Dumitru Dumbravă, audiat în comisia SRI

Ce le-a spus generalul „tactic” celor din Comisia SRI

Președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a relatat miercuri, după audierea în comisie a generalului SRI Dumitru Dumbravă, că unul dintre subiectele abordate la audierea lui Dumbravă, fost șef al Direcției juridice și actual secretar general al Serviciului, a fost modul în care se solicitau și aprobau mandatele de interceptare pe siguanță națională.

Dumitru Dumbravă a susținut în fața comisiei că, pe lângă terorism, spionaj, subminarea economiei naționale, SRI a solicitat aprobare de interceptare și pentru alt gen de activități.

”Ne-a adus la cunoștință baza legală: art. 3, litera f din Legea 51(Legea 51/1991 privind siguranța națională – n.red.): alte activități care aduc atingere siguranței naționale, prin hotărâri ale CSAT”, a declarat Manda.

Astfel că hotărâri ale CSAT ar fi dat SRI temeiul legal pentru a cere interceptări pe chestiuni precum corupția, libertatea presei, evaziunea fiscală și, în 2011- 2013, ”elemente legate de ce se întâmplă la instanțe”.

Manda a adăugat că, pentru membrii comisiei, acesta ar fi motivul pentru care numărul mandatelor pe siguranță națională a crescut constant.

Potrivit lui Dumbravă, SRI a cerut mandate chiar și în cazurile în care nu erau indicii privind săvârșirea unor infracțiuni.

”Ne spunea că atunci când solicita mandat, nu era nevoie să fie identificate infracțiuni, ci doar dacă erau identificate riscuri sau amenințări la adresa securității naționale spunând că pentru SRI este obligatorie respectarea deciziior CSAT”, a spus Claudiu Manda.

Generalul Dumitru Dumbravă ar fi spus că, în anul 2013, în cadrul CSAT, chiar președintele de atunci Traian Băsescu își exprima temerile legate de corupția din justiție, de întârzieri în soluționarea dosarelor și hotârâri judecătorești contrare elementelor din dosarul instanței.

Întâlnirile cu Kovesi

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a precizat, în faţa Comisiei SRI, că s-a întâlnit cu Laura Codruţa Kovesi de multe ori, mai ales când aceasta era la Parchetul General, şi că discuţiile vizau mandatele de securitate naţională, a mai declarat, miercuri, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.

„A fost întrebat dacă se vedea cu doamna Kovesi și discutau despre dosare, așa cum ne-a spus domnul general Iliescu. Opinia domnului Dumbravă a fost că s-a întâlnit de destul de multe ori cu doamna Kovesi, mai ales în perioada în care era procuror general, nu procuror-șef DNA, că discutau mai degrabă despre mandatele de securitate națională și că nu a avut niciodată vreo discuție despre dosare în sensul spus de domnul general Iliescu, cum că ar fi stabilit cine să fie din cadrul SRI care să lucreze în acel dosar, cine din cadrul DNA care să lucreze la acel dosar și eventual cine să fie dintre judecători la care să ajungă dosarul”, a declarat Manda miercuri după ce generalul SRI Dumitru Dumbravă a fost audiat de Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI.

Generalul SRI a negat totodată, în faţa Comisiei SRI, că el sau ofiţeri SRI ar fi arătat judecătorilor documente clasificate despre inculpaţi, cuprinse în aşa-zisele „mape galbene”, a precizat Claudiu Manda.

„A fost întrebat dacă are cunoştinţă de subiectul <mape galbene>. Sigur că nu conta culoarea mapelor, dar a fost întrebat dacă ştie că ofiţeri ai SRI sau domnia sa mergeau către instanţe şi arătau judecătorilor diferite documente clasificate despre persoanele care sunt inculpate şi răspunsul a fost <Nu>, <Niciodată>, <Sunt sigur că nu a fost>”, a precizat Manda, după audierea lui Dumbravă.

