Nuclearelectrica se pregăteşte de o marjă istorică de profit

Nuclearelectrica cheamă acţionarii pentru a vota bugetul pe 2022. Astfel, compania de stat şi-a bugetat venituri totale de 5,2 miliarde de lei şi un profit net de 2,15 mld. lei, rezultând aşadar o marjă de profit istorică de nu mai puţin de 41%, informează Ziarul Financiar.

Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România şi a doua cea mai performantă acţiune din prima ligă bursieră de la Bucureşti în anul 2021, cheamă acţionarii, printre care Ministerul Energiei cu 82%, dar şi fonduri de pensii Pilon II, pentru a vota bugetul pe 2022. Astfel compania de stat şi-a bugetat venituri totale de 5,2 miliarde de lei şi un profit net de 2,15 mld. lei, rezultând aşadar o marjă de profit istorică de nu mai puţin de 41%.

În bugetul de venituri şi cheltuieli publicat joi seara, compania de stat a dezvăluit şi rezultatele preliminare înregistrate în 2021, anul în care au început scumpirile record din energie: 3,2 mld. lei şi un rezultat net de aproape 1 mld. lei. Rezultatele financiare complete vor fi publicate pe 24 februarie 2022.

„Previziunea veniturilor s-a bazat pe un program de vânzare de 10.597 mii MWh şi pe contractele deja încheiate până la data întocmirii BVC pentru livrările de energie electrică ce vor avea loc în 2022, precum şi pe ipoteze de preţ legate de preţul mediu pe diverse platforme OPCOM, pentru cantitatea rămasă de contractat”, menţionează compania.

Astfel, din combinarea datelor legate de cantităţile şi preţurile certe aferente tranzacţiilor de vânzări încheiate, cu ipotezele legate de cantităţile rămase a fi vândute şi preţurile estimate, rezultă că valoarea producţiei de energie electrică preliminată a fi vândută/livrată în anul 2022 este de 5.019.758 mii lei (fară TG).

Compania menţionează că în cazul SNN capacitatea de producţie este limitată de puterea instalată a celor două reactoare nucleare funcţionale care operează deja la un factor mediu de capacitate ridicat, semnificativ peste media industriei precum şi de durata opririi planificate a Unităţii 1 de 53,4 de zile şi de numărul de ore de opriri neplanificate bugetat.

„Unităţile 1 şi 2 sunt pe primul loc în lume după factorul combinat de utilizare a capacităţii de producţie de la punerea în exploatare. Preţurile pe piaţa competitivă se formează în mod liber, concurenţial, prin raportul între cerere şi ofertă. Astfel, elementul predominant de influenţă asupra veniturilor din exploatare îl reprezintă preţul de piaţă al energiei electrice. Cu toate acestea, pentru anul 2022, există un grad mare de certitudine cu privire la realizarea veniturilor propuse prin prezentul proiect de BVC, având în vedere proporţia relevantă a cantităţii deja contractate”.

Compania estimează la 2,52 mld. lei profitul din exploatare, plus 173% faţă de cel bugetat în 2021. „Principalii factori cu impact semnificativ în determinarea profitului din exploatare, în sensul influenţării veniturilor din exploatare, sunt preţurile estimate de vânzare pentru energia electrică, iar în sensul influenţării cheltuielilor din exploatare, acestea sunt estimate la un nivel suficient necesar realizării activităţii societăţii, în condiţii de asigurare a securităţii nucleare şi a menţinerii unui nivel cert al cantităţii de energie electrică disponibilă pentru onorarea contractelor de vânzare a energiei electrice”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. „Preconizeaza,estimeaza ..:)))”Buget si profit bazat pe cresterile nesimtite la MWh Vrabiamihaiviteazu!

  2. La francezi, guvernul(al lor, nu „al meu”) a intervenit ca să limiteze la 4% creșterea prețului la curent electric(în loc de 47%), și cum a făcut? Tot complexul lor producător de electricitate a fost obligat să livreze electricitate la preț mic (de producător) la toți distribuitorii de pe piață. Francezii produc multă electricitate nucleară și este cea mai ieftină comparativ cu celelalte surse de generare. Nucleara noastră, poate ne bagă și nouă o mică „nucleară”: să ne spună și nouă care e prețul de producție pentru 1 Kwh în uzina lor ??

  3. Hai baieti! Banu’ jos ca maine nu se stie! Ori milionari ori falimentari!

  4. Păi, uite bre, nuclearelectrica,. ACUMA-I ATUNCI,.. Ai bănet, ia să nu-i duci acasă ci pune-te pe făcut incă ceva reactoare nucleare lângă ceea ce ai. Așa precum era vorba,..Fă o treabă bună țării cât și vouă bre,.Poți ?? Sau ești bun doar de jaf,.??

  5. Asa ca Nucleara,fiind acum pe cai mari,este numai buna de vandut de catre politrucii liberali si toti cei care isi zic ca sunt de dreapta si care,tot ei,spun ca ii intereseaza doar profitul,ca sa-si mareasca conturile personale,ca doar ne tot vrajesc ei de 30 de ani ca si lacomia este un sentiment normal,bun si uman.Iar dupa ce se ingrasa mereu numai ei si o sa huzureasca linistiti,o sa ne spuna ca ne-au facut fericiti fiindca,cu privata fortzata si generala,ne-au scapat de toate grijile pe toti.Numai ca acum ii cam incurca pesedistii aia nasoii care au fost adusi pe la butoane si ei,DEOCAMDATA,ca altfel mergeau la anticipate si nu le mai ies astfel socotelile pe praful asta,dar dupa ce trece perioada nasoala,au ei grija sa rastoarne treaba,ca fraieri le-au ramas destui,plus clientela finantzatoare de proteste aiurea si de destabilizari,plus gealatii si portocalele din statul paralel pe care i-au umplut de salarii cat mai grase,plus alte cozi de topor cu care sa-si continue opera lor de falimentare generala a tzarii.Ca de aia s-au zbatut ei sa ajunga la butoane,la „toata puterea” si la sacul bugetar,ca doar nu erau ei porniti sa se sacrifice pentru binele fraierilor. Se vede cat de tare ii arde pe matze pe aia ca Catzu-supermanu,Rares Borcanu si ciracii lor,plus toti cainii useristi goniti de la macelarie,care nu mai au rabdare vazand ca nu mai le iese interesul programat si trebuie sa astepte alta ocazie de jaf si cotropire.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.