menţinerea cotei unice de impozitare astfel încât să putem să asigurăm stabilitatea şi predictibilitatea mediului de afaceri”, a precizat Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal.

Ciucă a adăugat că liberalii nu susţin taxa de solidaritate.

„De asemenea, nu vom susţine suprataxarea, pentru a putea în felul acesta să asigurăm protecţia locurilor de muncă şi, desigur, să putem să gestionăm astfel încât să nu crească preţurile la bunuri şi servicii. De asemenea, Partidul Naţional Liberal a decis, prin votul de astăzi, să putem să eliminăm o parte din excepţii în ce priveşte fiscalitatea, în conformitate cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a spus premierul.

Întrebat în legătură cu faptul că PSD susţine taxa de solidaritate, Ciucă a arătat că aceste lucruri se vor discuta în coaliţia de guvernare.

„În acest moment, eu am prezentat care au fost deciziile la nivelul Biroului Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal. Ca atare, până când vom adopta ordonanţa de urgenţă, sigur că urmează să se discute în coaliţie şi finalizăm toate aceste dezbateri, ele concretizându-se în prima şedinţă de guvern, sigur nu cea de azi, cea de miercuri sau joi, în care vom adopta ordonanţa de urgenţă. Toate taxele, am spus un pic mai devreme, avem nevoie în situaţia economică în care ne găsim, în situaţia de criză cu toate efectele şi cu tot ceea ce înseamnă impact în viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, ţinând cont de faptul că există această oportunitate ca o serie întreagă de afaceri să se relocheze şi ţinând cont de faptul că, pentru a putea să menţinem o economie stabilă şi echilibrată, avem nevoie de investiţii. Nu cred că este momentul în momentul de faţă să venim cu taxe şi impozite noi care tocmai să se îndrepte împotriva dorinţei de a investi şi de a continua să asigurăm baza necesară echilibrului economic”, a subliniat liderul PNL.

El a mai spus că taxa de solidaritate nu se regăseşte în programul de guvernare.

Legat de creşterea de la 5% la 8% a impozitului pe dividende, Ciucă a menţionat că urmează să fie luată această decizie.

„Urmează ca în ordonanţa de urgenţă şi împreună cu Ministerul de Finanţe să luăm şi această decizie”, a mai precizat premierul.

Liderul PNL a afirmat că sunt luate în calcul şi eliminarea facilităţilor fiscale pentru băuturile carbogazoase şi creşterea impozitului pentru jocurile de noroc.

„Ne gândim la eliminarea facilităţilor fiscale pentru băuturile carbogazoase pe bază de zahăr şi, de asemenea, ne gândim la creşterea impozitului la jocurile de noroc. Desigur, sunt o serie întreagă de alte elemente care urmează să fie stabilite de către tehnicienii Ministerului de Finanţe”, a explicat premierul.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni, la reuniunea Biroului Permanent Național al Partidului Social Democrat, că până în 1 iulie coaliția va lua o decizie cu privire la măsurile fiscale.

„Până în data de 1 va fi o decizie în ceea ce privește măsurile fiscale propuse de către coaliție. Astăzi o să le prezentăm și colegilor din Biroul Permanent Național, același lucru îl face și PNL și pe urmă o să facem o ședință de coaliție pentru a stabili forma finală”, a declarat Marcel Ciolacu.

Conform acestuia, ministrul Finanțelor va prezenta luni viziunea privind măsurile fiscale.

Liderul PSD susține că, în opinia lui, singura soluție corectă este supraimpozitarea pensiilor speciale.

„Eu unul cred că singura soluție corectă este impozitarea acestor pensii speciale, când ieși din activitate ai pensie mai mare decât veniturile avute când erai în activitate”, a spus președintele PSD.

Ciolacu a anunțat că susține în continuare impozitarea progresivă.

„Este o discuție de fond, impozitarea progresivă, știu și eu, știți și dumneavoastră că această impozitare progresivă nu poate fi implementată începând de la anul, dar eu susțin impozitarea și cred că este singura soluție pentru România în acest moment”, a adăugat Ciolacu.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a mai spus, întrebat fiind de prețurile la carburanți, că a văzut la summitul G7 „comuniștii de americani și de francezi care au venit cu plafonarea prețului la petrol”, soluție similară cu cea propusă de PSD.

„Suntem într-o dinamică și am văzut că în 6 luni au fost până acum 3 pachete. E normal să avem păreri divergente. Noi am venit cu propunerea cu plafonarea. Am văzut ieri la summitul G7 pe comuniștii de americani și de francezi care au venit la fel cu plafonarea prețului la petrol, dar presupun că ei dreptul să fie comuniști”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat despre soluțiile propuse de PSD în privința prețurilor de carburanți.

El susține că acest lucru arată că propunerea PSD a fost „cea mai potrivită”.