„Este mărturia domniei sale, rămâne să verificăm elementele apărute în spaţiul public”, a adăugat Manda.

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI a mai afirmat că generalul SRI Dumitru Dumbravă a confirmat că a colaborat cu procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, care-l anchetează pe Liviu Dragnea, dar că nu ar fi ajutat-o în carieră.

„A spus că se cunosc, că au colaborat, că Alexandra Lăncrănjan a colaborat bine cu SRI, că au fost și momente în care au avut și dispute. Au fost momente în care dna Lăncrănjan viza o serie de persoane din SRI și a încercat să explice și au fost tensiuni la momentul respectiv spunând că este în competența Parchetului Militar să urmărească dacă s-au săvârșit infracțiuni”, a declarat Manda.

Manda a spus că la întrebarea dacă a ajutat-o în carieră pe Lăncrănjan, răspunsul lui Dumbravă a fost „nu” iar referitor la relațiile dintre cei doi așa cum sunt relatate în spațiul public, generalul a negat din nou.

Cu generalul SRI la detectorul de minciuni

Generalul SRI a mai susţinut în faţa Comisiei SRI că este dispus să meargă inclusiv la detectorul de minciuni pentru a demonstra că nu i-a solicitat Alinei Bica să decidă o reţinere, a precizat, miercuri, preşedintele Comisiei SRI.

„A fost întrebat care era relaţia cu doamna Bica şi cum funcţiona. A explicat că discutau destul de des, şi în perioada în care doamna Bica era procuror anume desemnat pentru eliberarea mandatelor de securitate naţională, şi când era procuror DIICOT, discutau pe speţe. Doar în condiţiile în care i-ar fi fost solicitată, emitea o opinie juridică sau, şi dacă emitea o opinie juridică, procurorul era cel care decide”, a spus Manda.

„Întrebat dacă a comunicat cu doamna Bica şi i-a spus, într-o speţă, să solicite reţinerea, a spus că <<Nu>>, niciodată nu a făcut acest lucru şi că e dispus să meargă inclusiv la detectorul de minciuni”, a adăugat Manda.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. pai de aici incolo cam pe multi din CSAT si din servicii va trebui sa-i pasca judecata pentru ca au incalacat Constitutia. Secretul instituit pe aceste dezicii nu poate si nu trebuie sa-i fereasca de raspundere pe niciunul. ”Ne spunea că atunci când solicita mandat, nu era nevoie să fie identificate infracțiuni, ci doar dacă erau identificate riscuri sau amenințări la adresa securității naționale…Problema e urmatoarea: daca ai un neica nimeni, un betiv, un prost fara discernamint, un needucat, un tradator sau un ahtiat dupa putere si are idei nastrusnice, ce faci, le dai curs ca lui i s-a parut ca a identificat riscuri? ce e acest CSAT de fapt? Deci in Romania cetatenii au parte de un control mai ceva ca-n Iraq si Afgnistan. Tare! Nu recunoasteti know how-ul americanesc in acesta chestiune? Eu , sincer, m-am cam saturat de prostii care se pretind mari specialisit si e cazul ca parlamentul sa-si ia roul foarte in serios ca de aia ii trimitem acolo. Noi nu trimitem oameni in servicii. Dar acolo unde ii trimitem trebuie sa faca treaba. Ceea ce declara rituos si nonsalant acesti indivizi din SRI se cosntitutie de fapt in atac la siguranta nationala, prin ceea ce fac si modul imbecil in care interpreteaza amenintarile, riscurile… Am impresia ca principala indeletnicire pentru SRI este munca ce permite unora sa faca din santaj un mod de a fi prin folosirea CSAT. Este o debandada totala injustiei si servicii! „Generalul Dumitru Dumbravă ar fi spus că, în anul 2013, în cadrul CSAT, chiar președintele de atunci Traian Băsescu își exprima temerile legate de corupția din justiție, de întârzieri în soluționarea dosarelor și hotârâri judecătorești contrare elementelor din dosarul instanței.” .. intrebarea mea: un alcoolic este capabil sa citeasca si inteleaga un dosar? si cum e posibil ca asa ceva sa se intimple???
    Ii place si lui Iohannis sa preia o asemenea putere. De aia urla niste nemernici impotriva legilor justitiei!

