Nu putem uita. Nu trebuie

Compania Donati & Olsen din Roma, cu sprijinul Institutului Italian de Cultură, prezintă joi, 5 noiembrie, la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon, spectacolul PRIMO, monolog teatral inspirat de cartea lui Primo Levi Mai este oare acesta un om?

Adaptarea: Giovanni Calň şi Jacob Olesen.

Cu: Jacob Olesen.

Regia: Giovanni Calň.

Traducerea în limba română: Doina Condrea Derer.

Uneori se supravieţuieşte pentru a putea povesti mai departe. Primo Levi a supravieţuit pentru a povesti. Spectacolul Primo dă glas mărturiei sale, pentru că trecutul nu poate fi şi, mai ales, nu trebuie uitat.

Povestea începe pe 13 decembrie 1943, când Primo Levi este arestat de miliţia fascistă şi apoi deportat în lagărul Buna-Monowitz, de lângă Auschwitz, unde supravieţuieşte până la eliberarea acestuia din 27 ianuarie 1945.

Teribila realitate a mărturiei sale este reprezentată, evitând tonurile patetice sau de compătimire, sub diferite aspecte ce merg de la stupoare, la simplitate şi, lucru extrem de anevoios, până la uşurinţă. Este mijlocul prin care spectatorul este „contagiat” din punct de vedere emoţional de acea ruşine „pe care cel drept o încearcă în faţa vinii pentru faptele comise de către alţii”.

A supravieţui unei boli grave, unui sechestru, torturii, sclaviei, războiului, traversării deşertului şi apoi a Mediteranei… Cu ce speranţe? Cu ce scop?

Pentru a înţelege cum a fost posibil.

Nu putem uita. Nu trebuie.

Primo Levi, deţinutul 174.517, va încerca să supravieţuiască, luptând cu disperare pentru a nu fi „înghiţit de noapte, pur şi simplu”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.