,S-a venit cu această măsură cu 5 lei la 10 litri, din care să fie susținut jumătate de către statul roman, jumătate de către companii. Vreau să vă spun că în acest moment suntem al doilea cel mai mic preț din Europa. Faptul că deja vorbim de o predictibilitate pe 3 luni, în care prețul să nu mai crească, deja este un pas înainte. Repet, totul este în dinamică și vom vedea ce măsuri vor mai fi impuse”, a adăugat președintele PSD.

Acesta a spus că, în privința prețurilor, se caută și soluții unitare la nivel european.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. o cocina de slugi care s-au catarat prin tradare la putere in Romania. Avem o Tara Frumoasa si Bogata. CAND VA TREZITI OAMENI BUNI? DACA ROMANII IESEAU MASIV IN STRADA CU PRIMA REVOLTA 15-16 MAI 2020 NIMIC DIN TOATE ASTEA NU S-AR FI INTAMPLAT. LASATI MANIPULARILE SERVITE IMPOTRIVA CELOR CARE IES IN STRADA. DREPTURILE SE APARA PRIN IESIREA MASIVA IN STRADA! IN BULGARIA CAND AU INCERCAT MARIREA PRETURILOR AU IESIT TOTI! DUPA O SAPTAMANA AU DAT INAPOI! DAR NORMAL CA NU IES SLUGILE BUFETARE. CAT? 1.5 MILIOANE SUNT SLUGILE STATULUI MAMUT TOTALITARIAN NEALES DE NIMENI FRATILOR!

  2. Vai ce stire stiuta de toata lumea a adus presa care preseaza ! Cred ca doar gaozarii nu stiau data asta. Oricum, e gresita, nu e 01.07, este 30.06, dar nu poti cere rigoare la cine n-are.

  3. In Romania ,orice masura luata in scop de salvare a populatiei de la inanitie pare ridicola.
    De ce?

    – Deoarece Salariile si Pensiile SUNT REVOLTATOR DE MICI .

  4. Vorbe despre discutii privind dumele despre pensiile speciale.
    Pana nu abrogati TOATA legislatia privind TOATE pensiile si le reintroduceti insyant pe noi principii totul ramane la nivel de prostit prostii.
    In tara asta ticaloasa nimic nu se poate face ptr omu’ care a muncit dar se poate face, DA cu nemiluita aluia care n-a muncit si cotizat ptr ce cere cu nesimtire.

  5. Ciolacu e pe inteligenta artificiala,are un soft in cap si difuzorul

  6. Bai Ciolacu_Biotera, iar dai cu Constitutia in gard? Daca vrei supraimpozitare la pensii trebuie sa faci acelasi lucru cu toate veniturile salariale.Cine dracu v-a adunat ma la guvernare, de unde ati aparut, din spuma marii? Furati ba mai putin , nu mai aruncati banii pe arme si vaccinuri si ia sa vedeti cum se schimba socotelile. Aaa, vedeti ce faceti cu evaziunea ca e mai simplu, dar goniti-l pe ala de la ANAF ca face tocmai pe dos.Ba, v-as aduna pe toti astia din capul trebii si v-as pune la soare, sa stati degeaba cate 12 ore pe zi. Si v-as da apa doar de 50 de bani ca daca v-as da benzina imi vine sa-i dau foc.

  7. Doar pensiile stabilite in viitor pot fi modificate !!! Nici pana azi nu invata userei astia ?

  8. De ce? că zici tu? desființate ccr,csm,,ICCJ și toate cele ce încalcă legea nepastrand principiul separației puterilor în stat, dată lege nouă, după care înființarea in mod legal a acestor instituții cu oameni care nu au fost politicieni!simplu,dar nu se vrea!

  9. De ce? că zici tu? desființate ccr,csm,,ICCJ și toate cele ce încalcă legea nepastrand principiul separației puterilor în stat, dată lege nouă cu salarizarea lor, după care înființarea in mod legal a acestor instituții cu oameni care nu au fost politicieni!simplu,dar nu se vrea!ia sa le facă pensia de 5000lei/lună să ii vezi cum muncesc ei singuri până la 80 de ani,că în educație!și doar cu salariu,nu și cu pensia pe lângă!!!

  10. E jalnic programul acestor liberi la furat-pnl+ciucalete. Fac ei ce fac si cad tot in picioare, exact ca escrocii.

  11. Cotidianul – poza cu Ciolacu trebuie tinuta in prim-plan, impreuna cu declaratiile lui – sa-l vada bine lumea pe boschetarul asta! Cand o vad am sa explic, ceea ce voi ca ziaristi trebuia sa remarcati la individul asta !

  12. @Wolf Edmond 11:20
    Nu ți-e rușine măi nesimțitule să te folosești iar de numele meu? Ai impresia că va zice cineva despre tine că ești mai deștept dacă te dai drept eu? Atâta timp cât scrii numai prostii, nu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.