Noutăți în sistemul medical de la 1 iulie

De la 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru al CNAS, dar şi normele metodologice de aplicare a acestuia, informează un comunicat de presă transmis, joi de instituţie.

Potrivit sursei citate, cele două acte normative creează împreună un cadru legal inovator.

În completarea schimbărilor anunţate pe 26 mai, CNAS adaugă o serie de elemente de noutate care vor fi aplicate de la 1 iulie, pe domenii de asistenţă medicală.

Astfel, în asistenţa medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice şi terapeutice.

De asemenea, pentru comunicarea rapidă a informaţiilor necesare tratării pacienţilor, medicii de familie vor consemna în biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, la care poate fi transmisă electronic scrisoarea medicală de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum şi rezultatul analizelor/investigaţiilor paraclinice, după caz, precizează CNAS.

În asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate.

În lista serviciilor diagnostice şi terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialităţi, printre care:

– descărcarea şi interpretarea rapoartelor specifice dispozitivelor utilizate în gestionarea diabetului zaharat – specialitatea diabet zaharat, nutriţie şi boli nutriţie;

– tomografia în coerenţă optică – specialitatea oftalmologie;

– extracţia dispozitivului intrauterin – specialitatea obstetrică – ginecologie;

– imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice standardizate cu administrare subcutanată – specialitatea alergologie şi imunologie clinică;

– puncţie biopsie mamară ghidată ecografic – efectuată de medici cu specialitatea chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, oncologie medicală cu atestat/competenţă în senologie imagistică, radioterapie cu atestat/competenţă în senologie imagistică.

Totodată, se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

În asistenţa medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat – detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu.

Pe lista investigaţiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă şi tomografiile dentare CBCT.

Totodată, valoarea orientativă lunară de contract creşte cu 50% faţă de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).

În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate.

Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară: mamografie cu tomosinteză unilaterală şi mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigaţii ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân); mamografie digitală 2D; tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală; ecografie cutanată; ecografie a aparatului urinar/genital masculin; ecocardiografie de efort; RMN şold – articulaţie coxo-femurală nativ şi cu substanţă de contrast; RMN whole-body;
limfoscintigrafie planară.

Se introduc, de asemenea, noi activităţi de transport sanitar neasistat.

Pentru transpunerea în practică a noilor acte normative şi asigurarea continuităţii furnizării de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale către asiguraţi, casele de asigurări de sănătate din întreaga ţară încep perioada de semnare de noi contracte cu furnizorii, care vor fi valabile de la 1 iulie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. O metodă ‘originală’ prin care pacientul ‘va avea șansa’ de a nu avea acces direct la rezultatele analizelor medicale decontate de CNAS, fiind obligat să ia de bună ceea ce îi va prezenta (laconic) medicul.

  2. “În asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate”. CUI folosește această nou dispoziție când programarea la medicul de specialitate poate dura și 6 luni. În Sibiu pentru CARDIOLOGIE soț soție, la solicitare de programare făcută în luna Aprilie verdict : o persoană pe 11 iulie ora 10 40’ iar altă persoană 18 iulie ora 10. Aceeași FIZIOTERAPUE tentativă luna Aprilie răspuns: programările se fac pe data de 22 iunie începând cu ora 7. Dezastru. Analize de sânge prin CAS la privat în ziua programării coada este ca pentru vin în București în anii 80 de Paști. Totul ca să ajungi la policlinicile private fiindcă în policlinică la stat nu mai e înghesuiala de pe vremuri. La ora 17 sălile de așteptare erau goale, program pe ușă până la ora 18, locuri pentru consultație ioc în fața și în cabinet nimeni.

  3. nu le mai comunica pacientilor medicatia administrata! trebuie discutat cu pacientului despre medicatie, interactiunile, efectele secundare! pacientul are dreptul de a refuza acel tratament! nu este nimic scris nicaieri. te ucid in spital pe tacute – asta daca pacientul este constient. daca nu, treaba merge deja ca si „unsa”! mai scapam de niste pensionari prapaditi, ca vin „specialii” de 45 de ani!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.