Număr impresionant de oameni strămutați din cauza conflictelor

Numărul persoanelor strămutate la nivel mondial din cauza conflictelor și a crizelor a depășit pragul de 50 de milioane, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, conform unui raport publicat vineri de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), citat de agențiile de presă internaționale.

La sfârșitul anului 2013, „51,2 milioane de persoane erau strămutate, cu 6 milioane mai mult față de cele 45,2 milioane înregistrate la sfârșitul anului 2012. Ne confruntăm cu o creștere uriașă a tuturor deplasărilor forțate”, a declarat Antonio Guterres, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, în prezentarea raportului pentru presă.

Potrivit sursei citate, au existat 2,5 milioane de noi refugiați sirieni și 6,5 milioane de persoane strămutate pe teritoriul Siriei de la începutul conflictului.

Noi deplasări importante ale populației au avut de asemenea loc anul trecut în Africa, în special în Republica Centrafricană și Sudanul de Sud.

În opinia oficialului citat, există două motive care explică această creștere — pe de o parte noile crize apărute, care forțează populațiile să-și părăsească locuințele, iar pe de altă parte „menținerea crizelor vechi, care nu par să mai dispară vreodată”.

Comunitatea internațională „trebuie să-și depășească diferențele și să găsească soluții la conflictele actuale din Sudanul de Sud, Siria, Republica Centrafricană și din alte zone”, afirmă Antonio Guterres.

„În prezent există atât de multe persoane strămutate cât numărul total al populației în țări precum Columbia, Spania, Africa de Sud și Coreea de Sud”, a adăugat Guterres pentru a oferi o idee în legătură cu amploarea acestui fenomen.

Deplasările forțate afectează trei categorii de persoane: refugiații, solicitanții de azil și persoanele strămutate, care rămân în țările lor, dar care și-au părăsit locuințele, se arată în raportul ONU.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.