Noul Robor, prieten cu inflația

Indicele de referință pentru creditele de consum (IRCC), care înlocuiește deja celebrul Robor la împrumuturile noi și la refinanțări va crește ratele românilor în momentul în care inflația scade. Practic, IRCC indexează ratele viitoare cu inflația din trecut, mai exact de cu două trimestre în urma. Astfel că, atunci când inflația va intra pe un trend de scădere, ratele vor fi în creștere. Și atunci va apărea marea dilemă: ori un cartof mai scump, ori o rată mai mare? În acest moment, inflația este pe un trend crescător, depășind în ultima perioadă 3%.

În acest moment, IRCC este mult mai mic decât Robor deoarece este un rezultat al negocierilor dintre bănci la împrumuturile efective realizate între ele şi datorită faptului că sunt dobânzile percepute cu aproximativ două trimestre în urmă şi ca medie, nu doar Robor din ultima zi lucrătoare a lunii la finalulul fiecărui trimestru ca până acum.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor înlocuiește din această lună indicele Robor la calculul dobânzilor creditelor noi, conform OUG 19/2019, care a modificat OUG 114/2018, zisă și a lăcomiei. Acest indice se va aplica doar persoanelor fizice, nicidecum companiilor, care vor ține cont în continuare de Robor. În data de 2 mai, BNR a anunțat prima valoare a indicelui nou de referință (IRCC), și anume 2,36%. Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la majoritatea creditelor în lei în derulare este în jur de 3,37%. Avem astfel mai multe discriminări: pe de-o parte între cei care au credite în vigoare, care merg pe vechiul Robor, și cei care își vor lua credite în lei de acum în colo, și pe de altă parte între persoanele fizice și cele juridice. Cine are acum credite poate apela însă la refinanțare astfel încât să beneficieze de IRCC mai mic. Aici este cu dus întors pentru că IRCC nu va fi tot timpul mai mic decât Robor, așa cum se întâmplă astăzi, când diferența este de 0,9%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4569 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Concluzia este urmatoarea. Se cauta solutii pentru a manipula si acest indice. 😀 Orice ai pune acolo e clar ca vor cauta tot felul de artificii sa il controleze in favoarea lor. La ROBOR factorii care influenteaza sunt garla: lichiditatea, cotatia, inflatia, news and fake news, indici S&P si altii, etc. Adica avem frate de unde regla cum vrem, cand vrem. Cam asa se vrea acum si cu IRCC. A iesit din gura cuiva insa un porumbel. Acest indice variabil, aplicat la credite sa fie echivalentul a cat da banca unui creditor. Eu as fi mai generos. Dobanda care o acorda banca la depozite + 0,5% sa aibe si gura lor ceva. I-a sa vedem ce indici vom avea atunci. Vor zice unii da unde e inflatia. Pai simplu. Ai inflatie, dai dobanzi mai mari la credite si vei avea aplica dobanzi mai mari la debite.Mai transparent de atat nu se poate. Oricum e clar ca si IRCC, si orice ai pune acolo poate fi controlat. Daca nu se stabilesc formule clare ale stabilirii acesot indici si nu punem un caine corect sa urmareasca aceste valori, atuncin niciodata nu vom rezolva nimic. Sa vad eu cand BNR va amenda usturator vreo banca pentru ca au avut clauze ascunse prin contracte. In UE cand gresesc iau cateva miliarde amenzi si nu zic nimic. La noi e paradis fiscal, pentru banci.

  2. Eu le-as da foc, la propriu, si as opri numai CEC-ul si BRD-Group Societe Generale. Atat !

  3. Chirițoiu spune că în cazul creșterii ROBOR din 2008 nu a fost o manipulare, ci un atac speculativ care a încetat în urma intervenției BNR, care a plafonat indicatorul. What? Cum adica atac speculativ? Pai cine a speculat? Nu bancile care faceau cotatiile? Atata timp cat acest indice ROBOR popate fi manipulat, speculat, e clar ca nu este un instrument financiar transparent si corect. Si a venit BNR si a stopat miscarea speculativa? Pai cum sa stie tot omul cum se poate dirija acest ROBOR? Cum l-a adus la normalitate si ce masuri a luat pentru a nu se repeta acea schema speculativa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.