    • Ei intrebarea mea este alta -Dar un nimeni cu aroganta, cu lipsa de experienta in ce inseamna functionarea unor institutii, cu lipsa de propuneri concrete in a face sau dori sa faca ceva, cu pofta clara de a nega orice si fara a arata cum ar fi trebuit sa actioneze cei criticati…., este capabil sa comenteze si sa iste ooares-ce compasiune fata de nemultumirile sale?

    • Cumva trebuie găbuiți hoții neprieteni din punct de vedere politic ,pentru ca sint si hoți prieteni din punct de vedere politic care sint păsuiți .Pina una alta sint hoți toți ,iar metodele prin care sa fie prinși (daca se dorește ) nu contează .Întrebarea principala este :vrem sa scăpam (reducem ) hoția ? Sint convins ca nici o grupare politica vrea sa înceteze doar adversarul pentru a domina total jecmăneală .La așa ceva se reduce politica ,restul sint vorbe goale .

  2. Acest „general” este cumva aceeasi persoana care acum cativa ani zicea ca „s-a vrut procuror ca sa bage la puscarie”? Ce sa faci, te multumesti si cu mai putin! /daca s-a desfiintat stomatologia cu cleste patent si pedichiura cu cleste de scos cuie (dac-ar mai trai, saracu’ Turcanu ar muri, nefericit, de inima rea).

  3. Acest jurist armean/giorgian securist cu galaone de colonel in fapt si el ca si Coldea si altii niste golani ai legii, au decis ca ei ca si „alte organe de specialitate”pot face cercetari penale si invoca acest abuziv hot. ale CSAT ca „temei legal”pt. ase implica adica a-si baga nasul pe langa mandate de siguranta nationala lângă terorism, spionaj, subminarea economiei naționale, și pentru alt gen de activități”pe chestiuni precum corupția, libertatea presei, evaziunea fiscală și, în 2011- 2013, ”elemente legate de ce se întâmplă la instanțe”.Cica „SRI a solicitat aprobare de interceptare și pentru alt gen de activități”.Este o minciuna sfruntata,deoarece CSAT printr-un comunicat prin care s-a delimitat de SRI,spune ca CSAT”a dat directii generale pe siguranta nationala”,iar Dumbrava minte cu nerusinare ca „a solicitat”-aprobari, cui ????Pe mandate de siguranta nationala mii ,mai multe ca in USA si Germania-nu a realizat decat spionaj,urmariri in baie si santaje,”dosare”contra urmaritilor sa spuna cate „terorism,sppionaj si subminarea ec.nationale”au descoperit si lucrat parchetele?Plecand de la protocoale secrete ale CSAT -generale sa spunem- armeanul jurist Dumbrava facut la fara frecvenmta jurist, impreuna cu clica securista ,cu judecatori si procurori, -gen Kovesi, Lazar ,Danilet,Selaru ,”veverita”Lancranjan controleaza ca securisti ce sunt sistemul judiciar si dau in instante sentinta pe placul juristului facut la fara frecventa Dumbrava,iar CSM a ajuns o rusine obedienta statului paralel securist al nechezatului lui Dumbrava creatia paranoicului Coldea cu pretentii de comanda a Justitiei.

  4. Deci ce voiați sa răspundă securistul referitor la mapele galbene, cu documente clasificate? Să spună adevărul și să mai aducă și niscaiva probe materiale precum că si asta făcea? Altfel spus sa se bage singur in pușcărie, poate asortat și cu ceva tovarăși de ticăloșii?

  5. Fâssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sau trebuie sa va desenez ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.