Numărul cazurilor de rubeolă, în creştere

Numărul cazurilor de rubeolă a crescut semnificativ de la începutul anului şi până în prezent, a anunţat, luni, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, dr. Sorin Petrea.

„Numai de vineri până luni am avut 76 de cazuri. Acest fapt este urmarea, în mare măsură, a atitudinii rezervate faţă de vaccinări. Categoriile de vârstă predominant afectate în rândul pacienţilor prezentaţi sunt adolescenţii şi tinerii. Nu sunt forme grave. Singurele complicaţii care pot apărea, dar rar, 1 la 150, sunt meningoencefalite”, a explicat medicul, citat de Agerpres.

Rubeola se manifestă prin erupţie cutanată pe tot corpul, mărirea ganglionilor la nivelul cefei şi subraţelor, însoţite sau nu de febră moderată.

„Recomandăm ca la apariţia acestor semne să vă adresaţi medicului de familie, pentru precizarea diagnosticului şi recomandări de tratament adecvat. În cazul gravidelor, recomandăm ca acestea să se prezinte direct la spitalul de boli infecţioase”, a adăugat dr. Sorin Petrea.

Potrivit medicului, pentru evitarea îmbolnăvirilor, se recomandă ca persoanele cu rubeolă să rămână la domiciliu, evitând contactele din colectivităţi (creşe, grădiniţe, şcoli, licee, facultăţi, loc de muncă şi locuri aglomerate).

În plus, „vaccinarea antirubeolică se recomandă tuturor persoanelor tinere, nevaccinate şi care nu au trecut prin boală”, a punctat dr. Petrea.

În ianuarie, la camera de gardă a institutului s-au prezentat 531 de cazuri de rubeolă, la adulţi şi copii, în februarie – 798 de cazuri şi între 1 şi 14 martie – 412 cazuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.